Thermomix
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 225
- Rejestracja: pn 02 lip, 2012 01:25
- Lokalizacja: Lubin
A ten thermomix nadaje się do wyrobienia ciasta pierogowego?
i nigdzie ceny tego nie mogę znaleźć
i nigdzie ceny tego nie mogę znaleźć
Ostatnio zmieniony wt 03 lip, 2012 18:53 przez MagdalenaSz, łącznie zmieniany 1 raz.
Magda- mama dziewięcioletniej Natalii uczulonej na mąkę żytnią, refluks przełyku. Hipercholesterolemia.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Thermomix
Jest nowy model Thermomix'a. Podoba mi się
ale drugiego już nie kupię, bo za drogi. Ciekawe, ile kosztuje i czy jest dużo droższy od poprzedniego modelu.
Jakby ktoś chciał sobie popatrzeć, to proszę bardzo:
http://thermomix.vorwerk.pl/thermomix-r/przeglad/

Jakby ktoś chciał sobie popatrzeć, to proszę bardzo:
http://thermomix.vorwerk.pl/thermomix-r/przeglad/
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Thermomix
chyba jednak wolę używane auto 

-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Thermomix
CHLEB bezglutenowy Eli
• 150g ziaren amarantusa
• 200g mąki jaglanej
• 150g mąki ryżowej
• 40g drożdży
• 300g wody lub kefiru
• 10g cukru, (można zastąpić syropem)
• 25g mąki ziemniaczanej
• 45g oliwy z oliwek
• 5g soli
• ew. 1 jajko
1. Do suchego naczynia wsypać ziarno amarantusa i zmielić na mąkę 30 s. / obr.10
2. Dodać drożdże, cukier i wodę (lub kefir), podgrzać 2 min / 37*C / obr.1
3. Dodać pozostałe składniki, wyrobić 2min / Interwał
4. Wyłożyć ciasto do 2 foremek keksówek, pozostawić do wyrośnięcia ok. 20-30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200*C.
5. Piec ok. 45 min.
Dodatek jajka jest wskazany, bo z nim chlebek się nie kruszy. Jeżeli ktoś jest na diecie bezjajecznej to można zastąpić jajko "glutem" z lnu złocistego -2 łyżki.
Dziś zamierzam wypróbować ten przepis
• 150g ziaren amarantusa
• 200g mąki jaglanej
• 150g mąki ryżowej
• 40g drożdży
• 300g wody lub kefiru
• 10g cukru, (można zastąpić syropem)
• 25g mąki ziemniaczanej
• 45g oliwy z oliwek
• 5g soli
• ew. 1 jajko
1. Do suchego naczynia wsypać ziarno amarantusa i zmielić na mąkę 30 s. / obr.10
2. Dodać drożdże, cukier i wodę (lub kefir), podgrzać 2 min / 37*C / obr.1
3. Dodać pozostałe składniki, wyrobić 2min / Interwał
4. Wyłożyć ciasto do 2 foremek keksówek, pozostawić do wyrośnięcia ok. 20-30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200*C.
5. Piec ok. 45 min.
Dodatek jajka jest wskazany, bo z nim chlebek się nie kruszy. Jeżeli ktoś jest na diecie bezjajecznej to można zastąpić jajko "glutem" z lnu złocistego -2 łyżki.
Dziś zamierzam wypróbować ten przepis
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Thermomix
JA robię serek topiony, ale dodaję od siebie trochę masła i dłużej wyrabiam. Pycha!
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Thermomix
Masła nie dodawałam nigdy. Chyba spróbuję 

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Thermomix
Znalazłam w przepisowni Thermomix'a:
Bułeczki bezglutenowe:
•1 torebki drożdży suchych
•200 g letniej wody
•260 g mąki bezglutenowej Schar
•30 g oleju
•15 g siemienia lnianego
Drożdże + woda
2min/37st.C/obr.1
Mąka np. bezglutenowa Schar (ilość zależy od rodzaju mąki) + olej + siemię
5min/Interwał
Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30min
Uformować bułki
Zostawić do wyrośnięcia ok. 15min
Piec w rozgrzanym piekarniku 20min 180 st.C
http://www.przepisownia.pl/chleby-bu%C5 ... owe/438335
Bułeczki bezglutenowe:
•1 torebki drożdży suchych
•200 g letniej wody
•260 g mąki bezglutenowej Schar
•30 g oleju
•15 g siemienia lnianego
Drożdże + woda

Mąka np. bezglutenowa Schar (ilość zależy od rodzaju mąki) + olej + siemię

Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30min
Uformować bułki
Zostawić do wyrośnięcia ok. 15min
Piec w rozgrzanym piekarniku 20min 180 st.C
http://www.przepisownia.pl/chleby-bu%C5 ... owe/438335
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Thermomix
O super właśnie się nam kończy pieczywo 

Re: Thermomix
Ostatnio zrobiłam chlebek trochę inaczej.
400 g kaszy gryczanej niepalonej, duża garść słonecznika- zmielić (max37 sek)
100 g mąki ziemniaczanej
200g mąki schar, ( uniwersal z drewnianą miarka na opakowaniu)
łyżka soli
oleju leję tak 3x na oko gdzieś do 100 g nie więcej
1 op suchych drożdży
do 700 g wody letniej do konsystencji lekkiej śmietany
Wszystko wstawiam do wymieszania ( obroty wsteczne) tak z 3 min
Do wyrośnięcia i do pieca na 190 st do godziny maksymalnie. Czasem wyjmuję po 50 jak chcę mieć taki blady.
Ta wersja utrzymuje długo świeżość
400 g kaszy gryczanej niepalonej, duża garść słonecznika- zmielić (max37 sek)
100 g mąki ziemniaczanej
200g mąki schar, ( uniwersal z drewnianą miarka na opakowaniu)
łyżka soli
oleju leję tak 3x na oko gdzieś do 100 g nie więcej
1 op suchych drożdży
do 700 g wody letniej do konsystencji lekkiej śmietany
Wszystko wstawiam do wymieszania ( obroty wsteczne) tak z 3 min
Do wyrośnięcia i do pieca na 190 st do godziny maksymalnie. Czasem wyjmuję po 50 jak chcę mieć taki blady.
Ta wersja utrzymuje długo świeżość
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Thermomix
Bezglutenowy chlebek bananowy (wegański)
• 4 małe banany, 250g
• 70 g brązowego cukru, lub xylitolu
• 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
• 80 g oleju słonecznikowego
• 40 g orzechów laskowych
• 200 g mąki gryczanej
• 1 szczypty soli
• 1 garść rodzynek, lub żurawiny
• 100 g garść orzechów włoskich
• 1 łyżeczki sody oczyszczonej
• 50 g gorzkiej czekolady
• 50 g mleka kokosowego, lub innego roślinnego
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Do naczynia miksującego włożyć orzechy laskowe i czekoladę, zmielić 3 sek., obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wsypać orzechy włoskie, zmielić 15 sek., obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć banany i kaszę jaglaną, wymieszać 3 sek., obr. 6.
Dodać olej, cukier, mleko roślinne, wymieszać 20 sek., obr. 5.
Dodać mąkę, sól, sodę i zmielone orzechy włoskie, wymieszać 10 sek., obr. 5.
Dodać rodzynki, zmieloną czekoladę i orzechy laskowe, wymieszać 15 sek. wsteczne, obr. 4.
Piec w piekarniku na 180 stopni 55-60 min w keksowej formie. Sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia.
http://www.przepisownia.pl/chleby-bu%C5 ... owy/485716
• 4 małe banany, 250g
• 70 g brązowego cukru, lub xylitolu
• 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
• 80 g oleju słonecznikowego
• 40 g orzechów laskowych
• 200 g mąki gryczanej
• 1 szczypty soli
• 1 garść rodzynek, lub żurawiny
• 100 g garść orzechów włoskich
• 1 łyżeczki sody oczyszczonej
• 50 g gorzkiej czekolady
• 50 g mleka kokosowego, lub innego roślinnego
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Do naczynia miksującego włożyć orzechy laskowe i czekoladę, zmielić 3 sek., obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wsypać orzechy włoskie, zmielić 15 sek., obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć banany i kaszę jaglaną, wymieszać 3 sek., obr. 6.
Dodać olej, cukier, mleko roślinne, wymieszać 20 sek., obr. 5.
Dodać mąkę, sól, sodę i zmielone orzechy włoskie, wymieszać 10 sek., obr. 5.
Dodać rodzynki, zmieloną czekoladę i orzechy laskowe, wymieszać 15 sek. wsteczne, obr. 4.
Piec w piekarniku na 180 stopni 55-60 min w keksowej formie. Sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia.
http://www.przepisownia.pl/chleby-bu%C5 ... owy/485716
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Thermomix
Ja też mam thermomix od roku i jestem z niego bardzo zadowolona. Dzisiaj zrobiłam w nim z gotowej mąki ryżowej firmy Celiko pyszny chlebek ryżowy, wogóle nie czuć, że jest ryżowy. Również chciałabym jakieś przepisy bezglutenowy na ten super robot