mąki, mączki bezglutenowe
Moderator: Moderatorzy
mąki, mączki bezglutenowe
jakich mąk, mączek bezglutenowych używacie w kuchni?
my oprócz standardowych mix firm balviten, glutenex, bezgluten stosujemy:
- mąkę kukurydzianą
- mąkę ziemniaczaną
- mąkę z amarantusa
- mąkę migdałową
np o mące z teffu słyszeliśmy ale nie znależliśmy w Polsce
my oprócz standardowych mix firm balviten, glutenex, bezgluten stosujemy:
- mąkę kukurydzianą
- mąkę ziemniaczaną
- mąkę z amarantusa
- mąkę migdałową
np o mące z teffu słyszeliśmy ale nie znależliśmy w Polsce
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
- Grażyna
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 340
- Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Ja używam miksy - głównie do ciast, a oprócz tego mąki: z tapioki, ziemniaczana, ryżowa, gryczana i jaglana. Jaglaną (sama mielę kaszę) podprawiam sosy, zupy. Nie używamy kukurydzianej, ze względu na alergię.
Jeden jedyny raz kupiłam mąkę z Teff - bardzo droga, ale świetna - naleśniki wyszły jak glutenowe - smaczne, miękkie, elastyczne - zwijały się pięknie.. Już nie pamiętam, która to była firma - jakaś skandynawska.
Jeden jedyny raz kupiłam mąkę z Teff - bardzo droga, ale świetna - naleśniki wyszły jak glutenowe - smaczne, miękkie, elastyczne - zwijały się pięknie.. Już nie pamiętam, która to była firma - jakaś skandynawska.
własnie czy wiecie gdzie można mąkę z teff spotkać, z wielką chęcią byśmy spróbowali wypieków i potraw z jej użyciem
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Re: mąki, mączki bezglutenowe
mąka kokosowa, z ryżu ciemnego, z cieciorki.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
-
- Nowicjusz
- Posty: 34
- Rejestracja: pn 16 maja, 2016 23:50
Re: mąki, mączki bezglutenowe
najlepsze maki wg mojego użycia ( do zup, sosów, naleśnkików, ciasta , pierogów i wszystkiego innego) to:
mix mąk firmy schar
mix mą glutenex
maka ryżowa glutenex
mix mąk firmy schar
mix mą glutenex
maka ryżowa glutenex
-
- Forumowicz
- Posty: 143
- Rejestracja: ndz 24 kwie, 2016 14:09
Re: mąki, mączki bezglutenowe
oj , my mamy kupione wszystkie chyba dostępne maki , ja taka zapasna babka jestem i z racji mieszkania na wsi nie lubie jak mi czegos nagle zabraknie wiec mamy mąki przeróżne:
standardowo
kukurydziane
ryzowe
ziemniaczane
z tapioki
amarantusowa
kokosowa
gryczana
jaglana
mixy Schara
wszystkie maxi i mixy z Bezglutenu
owsiane z Proveny
ziemniaczana z Łomzy
przeróżne mixy na gofry,chleby i pizze czy ciasta takie gotowe
tylko ze ja mam spizarnie i tam przechowuje zapasowe kg mak i wszelkich innych bezglutenowych przypraw czy innych produktow
standardowo
kukurydziane
ryzowe
ziemniaczane
z tapioki
amarantusowa
kokosowa
gryczana
jaglana
mixy Schara
wszystkie maxi i mixy z Bezglutenu
owsiane z Proveny
ziemniaczana z Łomzy
przeróżne mixy na gofry,chleby i pizze czy ciasta takie gotowe
tylko ze ja mam spizarnie i tam przechowuje zapasowe kg mak i wszelkich innych bezglutenowych przypraw czy innych produktow
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 55
- Rejestracja: wt 07 cze, 2016 10:58
Re: mąki, mączki bezglutenowe
Ja bazuję tylko na oryginalnych mąkach, miksy robię sama:)
Mam mąkę kukurydzianą, gryczaną, ryżową, ziemniaczaną i z tapioki. I jeszcze skrobię kukurydzianą. Mąkę z prażonego amarantusa robię sama.
W spiżarce mam w słoikach gotowe miksy - miks na chleb i na gofry:) Przyspiesza to życie, bo jeden bałagan robię w kuchni co jakiś czas, i potem mam gotowe no 10 słoików.
Dużo gotuję i piekę, ale wybieram takie przepisy, by wystarczyła ta baza.
Mam mąkę kukurydzianą, gryczaną, ryżową, ziemniaczaną i z tapioki. I jeszcze skrobię kukurydzianą. Mąkę z prażonego amarantusa robię sama.
W spiżarce mam w słoikach gotowe miksy - miks na chleb i na gofry:) Przyspiesza to życie, bo jeden bałagan robię w kuchni co jakiś czas, i potem mam gotowe no 10 słoików.
Dużo gotuję i piekę, ale wybieram takie przepisy, by wystarczyła ta baza.
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: mąki, mączki bezglutenowe
W takim razie może podpowiesz mi z jakiej mąki robisz ciasto kruche ( np. na kruszańca - pleśniaka ), które się nie sypie po upieczeniu ?
Zadałam już takie pytanie w wątku viewtopic.php?f=16&t=7008 - kruche ciasto baza i pozostało bez odpowiedzi. Jeżeli masz sprawdzony przepis to proszę o odpowiedź w powyższym wątku
pozdrawiam
Zadałam już takie pytanie w wątku viewtopic.php?f=16&t=7008 - kruche ciasto baza i pozostało bez odpowiedzi. Jeżeli masz sprawdzony przepis to proszę o odpowiedź w powyższym wątku
pozdrawiam
