przepisy
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 6
- Rejestracja: wt 20 lip, 2004 18:48
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Nowicjusz
- Posty: 6
- Rejestracja: wt 20 lip, 2004 18:48
- Lokalizacja: Warszawa
Poniższy przepis jest stąd (z kuchni), ale moim skromnym zdaniem wkradł się tam niewielki formatem, ale znaczący w smaku błąd. Podaję więc w takiej formie jak ja piekę:
CHLEB KUKURYDZIANY
175 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
2 jajka
150 ml chudego jogurtu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oleju
Wymieszać składniki, aby uzyskać miękkie ciasto. Przełożyć je do formy lekko posmarowanej tłuszczem i piec w temp. Ok. 200 stopni przez 10-15 minut. Jedna porcja - 175 kcal. Można bez jajek. Polecam też sposób drugi – sparzyć wrzątkiem ok. połowy mąki kukurydzianej. Wypieki są wtedy mniej kruche a bardziej elastyczne.
Chleb bananowy - od 12 miesiąca
szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki ryżu
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki rozgniecionych bananów
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
sok owocowy BOBO FRUIT
łyżeczka soli
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i ryżem. Do rozgniecionych bananów dodajemy jajka, cukier, olej i sok. Wszystko miksujemy stopniowo, aż ciasto będzie gładkie. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni.
A z prywatnych eksperymentów podaję składniki na zakwas. Przyznaję się:bułki wyszły niejadalne, ale napewno była to wina mąki kukurydzianej. Za dużo dodałam do ciasta. I samo ciasto za krótko rosło. Za to sam zakwas pycha.
1szkl. wody mineralnej
1 łyżeczka mixu chleba bg
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka mąki z amarantusa
1 łyżka miodu (dla alergików miód z akacji)
całość wymieszać dokładnie i odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
Na ok. 0,5 kg mąki 1,5 łyżki zakwasu- wymieszać i odstawić na noc. Następnego dnia dodać jeszcze trochę mąki (ok. 3/4 szkl.) i przyprawy.
Pozdrawiam Aga
CHLEB KUKURYDZIANY
175 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
2 jajka
150 ml chudego jogurtu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oleju
Wymieszać składniki, aby uzyskać miękkie ciasto. Przełożyć je do formy lekko posmarowanej tłuszczem i piec w temp. Ok. 200 stopni przez 10-15 minut. Jedna porcja - 175 kcal. Można bez jajek. Polecam też sposób drugi – sparzyć wrzątkiem ok. połowy mąki kukurydzianej. Wypieki są wtedy mniej kruche a bardziej elastyczne.
Chleb bananowy - od 12 miesiąca
szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki ryżu
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki rozgniecionych bananów
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
sok owocowy BOBO FRUIT
łyżeczka soli
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i ryżem. Do rozgniecionych bananów dodajemy jajka, cukier, olej i sok. Wszystko miksujemy stopniowo, aż ciasto będzie gładkie. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni.
A z prywatnych eksperymentów podaję składniki na zakwas. Przyznaję się:bułki wyszły niejadalne, ale napewno była to wina mąki kukurydzianej. Za dużo dodałam do ciasta. I samo ciasto za krótko rosło. Za to sam zakwas pycha.
1szkl. wody mineralnej
1 łyżeczka mixu chleba bg
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka mąki z amarantusa
1 łyżka miodu (dla alergików miód z akacji)
całość wymieszać dokładnie i odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
Na ok. 0,5 kg mąki 1,5 łyżki zakwasu- wymieszać i odstawić na noc. Następnego dnia dodać jeszcze trochę mąki (ok. 3/4 szkl.) i przyprawy.
Pozdrawiam Aga
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
Skopiowałam taki tekst
Jak eliminować jajka z potraw?
Specjalnie dla wegan!
Wyeliminowanie jajek z wypieków zmniejsza w nich zawartość tłuszczu i
cholesterolu w istotnej mierze. Jeżeli przepis wymaga 1-2 jajek, można zamiast
nich dodać kilka dodatkowych łyżek wody, aby utrzymać pożądaną wilgotność
ciasta. Jeżeli przepis wymaga więcej niż dwóch jajek, można je zastąpić
następującymi produktami (porcja zastępująca 1 jajko):
- 2 łyżki rozdrobnionego na purée miękkiego tofu
- poł rozdrobnionego banana
1/3 filiżanki prażonych jabłek lub dyni
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszanego w blenderze z odrobiną wody
czubata łyżka mąki sojowej wymieszana z 2 łyżkami wody
2 łyżki skrobi kukurydzianej
W sklepach ze zdrową żywnością za naszą zachodnią granicą znajduje się
specjalny substytut jajek - proszek, który zwykle jest mieszaniną skrobi
ziemniaczanej, mąki i proszku do pieczenia.
Jajka, które w przepisie spełniają rolę środka wiążącego, np. w kotletach
sojowych itp. lub wypiekach, można zastąpić:
rozdrobnionym ziemniakiem, płatkami owsianymi, ugotowaną owsianką, tartą bułką
drobno zmieloną lub przecierem pomidorowym.
Aga
Jak eliminować jajka z potraw?
Specjalnie dla wegan!
Wyeliminowanie jajek z wypieków zmniejsza w nich zawartość tłuszczu i
cholesterolu w istotnej mierze. Jeżeli przepis wymaga 1-2 jajek, można zamiast
nich dodać kilka dodatkowych łyżek wody, aby utrzymać pożądaną wilgotność
ciasta. Jeżeli przepis wymaga więcej niż dwóch jajek, można je zastąpić
następującymi produktami (porcja zastępująca 1 jajko):
- 2 łyżki rozdrobnionego na purée miękkiego tofu
- poł rozdrobnionego banana
1/3 filiżanki prażonych jabłek lub dyni
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszanego w blenderze z odrobiną wody
czubata łyżka mąki sojowej wymieszana z 2 łyżkami wody
2 łyżki skrobi kukurydzianej
W sklepach ze zdrową żywnością za naszą zachodnią granicą znajduje się
specjalny substytut jajek - proszek, który zwykle jest mieszaniną skrobi
ziemniaczanej, mąki i proszku do pieczenia.
Jajka, które w przepisie spełniają rolę środka wiążącego, np. w kotletach
sojowych itp. lub wypiekach, można zastąpić:
rozdrobnionym ziemniakiem, płatkami owsianymi, ugotowaną owsianką, tartą bułką
drobno zmieloną lub przecierem pomidorowym.
Aga
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
Przepis
Witam:)mam pytanko zna może ktoś dobre przepisy np. na pierogi,uszka???Ja mam ale jak lepie to sie zaraz rozwalają:(:(.Proszę o różne przepisy nie tylko na pierogi:):)
[ Dodano: Sob 03 Mar, 2007 16:13 ]
Witam
Czy ktoś wie jak można zrobić jogurt???(Jestem na diecie bezglutenowa-bez mleczna,(ale mogę kozie mleko)) Kiedyś jadłam jogurt z koziego mleka, ale tego sklepu gdzie kupowałam nie ma już, zresztą był drogi
A teraz mam taką chęć na jogurt....hehe

[ Dodano: Sob 03 Mar, 2007 16:13 ]
Witam




Ostatnio zmieniony pn 25 gru, 2006 20:55 przez Młoda_17, łącznie zmieniany 1 raz.
może spróbuj mleka sojowego albo takich napojów sojowych o róznych smakach(takie wam chyba można,ale sprawdz bo janie wiem dokladnie-ja moge mleko)możesz do tego dodac zmiksowane owocce
do kupienia w sklepch ze zdrowa zywnoscia,zawsze to jakis zamiennik
[ Dodano: Czw 05 Lip, 2007 15:48 ]
a co do pierogów.. używaj ciasta nalesnikowo-pierogowego..wszystko sie cudnie zlepi,naprawde..sa wersje równiez dla bezmlecznych
http://www.bezgluten.pl/sklep/product_i ... cts_id/181
do kupienia w sklepch ze zdrowa zywnoscia,zawsze to jakis zamiennik
[ Dodano: Czw 05 Lip, 2007 15:48 ]
a co do pierogów.. używaj ciasta nalesnikowo-pierogowego..wszystko sie cudnie zlepi,naprawde..sa wersje równiez dla bezmlecznych
http://www.bezgluten.pl/sklep/product_i ... cts_id/181