lans
Moderator: Moderatorzy
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
lans
Kilka razy spotykałem się z tym, że ludzie, słysząc o mojej diecie bezglutenowej, mówili: A dlaczego tego nie jesz? Jesteś uczulony? No to trudno; podziwiam ludzi, którzy utrzymują jakąś dietę ze względów ideologicznych, jak np. weganie. Ale jak ktoś nie może czegoś jeść, to już nie bardzo, bo im łatwiej itp.
Nieważne, że dyskutowałbym z tym i że skutki złamania diety są nieraz opłakane, czego nie można powiedzieć o np. weganach.
Może w ramach lansu wymyślić jakąś ideologiczną podstawę do niejedzenia glutenu? Antyglobalizm? Ktoś ma jakieś pomysły?
Nieważne, że dyskutowałbym z tym i że skutki złamania diety są nieraz opłakane, czego nie można powiedzieć o np. weganach.
Może w ramach lansu wymyślić jakąś ideologiczną podstawę do niejedzenia glutenu? Antyglobalizm? Ktoś ma jakieś pomysły?
Ostatnio zmieniony czw 15 lip, 2010 13:39 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Myślę i zupełnie nic mi przychodzi takiego do głowy.
Nie wiem, czy to by się podciągnęło na miano ideologi.
Trzeba by było wyszukać w odpowiednich traktatach filozoficznych, poddać jakieś weryfikacji, dogłębnej analizie, tak, aby stworzyć takową ideę; ale to wydaje mi się zbyt sztuczne, z zabarwieniem sekciarskim.
Nie wiem, czy to by się podciągnęło na miano ideologi.
Trzeba by było wyszukać w odpowiednich traktatach filozoficznych, poddać jakieś weryfikacji, dogłębnej analizie, tak, aby stworzyć takową ideę; ale to wydaje mi się zbyt sztuczne, z zabarwieniem sekciarskim.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
/Paul Verlaine/
- titrant
Tomaszu, a jakaż to idea?
Malio, opioidy niestety nie są wyłącznie ideologiczne, bo działają tylko na wybranych podatnych, czyli chorych
.
Malio, opioidy niestety nie są wyłącznie ideologiczne, bo działają tylko na wybranych podatnych, czyli chorych

[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
- Tomkus
Weganie i inni opierają swoje idee na jakiś tam zapisach i bazując na tych historycznych zapisach, teraz stawiają argumenty, pokazujące wartości tej diety, nie ukrywając zbytnio pewnych minusów.
A teraz nawracając do naszej diety bezglutenowej, nie widzę na chwilę obecną sensu stricte podbudowy ideologicznej. Przypomniał mi się wątek gdzieś na Forum o pozytywnych stronach d. bezglut. No, ale tamto, to tamto - trochę inny sens dyskusji...
a jakaż to idea?
He, nie wiem, jaka mogłaby być to idea...
Jakby kiedy przyszło mi coś do głowy, to napiszę gdzieś tutaj
A teraz nawracając do naszej diety bezglutenowej, nie widzę na chwilę obecną sensu stricte podbudowy ideologicznej. Przypomniał mi się wątek gdzieś na Forum o pozytywnych stronach d. bezglut. No, ale tamto, to tamto - trochę inny sens dyskusji...
a jakaż to idea?
He, nie wiem, jaka mogłaby być to idea...

Jakby kiedy przyszło mi coś do głowy, to napiszę gdzieś tutaj

O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
/Paul Verlaine/
/Paul Verlaine/
Wiesz, co to są przekłamania?titrant pisze:Malio, opioidy niestety nie są wyłącznie ideologiczne, bo działają tylko na wybranych podatnych, czyli chorych.
To jak z reklamami leków: nasz lek jest najlepszy! A później się okazuje, że pacjent wybiera lek od producenta, który nie reklamuje i nie dodaje do swojego leku laktozy, bo akurat ona pacjentowi szkodzi. Na mniejszych niewiadomych prano ludziom mózgi, więc o zgodność z faktami akurat bym się nie martwiła.

"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic."
Linus Pauling
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic."
Linus Pauling
-
Re: lans
Wiesz co, ale dla mnie to tak, jak gdyby ludzie z połamanymi nogami wymyślali ideologiczne podstawy chodzenia w gipsie...titrant pisze:Może w ramach lansu wymyślić jakąś ideologiczną podstawę do niejedzenia glutenu? Antyglobalizm? Ktoś ma jakieś pomysły?
- titrant
To coś nowego? Przecież nieraz widziałem w tivi reklamy proszków przeciwbólowych?martini pisze:Leków nie wolno reklamować:)
Jeśli jakiś wymyślą, bardzo fajniemartini pisze:Wiesz co, ale dla mnie to tak, jak gdyby ludzie z połamanymi nogami wymyślali ideologiczne podstawy chodzenia w gipsie...

-
Re: lans
Co najmniej co druga reklama, a nawet i częściej, to reklama jakiegoś leku lub suplementu. Zarówno w TV, jak i w radiu. Sprawdzone przeze mnie osobiście
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.