mąka gryczana ,jadlana ,ryżowa, kukurydziana,skrobia...
Moderator: Moderatorzy
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Nie widziałem zasmażki z 10 lat...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
A ja chciałabym zapytać doświadczone osoby w mieszaniu mąkja wlaśnie mieszam takie mąki sobie mielone i mam pare obserwacji
1/ im więcej składników w mieszance tym lepsza
2/ mąka z tapioki zastępuje gumę guar i swietnie klei, ale nie należy z nią przesadzać bo jak za dużo to wyjdzie cegła. Ja na szklankę mieszanki daję 1 czubatą łyżeczkę mąki z tapioki
3/ gumę guar zastępuje też mielone siemię lniane i tego można dać trochę więcej.

Jak je mieszać żyby uzyskać "fajną" mieszankę na chleb?
zauważyłam że dużo osób miesza mąki (gryczane, ryżowe itp) samodzielnie, ale wiem że trzeba umieć zachować proporcje, żeby np. nie wyszła cegła, gniot, czy żeby się nie zapadł itp.
Macie wypróbowane już sposoby, że np. 250 g mąki gryczanej + 150 g....innnej + 100 g. jeszcze innej da super proporcje?? będę wdzięczna za wszelkie rady, z tego względu że chciałabym sama zacząć mieszać mąki w domku (nie kupując już hurtowych ilości mixów) i tym sposobem odciążyć organizm od skrobii pszennej i (budżet domowy - od zakupu mąk po 11 zł/kg). poza tym to i zdrowiej i w ogóle

-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
Witajcie,
do mieszania mąk tak konkretnie się nie przekonałam, bo jakoś mi to ... ciężko szło i takie było .. nijakie. (widocznie coś robiłam źle).
ale jeśli możecie mi podpowiedzieć.. bo jakiś czas temu zamówiłam 2 op. mąki ryżowej i tak sobie leżała i leżała... i wygrzebałam ją z szafki i okazało się że zostało mi ok 1,5 miesiąca na zużycie 1 kg mąki ryżowej. ;/
Żal wyrzucić (puki ma termin) a kompletnie nie wiem co z niej zrobić?
może macie jakieś przepisy na makaron ryżowy, czy jakieś.. ciasto/ ciastka, dzięki którym spożytkowałabym tę mąkę?
będę wdzięczna za wszelkie sugestie
pozdrawiam Monika
do mieszania mąk tak konkretnie się nie przekonałam, bo jakoś mi to ... ciężko szło i takie było .. nijakie. (widocznie coś robiłam źle).
ale jeśli możecie mi podpowiedzieć.. bo jakiś czas temu zamówiłam 2 op. mąki ryżowej i tak sobie leżała i leżała... i wygrzebałam ją z szafki i okazało się że zostało mi ok 1,5 miesiąca na zużycie 1 kg mąki ryżowej. ;/
Żal wyrzucić (puki ma termin) a kompletnie nie wiem co z niej zrobić?
może macie jakieś przepisy na makaron ryżowy, czy jakieś.. ciasto/ ciastka, dzięki którym spożytkowałabym tę mąkę?
będę wdzięczna za wszelkie sugestie

pozdrawiam Monika
-
- Nowicjusz
- Posty: 21
- Rejestracja: czw 18 paź, 2012 20:29
- Lokalizacja: Wrocław
monisiak81, nie wiem czy często robisz sosy, zupy, ale ja prawie zawsze używam mąki ryżowej do zagęszczania oraz jako dodatku do wypieków. Po prostu zastąp część miksu mąką ryżową. Zapraszam do siebie, po trochę inspiracji: http://bezokruszka.pl/bezglutenowy-chleb/
http://bezokruszka.pl/rosyjskie-syrniki/
http://bezokruszka.pl/bezglutenowe-ciasteczka-korzenne/
Pozdrawiam,
Kamila
http://bezokruszka.pl/rosyjskie-syrniki/
http://bezokruszka.pl/bezglutenowe-ciasteczka-korzenne/
Pozdrawiam,
Kamila
www.bezokruszka.pl – blog dla osób na diecie bezglutenowej
-
- Nowicjusz
- Posty: 21
- Rejestracja: czw 18 paź, 2012 20:29
- Lokalizacja: Wrocław
A, i jeszcze jedno. Nie wyrzucaj mąki tak od razu. Jeśli była szczelnie zamknięta, spokojnie możesz ją zużyć w przeciągu 2–2,5 miesięcy po dacie ważności. Wiadomo, że im świeższa mąka tym lepsza, ale szkoda wyrzucać jeśli wciąż będzie dobra. Sprawdź tylko czy nie zagnieździli się w niej niechciani goście np. mole spożywcze.
www.bezokruszka.pl – blog dla osób na diecie bezglutenowej
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
Bez Okruszka
dzięki za odzew
na pewno coś wypróbuję ... bo tak jak pisałam... trochę szkoda wyrzucić.
tylko fakt, będę musiała sprawdzić czy nikogo i nic poza mąką tam nie ma
Jeszcze raz dzięki.


- Nie wyrzucaj mąki tak od razu. Jeśli była szczelnie zamknięta, spokojnie możesz ją zużyć w przeciągu 2–2,5 miesięcy po dacie ważności.


o rany! a ja do niedawna byłam jedynie na mące kukurydzianej (która mi uszami wychodzi) i ziemniaczanej a tu tyle tego wszystkiego!
Dopiero niedawno odkrylam mielenie kaszy gryczanej. Wypróbowałam ją w bułeczkach twarogowych i zamierzam jeszcze w naleśnikach, podejżewam, ze beda lepsze niz z kukurydzianą.
Dopiero niedawno odkrylam mielenie kaszy gryczanej. Wypróbowałam ją w bułeczkach twarogowych i zamierzam jeszcze w naleśnikach, podejżewam, ze beda lepsze niz z kukurydzianą.
Ostatnio zmieniony ndz 14 kwie, 2013 13:33 przez ejziuta, łącznie zmieniany 1 raz.
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Mąka gryczana Glutenexu nie smaczna fuj! ( stoi jeszcze w szafie, ale zaliczy kosz), natomiast zmielona z kaszy gryczanej niepalonej cud miód orzeszki!!! Naleśniki na tej mące to nasze odkrycie - wszyscy b.g i glutenowi zgodnie twierdzą,że naleśniki z mąki pszennej kryją się.....A tyle było porażek z naleśnikami z mąk b.g. - rwały się, gumowe, niesmaczne. Zdecydowanie polecam z mąki gryczanej (można pół na pół z mąką b.g. naleśnikową). Obecnie czekamy na laktozę to i blinów ze śmietaną spróbujemy! 
