Thermomix
Moderator: Moderatorzy
- Magdalaena
- -#Moderator
My też jesteśmy szczęśliwymi użytkownikami thermomixu od ponad roku.
Oszczędność czasu - czas przygotowania poszczególnych potraw znacznie się skraca, miejsca w kuchni - nie potrzebne inne nie które mechaniczne przyrządy kuchenne
Cena owszem wysoka, ale według nas warto.
Rodzice posiadają thermomix od 15 lat i sprzęt cały czas jest na okrągło eksploatowany
, dodatkowy plus.
Oszczędność czasu - czas przygotowania poszczególnych potraw znacznie się skraca, miejsca w kuchni - nie potrzebne inne nie które mechaniczne przyrządy kuchenne
Cena owszem wysoka, ale według nas warto.
Rodzice posiadają thermomix od 15 lat i sprzęt cały czas jest na okrągło eksploatowany

Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Witam
hehe mój pierwszy post na tym forum
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Thermomixa i również bardzo sobie go chwalę.
Co do przepisów bezglutenowych to jestem właśnie na etapie zbierania przepisów z niemieckiej strony, część z nich pochodzi właśnie z tej książki o której piszecie wyżej. Niestety nie ma polskiego wydania i z tego co wiem - na razie raczej nie będzie. Postaram się za jakiś czas trochę przepisów tu powrzucać - jest ich sporo ... Poza tym wydaje mi się, że możemy stworzyć w Dziale Kuchnia osobną część z przepisami Thermomixa bo jednak się trochę różnią od normalnych - przepisami bezglutenowymi oczywiście
.
Gorąca prośba do Krystyny Smentek - jak możesz udostępnij proszę przepisy które dałaś wyżej - linki chyba wygasły a dobre bułeczki chodzą za mną od dość długiego czasu ...
Pozdrawiam

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Thermomixa i również bardzo sobie go chwalę.
Co do przepisów bezglutenowych to jestem właśnie na etapie zbierania przepisów z niemieckiej strony, część z nich pochodzi właśnie z tej książki o której piszecie wyżej. Niestety nie ma polskiego wydania i z tego co wiem - na razie raczej nie będzie. Postaram się za jakiś czas trochę przepisów tu powrzucać - jest ich sporo ... Poza tym wydaje mi się, że możemy stworzyć w Dziale Kuchnia osobną część z przepisami Thermomixa bo jednak się trochę różnią od normalnych - przepisami bezglutenowymi oczywiście

Gorąca prośba do Krystyny Smentek - jak możesz udostępnij proszę przepisy które dałaś wyżej - linki chyba wygasły a dobre bułeczki chodzą za mną od dość długiego czasu ...
Pozdrawiam
-
- Aktywny Forumowicz
Przesyłam link do paczki z przepisami:
DOWNLOAD
Dołączam jeszcze jeden przepis.
Sernik bezglutenowy-wykonanie 5 minut.
-1 kg twarogu
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru
-6 jajek
-150 gram masła
-1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
+ druga osoba do ubijania białka z jaj
Podczas gdy druga osoba ubija białka uruchamiamy Thermomix.
Wrzucamy do środka cukier, masło, żółtko, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną.
Ustawiam czas-5 minut/ obroty pozycja 4.
Po 1 minucie zaczynam wrzucać pokrojony w kostkę twaróg.Pod koniec stopniowo zwiększam obroty do 5,6.
Czasami w mieszaniu pomagam sobie kopystką.
Masę serową dokładam do białka i delikatnie mieszam.
Wykładam na blaszkę ( nie za dużą)
Piekę 1 godzina, 180 stopni Celsjusza,
W czasie pieczenia w pewnym momencie przykrywam sernik folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekł.
Smacznego.
Białka można ubić w thermomixie, jednak ja wybrałam tę opcję-szybszą.
DOWNLOAD
Dołączam jeszcze jeden przepis.
Sernik bezglutenowy-wykonanie 5 minut.
-1 kg twarogu
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru
-6 jajek
-150 gram masła
-1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
+ druga osoba do ubijania białka z jaj
Podczas gdy druga osoba ubija białka uruchamiamy Thermomix.
Wrzucamy do środka cukier, masło, żółtko, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną.
Ustawiam czas-5 minut/ obroty pozycja 4.
Po 1 minucie zaczynam wrzucać pokrojony w kostkę twaróg.Pod koniec stopniowo zwiększam obroty do 5,6.
Czasami w mieszaniu pomagam sobie kopystką.
Masę serową dokładam do białka i delikatnie mieszam.
Wykładam na blaszkę ( nie za dużą)
Piekę 1 godzina, 180 stopni Celsjusza,
W czasie pieczenia w pewnym momencie przykrywam sernik folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekł.
Smacznego.
Białka można ubić w thermomixie, jednak ja wybrałam tę opcję-szybszą.
Ostatnio zmieniony sob 11 wrz, 2010 16:33 przez krystna, łącznie zmieniany 1 raz.
ja również jestem szczęśliwym posiadaczem Thermomixu. Fakt, cena paraliżująca, ale zwraca się paraliżująco szybko
Nie wyobrażam sobie kuchni bez tego sprzętu. Surówki w kilka sekund, zupki w kilka minut, pizze, gotowanie na parze, chleby, napoje, lody...Zwłaszcza, że mamy działkę, więc i warzywa i owoce swoje. Co do książek, większość jest w internecie do ściągnięcia.

Do końca marca jest promocja - 20 rat bez procentów plus jedna opłata 160 zł. Dzięki temu skusiłam się na to cacko.
Na dzień dobry zrobiłam chlebek bezblutenowy tak trochę na oko.
około 400 gr mąki bezglutenowej
około 100 gr mąki amarantusowej
15 gr zmiksowanej kaszy gryczanej i 10 gr drożdży
450 gr wody, łyżeczka cukru i soli
wyrabiałam 3 minuty. Chlebek wyszedł pyszny.
Na dzień dobry zrobiłam chlebek bezblutenowy tak trochę na oko.
około 400 gr mąki bezglutenowej
około 100 gr mąki amarantusowej
15 gr zmiksowanej kaszy gryczanej i 10 gr drożdży
450 gr wody, łyżeczka cukru i soli
wyrabiałam 3 minuty. Chlebek wyszedł pyszny.
no wlasnie wiem o tej promocji.też chce przestac kupowac cleb dla nas trzech i to urządzonko pomogłobymi w tym oraz w wieczornym przygotowywaniu pposiłków dla córci do przedszkola-codziennie robię to co w przedszkolnym menu(w granicach rozsądku)-taki warunek przyjęcia dziecka do przedszkola.jutro podpisuję papiery i gotuję!!!