Proszę o pomoc w kuchni 4latka
Moderator: Moderatorzy
Proszę o pomoc w kuchni 4latka
Witam,
Bardzo proszę mamy o pomoc, mój 4letni syn jest na diecie bezglutenowej i bardzo się domaga słodkości, może panie posiadają jakieś sprawdzone przepisy na ciasteczka, babeczki którymi mógłby się zajadać taki maluch. Niestety mój zasób wiedzy kuchennej w sprawach pieczenia jest bardzo ograniczony, więc bardzo proszę o rady Próbowaliśmy już babeczek z mąki ryżowej i gryczanej, ale jak to wybrednemu maluchowi smak nie podszedł.
Bardzo proszę mamy o pomoc, mój 4letni syn jest na diecie bezglutenowej i bardzo się domaga słodkości, może panie posiadają jakieś sprawdzone przepisy na ciasteczka, babeczki którymi mógłby się zajadać taki maluch. Niestety mój zasób wiedzy kuchennej w sprawach pieczenia jest bardzo ograniczony, więc bardzo proszę o rady Próbowaliśmy już babeczek z mąki ryżowej i gryczanej, ale jak to wybrednemu maluchowi smak nie podszedł.
- mamakubusia
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 215
- Rejestracja: wt 07 cze, 2011 22:00
- Lokalizacja: Lublin
moj maluszek tez uwielbia ciasteczka ryzowe z kleiku-lub kaszki w jakims smaku np bananowym
1 paczka kleiku ryżowego (200 gr - nie wiem czy jeszcze są takie, czy wszystkie już mają 180) - może byc też kaszka ryżowa (Nestle ma taka 200gr)
250 gr margaryny bezmlecznej-lub mlecznej jezeli toleruje mleko
0,5 szklanki cukru (z tym cukrem to sobie spróbuj masę i ewentualnie daj więcej lub mniej bo kaszki sa slodkie
cukier waniliowy (jeśli możesz, ja robiłam bez i też były smaczne) Dr. Oetker
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (jeśli możesz)
wszystko razem połaczyc formowac male kulki ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia mozna robic w nich dziurki i nakladac odrobine dzemu.
smacznego
1 paczka kleiku ryżowego (200 gr - nie wiem czy jeszcze są takie, czy wszystkie już mają 180) - może byc też kaszka ryżowa (Nestle ma taka 200gr)
250 gr margaryny bezmlecznej-lub mlecznej jezeli toleruje mleko
0,5 szklanki cukru (z tym cukrem to sobie spróbuj masę i ewentualnie daj więcej lub mniej bo kaszki sa slodkie
cukier waniliowy (jeśli możesz, ja robiłam bez i też były smaczne) Dr. Oetker
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (jeśli możesz)
wszystko razem połaczyc formowac male kulki ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia mozna robic w nich dziurki i nakladac odrobine dzemu.
smacznego
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Ja poza zaglądaniem do typowych bezglutenowych przepisów używam tych normalnych "receptur" tylko zamieniam mąkę pszenną na mix bezglutenowy uniwersalny czasem mix biszkoptowy (najczęściej z firmy bezgluten). Zawsze przepisy się udają Oczywiście na inne składniki też uważamy typu budyń, cukier waniliowy itp. zawsze dając wersję bg
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.