Alkohole...
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 4
- Rejestracja: pn 23 maja, 2011 15:51
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Nowicjusz
- Posty: 4
- Rejestracja: pn 23 maja, 2011 15:51
- Lokalizacja: Warszawa
Jeśli chodzi o spirytus, to powiedzcie czy mozna go spożywać. Chodzi mi tu o wódki. Bo szczerze mówiąc trochę zgłupiałem. Ostatnio na Gluten Free Expo na tej krótkiej konferencji pani dr mówila, że wszystkie wódki można spożywać, tylko nie te z kłosem w środku. Tak samo z octem, że można spożywać. Więc, jak to jest?
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Wszyscy jesteśmy głupi w temacie alkoholi, gdyż teoria rozmija się z praktyką...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
ano właśnie - szkodzi bez wątpienia - pytanie tylko, czy zaszkodził gluten, ślady zbóż pozostałe nawet po destylacji (dla tych, co nawet skrobi bezglutenowej nie mogą, ani żadnych zbóż w żadnej formie), czy sam alkohol zawarty w alkoholu
.
pijmy zatem wino!
też zaszkodzi, ale przynajmniej wiadomo, że nie od glutenu

pijmy zatem wino!
też zaszkodzi, ale przynajmniej wiadomo, że nie od glutenu

Mam dwa pytanie dla bardziej zaawansowanych w chorobie
Czy można pić miód pitny Producent Ok bo Apis, ale alkohol jakiego pochodzenia?
Drugie - zbliża się sezon likierów, nalewek i takich tam pychotek:) Czy robicie takie rzeczy? Jeśli tak to z jakiego spirytusu? Mój teść lata robił w firmie pokrewnej przemysłowi spirytusowemu, i mówi, że nie ma możliwości, aby w tak długim i wielokrotnym procesie destylacji zostało coś jeszcze w spirytusie po pszenicy, czy innym zbożu. Wolę jednak tu zapytać


Drugie - zbliża się sezon likierów, nalewek i takich tam pychotek:) Czy robicie takie rzeczy? Jeśli tak to z jakiego spirytusu? Mój teść lata robił w firmie pokrewnej przemysłowi spirytusowemu, i mówi, że nie ma możliwości, aby w tak długim i wielokrotnym procesie destylacji zostało coś jeszcze w spirytusie po pszenicy, czy innym zbożu. Wolę jednak tu zapytać


Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Co do Apisu, myślę, że najlepiej skorzystać z najstarszego sposobu zdobywania informacji na forum: zadzwoń i poproś o rozmowę z głównym technologiem, argumentując, że masz celiakię, a chętnie spróbujesz ich wyrobów 
Co do nalewek: sam nie robię. Każdy chemik i każdy technolog powie Ci, że alkohol nie zawiera po destylacji glutenu, bo to niemożliwe. Co innego jednak mówią wyniki laboratoriów, sprawdzających produkty na zawartość glutenu. Jakimś cudem zdarzają się jednak wódki, które gluten posiadają...

Co do nalewek: sam nie robię. Każdy chemik i każdy technolog powie Ci, że alkohol nie zawiera po destylacji glutenu, bo to niemożliwe. Co innego jednak mówią wyniki laboratoriów, sprawdzających produkty na zawartość glutenu. Jakimś cudem zdarzają się jednak wódki, które gluten posiadają...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Nowicjusz
- Posty: 16
- Rejestracja: czw 26 maja, 2011 17:14
- Lokalizacja: warszawa
Wszystkie IGRISTOJE są produkowane na licencji szampanów z Szampanii czyli na licencji która opiera się na naturalnym fermentowaniu owoców, także są "zdrowe" w sensie bez glutenu o ile opakowania - butelki są też "czyste"Magdalaena pisze:Szampan to sfermentowane wino - żeby zawierał gluten, producent musiałby go specjalnie dosypaćMonisiaczka pisze:Pije okazjonalnie wina półwytrawne i jakoś mi nie szkodzą.A co myślicie o szampanie na sylwestra chyba gluten zawiera bo mnie zawsze brzuch jak wypije boli.Może ktoś poda markę która nam nie szkodzi
Kupując "rosyjski" szampan trzeba uważnie czytać co z tyłu pisze, oraz banderolę. Część szampanów z rosyjskimi literkami to polski Bartex. Nie wiem dlaczego im to wolno, ale łatwo dać się oszukać:(.
Co do Apisu - napisałam i odpisali, że badań nie robili
Nic tylko wąchać mi zostało:)
Co do Apisu - napisałam i odpisali, że badań nie robili

Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
jest to piwo "bezglutenowe" z niska zawartoscia glutennu (6ppm) przy zalozeniu, ze wszystko ponizej 20ppm wg WHO jest bezpieczne dla Celiaków.gosia.p pisze: po piwie DAURA bezglutenowym
Ostatnio zmieniony pt 19 sie, 2011 14:13 przez pawelski, łącznie zmieniany 1 raz.
"Prawda jest tylko jedna i prawda zawsze leży... tam, gdzie leży "