Bigosik:D
Moderator: Moderatorzy
Bigosik:D
Uwielbiam polski bigos z kapusty naturalnej bez octu, z mięskiem, z grzybkami i kiełbaską swojską. Mam pytanie, otóż, czy mogę go jeść bez problemu??Czy moze zawiera on jakies niedozwolone składniki??[mam 18-scie lat]
Poza tym, że musisz użyć sprawdzonej kiełbasy (bo z kiełabasami to różnie bywa), to nie ma żadnych przeciwwskazań. Zakładam, że jelita masz w porządku (tzn. kosmki o.k.), bo w przeciwnym razie przeciwwskazaniem jest ciężkostrawność owej potrawy. Natomiast grzybki, mięsko - cóż, są całkowicie bezglutenowe, kapusta też.
Ja dodaję jeszcze suszone śliwki (sprawdzone) i kropelkę czerwonego wina.
(pozdrawia teoretyk potraw z kapusty
)
Na litość! Ocet w bigoście to świętokradztwo...manu666 pisze:bez octu,
(pozdrawia teoretyk potraw z kapusty
To mam dla Ciebie alternatywę. Pewnie, że to nie to samo, ale... zamiast kiszonej/surowej kapusty użyj kapusty pekińskiej. Trzeba pokroić w paseczki (razem z tym grubym nerwem przez śrosek liścia), potem wrzucić na chwilkę do wrzątku (fachowo to się chyba nazywa zblanszować
), a potem to już normalnie, jak bigos traktować (mięsko, kiełbaska, śliwki suszone, itp. co Ci będę tłumaczyć...).
Taki bigos jest duuuużo lżej strawny no i nie ma takich właściwości wzdymających, jak wersja oryginalna. Można też dodać kminku, będzie jeszcze "zdrowotniejszy". Polecam także do wypróbowania dla wszystkich "wątrobowców".
I jeszcze jedno - jak ma być lekkostrawny, to nie może być tłusty!
Taki bigos jest duuuużo lżej strawny no i nie ma takich właściwości wzdymających, jak wersja oryginalna. Można też dodać kminku, będzie jeszcze "zdrowotniejszy". Polecam także do wypróbowania dla wszystkich "wątrobowców".

I jeszcze jedno - jak ma być lekkostrawny, to nie może być tłusty!
Dodam swoje 3 grosze - Kabran ma rację
Nie musi byc zwykła kapucha 
Ja robię wersję "light" z kapusty włoskiej (mocniej pomarszczona niż biała) i odrobiny kiszonej. No i zamiast tłustego boczku i kiełbasy wrzucam podsmażone kawałeczki jakiegoś "lepszego" (delikatniejszego i chudego) mięska różnej maści. A "na trawienie" trochę majeranku. A - tłuszcz tylko z tego przesmażania mięska, więc niewiele. No i jak to bigos - najlepszy odgrzewany po wczesniejszym kilkukrotnym podgrzewaniu
Jest pyszny i zdecydowanie mniej "leży" na żołądku
No i glutenu tam chyba nie znajdziesz


Ja robię wersję "light" z kapusty włoskiej (mocniej pomarszczona niż biała) i odrobiny kiszonej. No i zamiast tłustego boczku i kiełbasy wrzucam podsmażone kawałeczki jakiegoś "lepszego" (delikatniejszego i chudego) mięska różnej maści. A "na trawienie" trochę majeranku. A - tłuszcz tylko z tego przesmażania mięska, więc niewiele. No i jak to bigos - najlepszy odgrzewany po wczesniejszym kilkukrotnym podgrzewaniu

Jest pyszny i zdecydowanie mniej "leży" na żołądku

No i glutenu tam chyba nie znajdziesz

Nati mama Madzi '03, Maćka '05 i Mileny '13
Celiakia '07
Celiakia '07