to teraz mnie zadziw i napisz w czym mielisz ? i gdzie ten przepis na naleśnikiuniaczek pisze:Mąka gryczana Glutenexu nie smaczna fuj! ( stoi jeszcze w szafie, ale zaliczy kosz), natomiast zmielona z kaszy gryczanej niepalonej cud miód orzeszki!!! Naleśniki na tej mące to nasze odkrycie - wszyscy b.g i glutenowi zgodnie twierdzą,że naleśniki z mąki pszennej kryją się.....A tyle było porażek z naleśnikami z mąk b.g. - rwały się, gumowe, niesmaczne. Zdecydowanie polecam z mąki gryczanej (można pół na pół z mąką b.g. naleśnikową). Obecnie czekamy na laktozę to i blinów ze śmietaną spróbujemy!
mąka gryczana ,jadlana ,ryżowa, kukurydziana,skrobia...
Moderator: Moderatorzy
Ostatnio zmieniony śr 24 kwie, 2013 11:57 przez tareczka, łącznie zmieniany 1 raz.
To nie do mnie pytanie, ale ponieważ sama mielę kasze od dwóch lat, czuję się upoważniona do odpowiedzitareczka pisze:to teraz mnie zadziw i napisz w czym mielisz ?
Ja mielę w żarnowym młynku do kawy. A jak jestem u mamy, to mielę w zwykłym (nie żarnowym) młynku do kawy - zwykłym, polskim. I miele nawet drobniej niż mój żarnowy, tyle że mniejszą ilość naraz.
W ogóle uważam, że młynek do mielenia to najważniejszy i podstawowy zakup na diecie b/g. Nie maszyny do pieczenia chleba i im podobne, tylko właśnie młynek. Szybko się zwraca, no i pozwala zrobić mąki takie, jakie normalnie są niedostępne, albo idiotycznie drogie (jaglana, quinoa, z brązowego ryżu).
A jak mielę mąkę na ciasto, to mielę też razem cynamon, kardamon, anyż, laski wanilii, etc. - i mam super świeżo mielone przyprawy bez obawy zanieczyszczenia glutenem.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Tareczka pewnie zadziwię faktycznie, bo mielę nietypowo.
Można oczywiście w młynku do mielenia kawy, tylko ma małą pojemność. Dlatego przygotowując większą porcję mąki posługuję się maszynką do mielenia mięsa, następnie nad miską przesiewam sitem to co zmieliłam i ponownie mielę w maszynce. Pomimo powtórek mielenia i tak sądzę,że zaoszczędzam czas. Dopiero uparta niezmielona końcówka trafia do młynka
Niektórzy mają elektryczną maszynkę do mięsa, ja mam starą manualną i jakoś żal wyrzucić jak działa. Mielę niepaloną kaszę jest zdrowsza,smaczniejsza i łatwiejsza do zmielenia, bo bardziej miękka.
Naleśniki u nas to:
1 szkl. mąki gryczanej
1 szkl. mąki b.g. (zazwyczaj chlebowa)
2 jajka
2 łyżki oleju
mleko (u nas napój ryżowy)
woda gazowana
Pozdrawiam serdecznie smakoszów naleśników
Można oczywiście w młynku do mielenia kawy, tylko ma małą pojemność. Dlatego przygotowując większą porcję mąki posługuję się maszynką do mielenia mięsa, następnie nad miską przesiewam sitem to co zmieliłam i ponownie mielę w maszynce. Pomimo powtórek mielenia i tak sądzę,że zaoszczędzam czas. Dopiero uparta niezmielona końcówka trafia do młynka
Niektórzy mają elektryczną maszynkę do mięsa, ja mam starą manualną i jakoś żal wyrzucić jak działa. Mielę niepaloną kaszę jest zdrowsza,smaczniejsza i łatwiejsza do zmielenia, bo bardziej miękka.
Naleśniki u nas to:
1 szkl. mąki gryczanej
1 szkl. mąki b.g. (zazwyczaj chlebowa)
2 jajka
2 łyżki oleju
mleko (u nas napój ryżowy)
woda gazowana
Pozdrawiam serdecznie smakoszów naleśników
a robiłaś z różnych mak chlebowej czy trzymasz się jednej,bo tych co ja mogę używać jest niewiele ponieważ musi to być bez skrobi pszennej bguniaczek pisze:Tareczka pewnie zadziwię faktycznie, bo mielę nietypowo.
Można oczywiście w młynku do mielenia kawy, tylko ma małą pojemność. Dlatego przygotowując większą porcję mąki posługuję się maszynką do mielenia mięsa, następnie nad miską przesiewam sitem to co zmieliłam i ponownie mielę w maszynce. Pomimo powtórek mielenia i tak sądzę,że zaoszczędzam czas. Dopiero uparta niezmielona końcówka trafia do młynka
Niektórzy mają elektryczną maszynkę do mięsa, ja mam starą manualną i jakoś żal wyrzucić jak działa. Mielę niepaloną kaszę jest zdrowsza,smaczniejsza i łatwiejsza do zmielenia, bo bardziej miękka.
Naleśniki u nas to:
1 szkl. mąki gryczanej
1 szkl. mąki b.g. (zazwyczaj chlebowa)
2 jajka
2 łyżki oleju
mleko (u nas napój ryżowy)
woda gazowana
Pozdrawiam serdecznie smakoszów naleśników
Przyznam,że mąką gryczaną jestem zachwycona,cokolwiek z niej robię to mi wychodzi
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Do naleśników dodawałam mąki b.g. chlebowej, domowej, specjalnej na naleśniki. Nie muszę na szczęście zwracać uwagi na skrobię pszenną. Widziałam przepis z samej mąki gryczanej, a nawet z jaglanej tu właśnie http://smakoterapia.blogspot.com/2012/1 ... lanej.html. Nasze początki z naleśnikami były bardzo smutne - myślałam,że już nigdy nie zjemy ze smakiem naleśników. Odkrycie mąki gryczanej samodzielnie mielonej było przełomem.
Re: mąka gryczana ,jadlana ,ryżowa, kukurydziana,skrobia...
U mnie gryczana sprawdza się np. w postaci babeczek bananowych lub z mąką migdałową (zmielone migdały). Sama gryczana ma faktycznie gorzki posmak.
Ja natomiast gorzej toleruję ryżową z jasnego ryżu. smak gorzki czuje długo po zjedzeniu czegoś z ta mąka. Nawet po zmieszaniu z innymi mąkami nie da sie "zabić" tego smaku. Wolę mąkę z ciemnego ryżu, jest łagodniejsza w smaku.
Ja natomiast gorzej toleruję ryżową z jasnego ryżu. smak gorzki czuje długo po zjedzeniu czegoś z ta mąka. Nawet po zmieszaniu z innymi mąkami nie da sie "zabić" tego smaku. Wolę mąkę z ciemnego ryżu, jest łagodniejsza w smaku.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
-
- Forumowicz
- Posty: 147
- Rejestracja: sob 25 paź, 2014 20:38
Re: mąka gryczana ,jadlana ,ryżowa, kukurydziana,skrobia...
Babeczki gryczane z bananami? Przepis błagam!
Re: mąka gryczana ,jadlana ,ryżowa, kukurydziana,skrobia...
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
-
- Forumowicz
- Posty: 147
- Rejestracja: sob 25 paź, 2014 20:38
Re: mąka gryczana ,jadlana ,ryżowa, kukurydziana,skrobia...
Dzięki wielkie