Thermomix

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

anetabb
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 44
Rejestracja: wt 15 lis, 2011 20:52
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: anetabb »

no i mam!!!jutro piekę i gotuję:P
Fuga
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: śr 26 paź, 2011 10:46
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Fuga »

To wypróbuj mieszankę z mąką z kaszy jaglanej. Mieszam trochę na oko. Zmieliłam 100 g kaszy jaglanej, dodałam 70 g mąki gryczanej i 70g amarantusowej. Resztę dopełniłam mąką bezglutenową i dodałam do połowy chlebka pokrojone śliweczki. Wyszedł genialny chlebek. Zamiast cukru dodaję miód.
anetabb
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 44
Rejestracja: wt 15 lis, 2011 20:52
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: anetabb »

dzięki-wyprobuję! po swiętachale to fajny sprzęcik.
MagdalenaSz
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 225
Rejestracja: pn 02 lip, 2012 01:25
Lokalizacja: Lubin

Post autor: MagdalenaSz »

A ten thermomix nadaje się do wyrobienia ciasta pierogowego?
i nigdzie ceny tego nie mogę znaleźć
Ostatnio zmieniony wt 03 lip, 2012 18:53 przez MagdalenaSz, łącznie zmieniany 1 raz.
Magda- mama dziewięcioletniej Natalii uczulonej na mąkę żytnią, refluks przełyku. Hipercholesterolemia.
Awatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 368
Rejestracja: czw 05 cze, 2008 10:12
Lokalizacja: Wschowa

Post autor: Cecylia »

Naturalnie, że w urządzeniu tym wyrobisz ciasto pierogowe i nie tylko.
Obrazek
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Thermomix

Post autor: Anula80 »

Jest nowy model Thermomix'a. Podoba mi się :) ale drugiego już nie kupię, bo za drogi. Ciekawe, ile kosztuje i czy jest dużo droższy od poprzedniego modelu.
Jakby ktoś chciał sobie popatrzeć, to proszę bardzo:
http://thermomix.vorwerk.pl/thermomix-r/przeglad/
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Thermomix

Post autor: Leeloo »

chyba jednak wolę używane auto :D
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Thermomix

Post autor: Anula80 »

CHLEB bezglutenowy Eli
• 150g ziaren amarantusa
• 200g mąki jaglanej
• 150g mąki ryżowej
• 40g drożdży
• 300g wody lub kefiru
• 10g cukru, (można zastąpić syropem)
• 25g mąki ziemniaczanej
• 45g oliwy z oliwek
• 5g soli
• ew. 1 jajko
1. Do suchego naczynia wsypać ziarno amarantusa i zmielić na mąkę 30 s. / obr.10
2. Dodać drożdże, cukier i wodę (lub kefir), podgrzać 2 min / 37*C / obr.1
3. Dodać pozostałe składniki, wyrobić 2min / Interwał
4. Wyłożyć ciasto do 2 foremek keksówek, pozostawić do wyrośnięcia ok. 20-30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200*C.
5. Piec ok. 45 min.
Dodatek jajka jest wskazany, bo z nim chlebek się nie kruszy. Jeżeli ktoś jest na diecie bezjajecznej to można zastąpić jajko "glutem" z lnu złocistego -2 łyżki.

Dziś zamierzam wypróbować ten przepis
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Thermomix

Post autor: Anja »

JA robię serek topiony, ale dodaję od siebie trochę masła i dłużej wyrabiam. Pycha!
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Thermomix

Post autor: Anula80 »

Masła nie dodawałam nigdy. Chyba spróbuję :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Thermomix

Post autor: Anula80 »

Znalazłam w przepisowni Thermomix'a:

Bułeczki bezglutenowe:
•1 torebki drożdży suchych
•200 g letniej wody
•260 g mąki bezglutenowej Schar
•30 g oleju
•15 g siemienia lnianego

Drożdże + woda -> 2min/37st.C/obr.1
Mąka np. bezglutenowa Schar (ilość zależy od rodzaju mąki) + olej + siemię -> 5min/Interwał
Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30min
Uformować bułki
Zostawić do wyrośnięcia ok. 15min
Piec w rozgrzanym piekarniku 20min 180 st.C

http://www.przepisownia.pl/chleby-bu%C5 ... owe/438335
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Thermomix

Post autor: Anja »

O super właśnie się nam kończy pieczywo :)
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Thermomix

Post autor: Anja »

Ostatnio zrobiłam chlebek trochę inaczej.
400 g kaszy gryczanej niepalonej, duża garść słonecznika- zmielić (max37 sek)
100 g mąki ziemniaczanej
200g mąki schar, ( uniwersal z drewnianą miarka na opakowaniu)
łyżka soli
oleju leję tak 3x na oko gdzieś do 100 g nie więcej
1 op suchych drożdży
do 700 g wody letniej do konsystencji lekkiej śmietany
Wszystko wstawiam do wymieszania ( obroty wsteczne) tak z 3 min
Do wyrośnięcia i do pieca na 190 st do godziny maksymalnie. Czasem wyjmuję po 50 jak chcę mieć taki blady.
Ta wersja utrzymuje długo świeżość
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Thermomix

Post autor: Anula80 »

Bezglutenowy chlebek bananowy (wegański)
• 4 małe banany, 250g
• 70 g brązowego cukru, lub xylitolu
• 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
• 80 g oleju słonecznikowego
• 40 g orzechów laskowych
• 200 g mąki gryczanej
• 1 szczypty soli
• 1 garść rodzynek, lub żurawiny
• 100 g garść orzechów włoskich
• 1 łyżeczki sody oczyszczonej
• 50 g gorzkiej czekolady
• 50 g mleka kokosowego, lub innego roślinnego
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Do naczynia miksującego włożyć orzechy laskowe i czekoladę, zmielić 3 sek., obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wsypać orzechy włoskie, zmielić 15 sek., obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć banany i kaszę jaglaną, wymieszać 3 sek., obr. 6.
Dodać olej, cukier, mleko roślinne, wymieszać 20 sek., obr. 5.
Dodać mąkę, sól, sodę i zmielone orzechy włoskie, wymieszać 10 sek., obr. 5.
Dodać rodzynki, zmieloną czekoladę i orzechy laskowe, wymieszać 15 sek. wsteczne, obr. 4.
Piec w piekarniku na 180 stopni 55-60 min w keksowej formie. Sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia.

http://www.przepisownia.pl/chleby-bu%C5 ... owy/485716
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
wrzosek76
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: śr 11 mar, 2015 17:16

Re: Thermomix

Post autor: wrzosek76 »

Ja też mam thermomix od roku i jestem z niego bardzo zadowolona. Dzisiaj zrobiłam w nim z gotowej mąki ryżowej firmy Celiko pyszny chlebek ryżowy, wogóle nie czuć, że jest ryżowy. Również chciałabym jakieś przepisy bezglutenowy na ten super robot
ODPOWIEDZ