mąka gryczana ,jadlana ,ryżowa, kukurydziana,skrobia...

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

Margot
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 33
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 21:55
Lokalizacja: pomorza

mąka gryczana ,jadlana ,ryżowa, kukurydziana,skrobia...

Post autor: Margot »

Nakupiłam kasz i przerabiam na mąki
-gryczaną
-jaglaną
-ryżową razową i białą
mam mąkę kukurydzianą ,skrobię kukukurydzianą
gumę ksantową
,mąkę z tapioki
Czy mogę (jak te mąki mieszać?) jeużywać zamiast gotowych mieszanek do ciast,pierogów ,naleśników itp
Chciałabym ,żeby było zdrowiej.

[ Dodano: Wto 20 Mar, 2007 10:19 ]
bardzo proszę o informacje jak mozna zuzyć rożne mąki ,do czego?
BuenaDzidzia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 86
Rejestracja: czw 12 lip, 2007 22:49
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: BuenaDzidzia »

cześć Margot-pierwsze pytanie -czy pracowałaś bądź pracujesz w nieruchomościach? :) A drugie- jak się przerabia kasze na mąki?mielisz je jakoś? jeśli tak to w czym?
Miłośnicy kuchni i przyrody łączcie się
Margot
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 33
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 21:55
Lokalizacja: pomorza

Post autor: Margot »

nie nie pracuję
A na mąkę przerabiam mieląc w młynku taki do kawy jeszcze z ...NRD
grubymiś
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 281
Rejestracja: sob 12 gru, 2009 19:33
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: grubymiś »

A propos mąki gryczanej.
Ja mam niemały problem. Uczulenie na ryż, kukurydzę, pszenicę, ziemniaki.
Więc nie mogę jeść nic z mąki ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej i pszennej.
Z mąk została mi tylko chyba mąka gryczana. A gryka jak wiadomo ma bardzo specyficzny smak i aromat. Nie każdy ją lubi. Patrz -> ja :D

Ale zrobiłam sobie dziś pierwszy raz coś a la racuszki z mąki gryczanej.
Smakowały nie najgorzej. Nawet zaryzykuję i powiem, że były dobre. :)

Mąkę gryczaną wymieszać z jednym jajkiem i wodą, w takich proporcjach, by ciasto miało konsystencję gęstego jogurtu. Dodać 1 czubatą łyżeczkę cynamonu i jedną łyżeczkę cukru.
Kłaść na rozgrzany olej.
Podawać z powidłami śliwkowymi.

Może ma ktoś inny pomysł jak zabić niezbyt ładny smak gryczany?
Ja zabiłam go cynamonem :)
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Post autor: Katarzyna35 »

Można kupić kaszę gryczaną niepaloną , nie ma takiego intensywnego aromatu /taką jasną/ można spróbować zmielić ją jak pisze Margot , albo tak samo z jaglaną.
Obrazek
grubymiś
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 281
Rejestracja: sob 12 gru, 2009 19:33
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: grubymiś »

Czyli można zmielić kaszę jaglaną na mąkę.
A robiłaś może coś z mąki jaglanej?
Dzięki za radę.
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 240
Rejestracja: wt 27 paź, 2009 15:19
Lokalizacja: gdynia

Post autor: Basiar »

ja wlaśnie mieszam takie mąki sobie mielone i mam pare obserwacji
1/ im więcej składników w mieszance tym lepsza
2/ mąka z tapioki zastępuje gumę guar i swietnie klei, ale nie należy z nią przesadzać bo jak za dużo to wyjdzie cegła :D . Ja na szklankę mieszanki daję 1 czubatą łyżeczkę mąki z tapioki
3/ gumę guar zastępuje też mielone siemię lniane i tego można dać trochę więcej.
Powodzenia w eksperymentach
P.S mąka z białej kaszy gryczanej jest zupełnie inna w smaku :D
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Post autor: Katarzyna35 »

Szczerze mówiąc to jeszcze nie mieliłam i nie robilam nic z takich własnoręcznie mielonych /choć min. w tym celu nabyłam młynek do kawy/ bo mam gotowe mieszanki, ale z tego co czytałam na forum sporo osób tak robi i tak jak pisze Basiar , dobre jest pomieszanie kilku rodzai takich mąk.
Np. gryczana , z kaszy jaglanej , tapioki /takie biale kuleczki/ , amarantusa/mąkę kupiłam wysyłkowo, a w ziarenkach na stoisku z ekologicznymi produktami/
Więc może co do konkretnych proporcji to wypowiedzą się osoby które praktykują takie własne mieszanki :) sama z chęcią poczytam, bo jak skończą mi się zapasy zabieram się za mielenie :)
Obrazek
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martini »

grubymiś pisze:A propos mąki gryczanej.
Ja mam niemały problem. Uczulenie na ryż, kukurydzę, pszenicę, ziemniaki.
Więc nie mogę jeść nic z mąki ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej i pszennej.
Z mąk została mi tylko chyba mąka gryczana.

Może ma ktoś inny pomysł jak zabić niezbyt ładny smak gryczany?
Ja zabiłam go cynamonem :)
Według mnie wszystko zabija koperek;) Ale ja go kocham. Kumin? Jakieś orientalne mieszanki? Nikt Ci nie zabroni eksperymentować przecież:)

A ciecierzycę (groch) możesz? Fajna mąka, ciastek nie ulepisz, ale zobacz

http://mybestfood.blogspot.com/2007/11/ ... rzycy.html - to bardziej pasztet, ale na bazie mąki z ciecierzycy czy cieciorki, już sama nie wiem, jaka jest różnica:).

Mam trochę linków do przepisów na przerób cieciorki, bo to mój ulubiony groch, z mąki da się zrobić i naleśniki, i fajną panierkę. Powklejam, jak znajdę w kompie, bo robię wszystko "na czuja", a to nie jest wiarygodne źródło.
grubymiś
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 281
Rejestracja: sob 12 gru, 2009 19:33
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: grubymiś »

Martini,
dzięki za rady. Popróbuję.

Chyba nie jest tak źle jak myślałam. Są inne mąki, o których nie miałam zielonego pojęcia.
Zakupiłam wczoraj na allegro:
mąkę z manioku,
mąkę z pestek dyni,
mąkę z ciecierzycy,
mąkę grochową

Będę próbować :)
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

Proszę o informację i jakiś przepis o mące z pestek dyni: ile jej dodać do mieszanki mąki czy jest tłusta , mam problem z trawieniem tłuszczów i nietolerancją węglowodanów,cukrów
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

al
tak , to możliwe, zwłaszcza jeśli była to palona maka gryczana, jeśli już jako koniecznie zasmażka to raczej z maki kaszy niepalonej , ma przynajmniej pewien stopień kleiku.
Próbowałaś dodać startego ziemniaka dla gęstości młodej kapustki? lub zastosować make ziemniaczna ?
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Post autor: Katarzyna35 »

Al , ja przed gotowaniem młodej kapusty , najpierw ją oczywiście kroję, a potem parzę na misce wrzątkiem, odlewam tą wodę i dopiero do gotowania.
Świeża młoda kapusta też ma lekką goryczkę, a sparzenie jej wrzątkiem usuwa ten gorzkawy smak, a na zasmażkę biorę kukurydzianą mąkę .
Obrazek
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 240
Rejestracja: wt 27 paź, 2009 15:19
Lokalizacja: gdynia

Post autor: Basiar »

na zasmażki idealna jest mąka jaglana :)
Awatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 301
Rejestracja: śr 10 lut, 2010 18:51
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Malia »

Ludzie, wy mnie przerażacie! Odkąd się uparłam, że zasmażki są beee i fuuuj, to u nas nic na nich się nie gotuje i jakoś żyjemy. Bigos jest może mniej klasyczny, ale my taki lubimy. Zwłaszcza dlatego, że jest lżejszy. :D
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic.
"
Linus Pauling
ODPOWIEDZ