Alkohole...
Moderator: Moderatorzy
Alkohole...
Jakie alkohole można pić? Wiem, że piwo i wódka zbożowa jest zabroniona, natomiast dozwolone jest whisky i wino. A co z rumem, ginem, likierami i innymi popularnymi alkoholami?
//Informacje nt. zawartości glutenu w alkoholach pojawiały się sukcesywnie.
Można jednak stwierdzić na dzień dzisiejszy, że zdarza się, że wódki czyste zawierają gluten. Najbezpieczniejsze są te wytwarzane z ziemniaków (wg CZD Dział Badań i Certyfikacji). Zwykłe piwo zawiera go na pewno.
//Informacje nt. zawartości glutenu w alkoholach pojawiały się sukcesywnie.
Można jednak stwierdzić na dzień dzisiejszy, że zdarza się, że wódki czyste zawierają gluten. Najbezpieczniejsze są te wytwarzane z ziemniaków (wg CZD Dział Badań i Certyfikacji). Zwykłe piwo zawiera go na pewno.
Ostatnio zmieniony wt 16 gru, 2008 16:26 przez buba, łącznie zmieniany 2 razy.
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Alkohole...
według powszechnych opinii (kiedys był podawany na starym forum link do angielskiej strony) gluten zawierają: piwo, gin i whisky.buba pisze:Jakie alkohole można pić? Wiem, że piwo i wódka zbożowa jest zabroniona, natomiast dozwolone jest whisky i wino. A co z rumem, ginem, likierami i innymi popularnymi alkoholami?
Na pewno bezpieczne są pochodne winogron (wino, koniak) kukurydzy i ryżu (sake). Glutenu nie ma też w czystym spirytusie )dlatego piję ajerkoniak) i w czystej wódce. Co do wódek to zdaje się, ze Luksusowa jest zrobiona z ziemniaków.
IMHO najbardziej doktliwy jest brak piwa, nie tylko ze względu na efekty smakowe, ale także finansowe, bo w przeciętnym lokalu piwo jest zwykle dwa razy tańsze od najtańszego drinka
Trochę będzie to wyglądało jak wątek dla AAcam pisze:Mam pomysł...a może wymieniajmy tu nazyw alkoholi, które pijemy
Nie mam jeszcze doświadczenia celiakowego, więc póki co piję wino
Ostatnio zmieniony wt 08 cze, 2004 07:59 przez buba, łącznie zmieniany 1 raz.
z tymi drinami w na dyskach trzeba uwazac, bo niektorzy wlasciciele każą mieszac ze soba resztki roznych wodek. Ja pije zawsze(to nie znaczy czesto:) ) Luksusowa. Jest pyszna-jesli tak mozna w ogole powiedziec o wodce:)skieri pisze:Wino, hmmm raz sie tym upiłemi nie pamietam jak bylo
Wiem ze wodeczki nam wolno ale tylko te robione NIE na życie. Ale które to?? :?
Jednak sądze że pozostaje głównie winko, a na dyskach jakiś drin zamiast kufla piwa.
P.S. nie wiem tylko dlaczego po kazdym "spotkaniu"zaden znajomy nie chce jej ze mna wiecej pic:)
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
Luksusowej nigdy nie próbowałem. Z wódek piłem albo absolwenta albo smirnofa.
Z drinami może i masz racje. Ale mi chodziło o coś w stylu wściekły pies czy martini z lodem itp. Swoją drogą to trzeba by było mieć ładną pęge kaski żeby tak se fundować driny zamiast pif na dysce :?
A jakie macie objawy jak wypijecie alkohol na glutenie???????
Ja do poki nie zaczne trzezwiec nic mi sie nei dzieje. Potem trace apetyt....(kiedys moglem zjesc konia z kopytami). Na drugi dzień mam biegunki i burczy mi w brzuchu non stop.
Z drinami może i masz racje. Ale mi chodziło o coś w stylu wściekły pies czy martini z lodem itp. Swoją drogą to trzeba by było mieć ładną pęge kaski żeby tak se fundować driny zamiast pif na dysce :?
A jakie macie objawy jak wypijecie alkohol na glutenie???????
Ja do poki nie zaczne trzezwiec nic mi sie nei dzieje. Potem trace apetyt....(kiedys moglem zjesc konia z kopytami). Na drugi dzień mam biegunki i burczy mi w brzuchu non stop.
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
No właśnie producenci mocnych alkoholi nie podają składu produktów :-(Energetyk pisze: A w wódce jaki jest skład![]()
Ale skoro spirytus jest ok. to dlaczego wódka (będąca jakby rozcieńczonym spirutusem) miałaby być szkodliwa ?
Ostatnio w celu zastąpienia piwa zrobiłam na działce do grilla kruszon oparty na gazowanej wodzie mineralnej, winie i owocach. Poszedł bardzo dobrze

ale piwo to to nie jest :-(
wodka: luksusowa, bo z ziemniakow,
wina wszelkie,
martini,
sake,
RUM,
tequila,
grappa.
Tyle mi sie tymczasem przypomnialo; to pijam.
Whiskey, piwo, wodka kazda inna (patrz wyzej) nie,
ajerkoniak, to zalezy, ale zaden producent nie pisze z jakiego spirytusu robi (a spirytus mozna zrobic z wszystkiego, zas robi sie gl.z zyta).
Nie wiem z czego OUZO (greckie), a dostalam butelke i mam problem.Moze ktos wie???
Pozdrawiam,
wspolczuje Nam wszystkim tej beznadziejnie ograniczajacej i wkurzajacej, "glodnej" diety.
wina wszelkie,
martini,
sake,
RUM,
tequila,
grappa.
Tyle mi sie tymczasem przypomnialo; to pijam.
Whiskey, piwo, wodka kazda inna (patrz wyzej) nie,
ajerkoniak, to zalezy, ale zaden producent nie pisze z jakiego spirytusu robi (a spirytus mozna zrobic z wszystkiego, zas robi sie gl.z zyta).
Nie wiem z czego OUZO (greckie), a dostalam butelke i mam problem.Moze ktos wie???
Pozdrawiam,
wspolczuje Nam wszystkim tej beznadziejnie ograniczajacej i wkurzajacej, "glodnej" diety.
USMIECHANIE SIE DO LUDZI DOBRZE ROBI, szczegolnie, jak odpowiedza tym samym
na starym forum kiedys zrobilismy wileka liste alkoholi, wysylalem maile do polmosow z zapytaniami, to co jest pewne to luksusowa i pałacowa, co do dębowej technolog nie był pewien, a reszta to prościzna destylaty winne i kukrydziane.
A`propos piwa, spedzilem oststnio ladnych pare minut w makro na stoisku z piwkami no i sobie poczytalem. moje zainteresowanie wzbudzilo chinskie piwo TSAN cośtam
skład jest opisany w skrocie ale przecież chinczycy nie maja zboz wiec???? moze jest robione na ryzu???? trzeba to dokladniej sprawdzic, moze to nasza szansa 
A`propos piwa, spedzilem oststnio ladnych pare minut w makro na stoisku z piwkami no i sobie poczytalem. moje zainteresowanie wzbudzilo chinskie piwo TSAN cośtam


moje zainteresowanie wzbudzilo chinskie piwo TSAN cośtam
skład jest opisany w skrocie ale przecież chinczycy nie maja zboz wiec???? moze jest robione na ryzu???? trzeba to dokladniej sprawdzic, moze to nasza szansa
[/quote]
ja bym na to uważał. Piwo Corona z Meksyku też jest robione na kukurydzy, ale wersja europejska jest już w części robiona na bodajże jęczmieniu. Nie wiadomo czy to chińskie piwo nie jest wersją "europejską".
P.S. Zna ktoś może nazwy bezglutenowych piw? Ja znam tylko Bi-Aglut(bodajże włoskie)


ja bym na to uważał. Piwo Corona z Meksyku też jest robione na kukurydzy, ale wersja europejska jest już w części robiona na bodajże jęczmieniu. Nie wiadomo czy to chińskie piwo nie jest wersją "europejską".
P.S. Zna ktoś może nazwy bezglutenowych piw? Ja znam tylko Bi-Aglut(bodajże włoskie)
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 67
- Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
- Lokalizacja: Zielonka
Pomalutku... Gluten to białko... Nie sądzę by znajdowało się ono w destylatach... Raczej mało prawdopodobne pamiętając na czym destylacja polega. Niemniej jednak istnieją testy biochemiczne służące do wykrywania białek i sądzę, że jeśli mamy wątpliwości co do trunków wysokoprocentowych to... wystarczy poprosić panią w laboratorium (np. tam gdzie oddajecie mocz na zawartość białka) o sprawdzenie. Jeśli nie będzie żadnych białek to i glutenu niet... Gluten w wysokoprocentowych mógłby natomiast pochodzić z "dodatków smakowych" i innych zanieczyszczeń "podestylacyjnych".
Jeśli dobrze kombinuję to nawet poczciwa żytnia powinna być bezpieczna. Poza tym w POlsce zdecydowana większość wódek produkowana jest z ziemniaków.
Na koniec: przecież nawet pochodne pszenicy są pozbawiane glutenu i istnieją w ofercie Glutenexu... Tak więc pochodzenie nie zawsze świdczy o.. glutenie :-)))
Jeśli dobrze kombinuję to nawet poczciwa żytnia powinna być bezpieczna. Poza tym w POlsce zdecydowana większość wódek produkowana jest z ziemniaków.
Na koniec: przecież nawet pochodne pszenicy są pozbawiane glutenu i istnieją w ofercie Glutenexu... Tak więc pochodzenie nie zawsze świdczy o.. glutenie :-)))
Niestety, Chinczycy, Japonczycy i inne narody Azji (moze z wyjatkiem mocno tropikalnych, jak Indonezja na przyklad, gdzie chyba nic poza ryzem nie przezyje) maja jak najbardziej zboza i umieja ich uzywacKuba pisze:moje zainteresowanie wzbudzilo chinskie piwo TSAN cośtamskład jest opisany w skrocie ale przecież chinczycy nie maja zboz wiec???? moze jest robione na ryzu???? trzeba to dokladniej sprawdzic, moze to nasza szansa

Ouzo tez, o ile wiem, powinno byc OK, jako ze jest robione z winogron i anyzku. Aczkolwiek glowy nie dam, jako ze moja wiedza o alkoholach pochodzi z ponizszego linku:
http://www.celiac.com/st_prod.html?p_pr ... 2604299.58
Witajcie celiakowcy
choruje na celiakie od urodzenia ale w diecie miałam małą przerwe i teraz już od ponad roku jestem na ścisłej diecie i od tej pory nie miałam w ustach alkocholu a piwo... już chyba zapomniałam jak smakuje. dlatego chciałam was zapytać czy może nie wiecie cz piwko niby dla kobiet KARMI ma gluten w składzie? mam nadzieje że mi pomożecie bo już mam dosyć imprez bez alkocholu a tak chociaż karmi bym sobie sonczyła 

- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Pewnie, że ma - w końcu to jak najbardzije piwno tylko, że słabsze.Ewa pisze:czy może nie wiecie cz piwko niby dla kobiet KARMI ma gluten w składzie? mam nadzieje że mi pomożecie bo już mam dosyć imprez bez alkocholu a tak chociaż karmi bym sobie sonczyła
Ale czemu od roku nie pijesz żadengo alkoholu ? Lekarze zabraniają tak w ogóle czy do winka nie możesz się przekonać ?