Cześć wszystkim!
Jestem nowym użytkownikiem i niedawno zdiagnozowano u mnie celiakię. To dla mnie całkiem nowa rzeczywistość, a jednym z największych wyzwań, które napotykam, jest to, jak funkcjonować w towarzystwie – zwłaszcza podczas spotkań ze znajomymi czy rodziną, gdzie jedzenie odgrywa dużą rolę.
Jak radzicie sobie z sytuacjami, kiedy wszyscy jedzą glutenowe potrawy? Czy macie jakieś sprawdzone sposoby na to, aby nie czuć się wykluczonym lub niezręcznie? Może macie pomysły na dania, które można przygotować i zabrać ze sobą, żeby móc się cieszyć wspólnym czasem?geometry dash
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i doświadczenia! Dzięki z góry!
Jakie są wasze sposoby na radzenie sobie z celiakią w towarzystwie?
Moderator: Moderatorzy
Jakie są wasze sposoby na radzenie sobie z celiakią w towarzystwie?
Ostatnio zmieniony wt 11 mar, 2025 08:06 przez sojourn, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Jakie są wasze sposoby na radzenie sobie z celiakią w towarzystwie?
W takich sytuacjach warto wcześniej poinformować gospodarzy o diecie lub zaproponować przyniesienie własnego bezglutenowego dania, które wszyscy mogą spróbować. Dobrym rozwiązaniem jest także wybieranie naturalnie bezglutenowych potraw, jak sałatki, grillowane mięsa czy warzywa, aby uniknąć poczucia wykluczenia. Jeśli spotkanie jest w restauracji, warto wcześniej sprawdzić menu i upewnić się, że dostępne są odpowiednie opcje. Tak sprawa tez wygląda jeśli chodzi o diabetyków. Podrzucam artykuł a propos cukrzyków https://www.aktywnizcukrzyca.pl/