tydzień temu dowiedziałam się, że moja pięcioletnia córeczka musi być na diecie bezglutenowej i bezjajecznej. Jestem załamana. Wszstkiego muszę się nauczyć.
Proszę pomóżcie mi z przepisem na biszkopt do tortu. Tylko bez jaj.
Basia ma niebawem urodziny i zawsze robiłam jej torty i nie wyobrażam sobie tego nie kontynuować.
Ja borykam się z problemem biszkoptu już od kilku lat. Niestety jajka jest trudno zastąpić.
"Jajka zamiast" nie sprawdzają się, ale zastępnik jajka z Bezglutenu, który się niedawno pojawił, pomógł mi zrobić smaczny torcik. Spód wyszedł miękki, nie kruszył się.
Robiłam go na oko. Użyłam:
1,25 szkl. mąki domowej Bezglutenu
0,5 szkl. mąki ryżowej
0,5 szkl. mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka gumy ksantan
1 szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Celiko
7 łyżeczek zastępnika jaj Bezglutenu wymieszane z 0,5 szkl. wody
woda
Zastępnik jajka ubiłam mikserem z cukrem i wodą ok. 5. min, wymieszałam mąki i gumę ksantan w misce, dodałam do mieszanki. Konsystencja nie może być zbyt gęsta, ale i nie bardzo lejąca, coś pośredniego. Na końcu miksowania dodałam proszek do pieczenia. Ciasto wylałam do formy wysmarowanej margaryną i posypanej mąką kukurydzianą.
Mi osobiście bardzo odpowiada ksantan, ponieważ guma guar powoduje, że ciasto jest gąbkowate.
Jeśli chodzi o masę do tortu, zrobiłam bezmleczną, a la budyniową na bazie mleka sojowego w proszku i mleka kokosowego z puszki, mąki ryżowej i cukru. Polecam również osobom "mlecznym" zrobienie budyniu na bazie właśnie mąki ryżowej zamiast mąki ziemniaczanej, jest b. smaczny.
[ Dodano: Sro 06 Sie, 2008 17:54 ]
Dzisiaj dostałam ksantan wyżej wymienionej firmy w sklepie ze zdrową żywnością. Koszt: ok. 20 zł, jeśli się nie mylę za 60g.