Ja także kupiłam tę książkę. Mnie się co prawda nie przydaje, bo szukałam przepisów bez jaj, a ta pani do wszystkiego dodaje jajka. Ale produkty wykorzystywane w tej książce są i u nas dostępne np.
-gumę ksantan można zastąpić gumą guar którą sprzedaje firma "Bezgluten"
-mąkę z tapioki kupuję w sklepach ze zdrową żywnością, w supermarkecie "Auchan", lub ostatnio w "Marcpol-u" - w dziale z tak zwaną zdrową żywnością.
-mąkę z bobu można zastąpić mąką z cieciorki, ja kupiłam w sklepie Samira w W-wie (
www.samira.pl - nie wiem czy wysyłają) oraz ma ją Biofuturo w swojej ofercie (
www.naturo.pl), lub też można samemu zmielić cieciorkę w młynku do kawy, co też robiłam parę razy. Ziarno jest łatwiej dostępne.
-migdały można samemu zmielić w młynku do orzechów lub (małymi porcjami, bo się zbija w bryłę) w elektrycznym młynku do kawy. Można wcześniej obrać z łupiny, ale np. do chleba nie trzeba, bo nic nie czuć.
-nawet lecytyna sojowa jest dostępna, w serii "dr Soja poleca"
www.ichem com.pl, ja kupuję w Tesco.