Podejrzane dodatki
Moderator: Moderatorzy
Podejrzane dodatki
Jeżeli już było, to przepraszam. Nie zauważyłem. Uważam, że jest to ważne więc piszę.
Semiolina, skrobia modyfikowana, słód, maltoza, syrop słodowy, mąka słodowa, dekstryna, maltodekstryna - mogą zawierać gluten.
Źródło: książka kucharska "120 przepisów bezglutenowych".
Semiolina, skrobia modyfikowana, słód, maltoza, syrop słodowy, mąka słodowa, dekstryna, maltodekstryna - mogą zawierać gluten.
Źródło: książka kucharska "120 przepisów bezglutenowych".
semolina to akurat, że tak powiem, czysty gluten - to twarda pszenica - a twarda, bo zawiera więcej glutenu, niż zwykła.Glut pisze:Semiolina
ale w sumie warto pisać też i o takich rzeczach - ostatnio zostałam poczęstowana bezglutenowym ciastem z kremem z.... kaszy manny... "- bo to takie delikatne (zapewne dlatego, że pasie się tym dzieci), więc na pewno nie zaszkodzi..."kuskus też mi niektórzy proponują, bo taki "zdrowy".
nie wszystko, co oczywiste, jest oczywiste dla wszystkich - niestety.
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 615
- Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
- Lokalizacja: Małopolska
Nie wszystko, co dla dzieci, jest bezpieczne dla bezglutenowca.Ola_la pisze:ostatnio zostałam poczęstowana bezglutenowym ciastem z kremem z.... kaszy manny... "- bo to takie delikatne (zapewne dlatego, że pasie się tym dzieci), więc na pewno nie zaszkodzi.
no no tak, niestetynie wszystko, co oczywiste, jest oczywiste dla wszystkich - niestety.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
o proszę - to o takim przypadku jeszcze nie słyszałam.PUMA pisze:mają alergię na pszenicę, ale mogą jeść produkty z pszenicy durum/w niej jest semolina
bo o tym, że niektórzy nietoleranci pszenicy mogą jeść orkisz, to tak. niektórzy nawet się rozpędzają i twierdzą, że mogą go jeść niektórzy "celiacy", ale obawiam się, że to znowu typowy przejaw nieświadomości. przy nietolerancji - jak najbardziej uwierzę, przy celiakii - nigdy w życiu.
i jeszcze jedno - semolina to nie substancja, która znajduje się w ziarnach pszenicy durum, tylko produkt z owych ziaren - nazwa mąki lub kaszy, które się z owych ziaren miele.PUMA pisze:pszenicy durum/w niej jest semolina
http://pl.wikipedia.org/wiki/Semolina