ryż bezglutenowy
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 22
- Rejestracja: sob 02 maja, 2009 19:02
- Lokalizacja: Koszykowice
ryż bezglutenowy
Robiłam zakupy i ze zdziwieniem zobaczyłam na półce w sklepie ze zdrową żywnością wśród bezglutenowych "ryż bezglutenowy" No i zgłupiałam. Sądziłam do tej pory, że ryż nie ma glutenu. O co chodzi?
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Na yerba mate też jest znaczek, że jest bezglutenowa. Przerost formy nad treścią i tyle, moim zdaniem.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Nowicjusz
- Posty: 22
- Rejestracja: sob 02 maja, 2009 19:02
- Lokalizacja: Koszykowice
RYŻ
Bezgutenowy jest tylko ryż biały krótki. Podejrzane są ryże długie, trzeba uważać, bo są mocno modyfikowane i niepewne są kolorowe... A jest zbożem "RYŻ DZIKI" i zawiera gluten!!! Mam to napisane wyraźnie w materiale dołączonym do wyników badań z Instytutu Mikroekologii w Poznaniu. Ten "dziki ryż" jest z trawy rosliny chyba kanadyjskiej. Jestem uczulona na gluten i nie wolno mi jeść ryżu dziekiego...
Zapraszam na mój bloog:
http://blog-alergia.bloog.pl
Zapraszam na mój bloog:
http://blog-alergia.bloog.pl
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
PUMA, przeczytaj ten post: viewtopic.php?p=44717&highlight=#44717
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Ryż bezglutenowy
Rafale, dziekuję za wiadomość. Ale... Na różnych stronach w Internecie jest masa wiadomości "mętnych" na temat ryżu. Wprost nie ma nigdzie wyjaśnień. Ale nie o to chodzi.
Tak jak pisałam we wczesniejszym komentarzu, mam wyraźne wskazanie w opisie wyników badań krwi Testem ImuPro 300, że mogę jeśc ryż, /nie mylić z "ryżem dzikim"/, jest to zboże, które z ryżem nie ma wspolnego i on zawiera gluten.
Warto wspominać o różnicy w interpretacji okreslenia "ryż dziki". Te gliadyny, prolaminy i inne szczegółowe okreslenia, które są w poście poleconym od ciebie to jeszcze bardziej zaciemnia problem, a nie rozjaśnia.
Co raz częściej widzimy, że określenie "ryż dziki"j est używane do ryżu tak samo jak do tej tej rośliny ryżopodobnej.
Są też ryże amerykańkie, japońskie...itd. Mam dystans do tego ryżu...
Pozdrawiam serdecznie
Tak jak pisałam we wczesniejszym komentarzu, mam wyraźne wskazanie w opisie wyników badań krwi Testem ImuPro 300, że mogę jeśc ryż, /nie mylić z "ryżem dzikim"/, jest to zboże, które z ryżem nie ma wspolnego i on zawiera gluten.
Warto wspominać o różnicy w interpretacji okreslenia "ryż dziki". Te gliadyny, prolaminy i inne szczegółowe okreslenia, które są w poście poleconym od ciebie to jeszcze bardziej zaciemnia problem, a nie rozjaśnia.
Co raz częściej widzimy, że określenie "ryż dziki"j est używane do ryżu tak samo jak do tej tej rośliny ryżopodobnej.
Są też ryże amerykańkie, japońskie...itd. Mam dystans do tego ryżu...
Pozdrawiam serdecznie

Jeszcze o ryżu dzikim...
DZIKI RYŻ
Dziki ryż nie jest ryżem, tylko jest zbożem. W ziarnach tej trawy /owies wodny/jest gluten.
Ryż dziki - w rzeczywistości nie jest ryżem, tylko zupełnie inną trawą (o nazwie zizania wodna, owies wodny), pochodzącą z Ameryki Północnej.
Rośnie dziko na brzegach Missisipi, w jej górnym biegu. Jest dość drogi, gdyż jego zbiór jest bardzo trudny. Gotuje się dość długo. Ma szarobrązowy kolor, po ugotowaniu staje się purpurowy, a jego smak przez niektórych jest porównywany do karczochów. Bardzo często łączy się go z ryżem białym.
Mnie tego ryżopodobnego cuda nie wolno jeść. Przed tym ostrzegałam. Jeszcze raz pozdrawiam.
Dziki ryż nie jest ryżem, tylko jest zbożem. W ziarnach tej trawy /owies wodny/jest gluten.
Ryż dziki - w rzeczywistości nie jest ryżem, tylko zupełnie inną trawą (o nazwie zizania wodna, owies wodny), pochodzącą z Ameryki Północnej.
Rośnie dziko na brzegach Missisipi, w jej górnym biegu. Jest dość drogi, gdyż jego zbiór jest bardzo trudny. Gotuje się dość długo. Ma szarobrązowy kolor, po ugotowaniu staje się purpurowy, a jego smak przez niektórych jest porównywany do karczochów. Bardzo często łączy się go z ryżem białym.
Mnie tego ryżopodobnego cuda nie wolno jeść. Przed tym ostrzegałam. Jeszcze raz pozdrawiam.

- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Możesz oczywiście zrobić z tą wiedzą co chcesz, ale najważniejsze jest to, że w celiakii odpowiedź immunologiczna dotyczy nawet nie samego glutenu lecz KONKRETNEGO łańcucha białek. Gluten to nazwa umowna. Znajduje się on, czy też raczej można go pozyskać nie tylko z naszych zbóż, ale także z ryżu i kukurydzy. Te dwa ostatnie jednak nie mają nic wspólnego z celiakią oraz z całym związkiem przyczynowo-skutkowym występującym w tej chorobie.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Pewnie je przebadali przed oznakowaniem...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
I właśnie o tym pisałam, tzn., że okreslenie dziki jest używane w stosunku do ryżu i do amerykańskiego owsa wodnego. Prawdziwe ryże mogę jeśc a ten ryzopodobny nie. Może tylko ja mam taki problem...
Firma Sonko wydaje sie być wiarygodna. Ale, jak pokazują dwie tury badania produktów przez Stowarzyszenie nic dla nas nie jest pewne... Gluten znajduje sie nawet tam, gdzie go nie powinno być: w kaszy gryczanej firmy KUPIEC i mące kukurydzianej i w bezglutenowym "Chlebie morskim z amarantusem" firmy Glutenex.
Kupiłam sobie dziś firmy Sonko, "Ryż amerykański" krótkoziarnisty, to ten dla nas najlepszy. Zobaczymy.
Pozdrawiam
Firma Sonko wydaje sie być wiarygodna. Ale, jak pokazują dwie tury badania produktów przez Stowarzyszenie nic dla nas nie jest pewne... Gluten znajduje sie nawet tam, gdzie go nie powinno być: w kaszy gryczanej firmy KUPIEC i mące kukurydzianej i w bezglutenowym "Chlebie morskim z amarantusem" firmy Glutenex.
Kupiłam sobie dziś firmy Sonko, "Ryż amerykański" krótkoziarnisty, to ten dla nas najlepszy. Zobaczymy.
Pozdrawiam

RYŻ AMERYKAńSKI firmy SONKO
Wczoraj kupiłam, dziś ugotowałam. Jest pyszny jak dawnije. Normalny a nie jakieś twarde łupki... Jak ktos lubi krótkoziarnisty, kleisty ryż to ten taki jest. PYCHA!!!
Wyniki II tury badań produktów znajdują się w tabeli pod tym linkiem, na stronie głównej strony Stowarzyszenia:
http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &Itemid=28
Pozdrawiam
http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &Itemid=28
Pozdrawiam

- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
wiolta, kaszę gryczaną przed użyciem trzeba rozsypać np. na stole i przebrać. Wszystkie nasiona zbóż wyrzucić i wtedy kasza jest już OK.
Nadmieniam jednak, że ten wątek jest o ryżu
Nadmieniam jednak, że ten wątek jest o ryżu

● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia