Alkohole...

Czyli najważniejsze i najczęściej poruszane tematy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piwobezglutenowe
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: piwobezglutenowe »

Można też spróbować piwa robionego ze słodu jęczmiennego i "zdeglunityzowanego". Robią takie belgowie. Do kupienia o tu http://smakpiwa.pl/Piwa_bezglutenowe-k1 ... fault.html
Ola_la
Wyjadacz :)

Post autor: Ola_la »

piwobezglutenowe pisze:zdeglunityzowanego
zdeglutenizowanego :)
piwobezglutenowe
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: piwobezglutenowe »

bez glutenu :-)
Wg. normy, glutenu powinno być mniej niż 20 ppm, ale w badaniach wychodzi im mniej niż 5 ppm
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
manu666
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: manu666 »

Jeśli chodzi o spirytus, to powiedzcie czy mozna go spożywać. Chodzi mi tu o wódki. Bo szczerze mówiąc trochę zgłupiałem. Ostatnio na Gluten Free Expo na tej krótkiej konferencji pani dr mówila, że wszystkie wódki można spożywać, tylko nie te z kłosem w środku. Tak samo z octem, że można spożywać. Więc, jak to jest?
Dlaczego widzimy tylko źdźbło w naszym oku, a nie dostrzegamy gór, pól i gaju oliwnego??

Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Wszyscy jesteśmy głupi w temacie alkoholi, gdyż teoria rozmija się z praktyką...
Ola_la

Post autor: Ola_la »

ano właśnie - szkodzi bez wątpienia - pytanie tylko, czy zaszkodził gluten, ślady zbóż pozostałe nawet po destylacji (dla tych, co nawet skrobi bezglutenowej nie mogą, ani żadnych zbóż w żadnej formie), czy sam alkohol zawarty w alkoholu :).

pijmy zatem wino!
też zaszkodzi, ale przynajmniej wiadomo, że nie od glutenu :D
Awatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: BeataS »

Mam dwa pytanie dla bardziej zaawansowanych w chorobie :) Czy można pić miód pitny Producent Ok bo Apis, ale alkohol jakiego pochodzenia?
Drugie - zbliża się sezon likierów, nalewek i takich tam pychotek:) Czy robicie takie rzeczy? Jeśli tak to z jakiego spirytusu? Mój teść lata robił w firmie pokrewnej przemysłowi spirytusowemu, i mówi, że nie ma możliwości, aby w tak długim i wielokrotnym procesie destylacji zostało coś jeszcze w spirytusie po pszenicy, czy innym zbożu. Wolę jednak tu zapytać :burger: :D
Beata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Co do Apisu, myślę, że najlepiej skorzystać z najstarszego sposobu zdobywania informacji na forum: zadzwoń i poproś o rozmowę z głównym technologiem, argumentując, że masz celiakię, a chętnie spróbujesz ich wyrobów ;)
Co do nalewek: sam nie robię. Każdy chemik i każdy technolog powie Ci, że alkohol nie zawiera po destylacji glutenu, bo to niemożliwe. Co innego jednak mówią wyniki laboratoriów, sprawdzających produkty na zawartość glutenu. Jakimś cudem zdarzają się jednak wódki, które gluten posiadają...
sweetcandy
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sweetcandy »

Magdalaena pisze:
Monisiaczka pisze:Pije okazjonalnie wina półwytrawne i jakoś mi nie szkodzą.A co myślicie o szampanie na sylwestra chyba gluten zawiera bo mnie zawsze brzuch jak wypije boli.Może ktoś poda markę która nam nie szkodzi
Szampan to sfermentowane wino - żeby zawierał gluten, producent musiałby go specjalnie dosypać ;-)
Wszystkie IGRISTOJE są produkowane na licencji szampanów z Szampanii czyli na licencji która opiera się na naturalnym fermentowaniu owoców, także są "zdrowe" w sensie bez glutenu o ile opakowania - butelki są też "czyste"
Awatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz

Kupując "rosyjski" szampan trzeba uważnie czytać co z tyłu pisze, oraz banderolę. Część szampanów z rosyjskimi literkami to polski Bartex. Nie wiem dlaczego im to wolno, ale łatwo dać się oszukać:(.

Co do Apisu - napisałam i odpisali, że badań nie robili :( Nic tylko wąchać mi zostało:)
Beata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

BeataS pisze:Co do Apisu - napisałam i odpisali, że badań nie robili :( Nic tylko wąchać mi zostało:)
Ale dlaczego ?
Pijam miód pitny ;-) i jem inne produkty, które są z zasady jednoskładnikowe - np. zwykły miód czy masło. I nie domagam się badania na zawartość glutenu.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz

Wiesz Magdalaena, nie wiem czy to wiązać z miodem Apisu, ale tego dnia gdy wieczorem go spróbowałam skręcałam się w nocy z bólu, więc może jest w nim coś nie teges? Szkoda, bo taki dobry był....
Beata
Nowicjusz

Post autor: gosia.p »

Musze się z wami podzielić dość przykrą wiadomością chociażby dla mnie, że po piwie DAURA bezglutenowym mam objawy choroby :( miałam 4 piwa i tak sie cieszyłam i za każdym razem jak wypiłam było kiepsko ehhh, mam nadzieje, ze inne rodzaje piwa bezglutenowego nie będą mi szkodziły
pawelski
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: pawelski »

gosia.p pisze: po piwie DAURA bezglutenowym
jest to piwo "bezglutenowe" z niska zawartoscia glutennu (6ppm) przy zalozeniu, ze wszystko ponizej 20ppm wg WHO jest bezpieczne dla Celiaków.
Ostatnio zmieniony pt 19 sie, 2011 14:13 przez pawelski, łącznie zmieniany 1 raz.
"Prawda jest tylko jedna i prawda zawsze leży... tam, gdzie leży "
Polsen
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Polsen »

gosia.p pisze:po piwie DAURA bezglutenowym mam objawy choroby :(
Widocznie nie jest Ci pisane to piwko... ;\ Ostatnio w markecie "alma" dowiezli Daure i nareszcie moge przypomnieć sobie smak piwa :D
ODPOWIEDZ