a ja nie wiem, ile jeszcze wytrzymam z tym "samobójcą"

Moderator: Moderatorzy
Gluten jest w życie, jęczmieniu itp. Dobrze jesteś doinformowana. Dick Thom albo jakiś redaktor jego książki za to nie jest. W każdym z tych zbóż występuje inne białko, a wszystkie zbiorowo są nazywane glutenem. Nie wiem dokładnie, co je łączy oprócz wywoływania pewnej charakterystycznej reakcji fizjologicznej u podatnych (a chwilowo nie chce mi się szukać - strułem się papierosem; diabli mnie podkusili, żeby wziąć). Ta reakcja to właśnie reakcja odpornościowa, która niszczy tkanki celiaków. W zasadzie nie jest do końca wykluczone, że znalazłoby się białko z jeszcze innego źródła, które taką reakcję wywołuje u niektórych podatnych. Ale to wolne skojarzenia, podczas gdy niewątpliwym faktem jest, że białka zawarte w pszenicy, życie, jęczmieniu i (tu są wątpliwości: może to takie właśnie białko, które reakcję czasem wywołuje, czasem nie; może chodzi rzeczywiście o sposób obróbki i przechowywania, przez który powstają skażenia krzyżowe http://www.celiac.com/articles/21612/1/ ... Page1.html ) owsie. Oczywiście, ja też o tym tylko czytałem i umierałem po piwie, chlebach itp. Zawsze można powiedzieć, że to ja się mylę, a kiedy umierałem, miałem po prostu złe dni.Angy pisze:Witam:) dawno tu nie zaglądałam...Wczoraj kupiłam sobie książkę "Jak sobie radzić z alergiami pokarmowymi i środowiskowymi" dr Dick Thom. W dziale o diecie bezglutenowej było napisane "Dieta bez pszenicy (bezglutenowa)" .... w przepisach są dania z mąką jęczmienną, żytnią...myślałam, że gluten jest w jęczmieniu etc... dobrze jestem doinformowana?? bo już zgłupiałam....
nie wiedziałam gdzie to umieścić, więc umieszczam w swoim wątku na tym forum, żeby nie robić chaosu... mam nadzieję, że moderator nie nakrzyczy za to na mnie...