Czym zastąpić cukier

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 285
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: Czym zastąpić cukier

Post autor: violla »

chypre pisze:Tak mała ilość nie powinna zaszkodzić. Albo to coś innego w składzie, albo w ogóle nie możecie cukrów w żadnej postaci - candidoza, foodmaps. Trzeba szukać.
doczytałam w necie, ze dzienna dawka ksylitolu powinna być max 50 g. To są jakieś 3 łyżki stołowe. Tak się zastanawiam, czy mimo wszystko nie zjadłyśmy tego cukru więcej... . Niby 3 kawałki ciasta (na blachę 2 czubate łyżki) ale.... do bitej śmietany też dodałam ksylitol, do masy tortowej także. Moze przekroczyłyśmy dzienną dawkę. A to oznacza, ze jednak ksylitol nie jest alternatywą dla cukru :( .
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 351
Rejestracja: sob 23 kwie, 2011 09:27
Lokalizacja: W-wa Ursynów

Re: Czym zastąpić cukier

Post autor: Nalewka »

A właściwie to po co chcecie zastępować czymś cukier?
Skoro trzustka tak czy siak wyrzuca z siebie insulinę na samą myśl o słodyczy, wszystko jedno czy to cukier z buraka, trzciny, brzozy czy ropy naftowej... czyli leczenie IO polega na odstawieniu słodyczy w 100% z myśleniem włącznie.
A jeśli chcecie schudnąć, to kontrolujcie ilość słodyczy i tyle. A czy to słodkie z takim czy innym słodkim, to wszystko jedno...
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 360
Rejestracja: śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: Czym zastąpić cukier

Post autor: michal_mg »

Nalewka pisze:A jeśli chcecie schudnąć, to kontrolujcie ilość słodyczy i tyle.
Tym stwierdzeniem dajesz do zrozumienia, że nigdy się nie odchudzałeś i nie masz o tym pojęcia. Tak samo jak Ci co mówią, że wystarczy dieta MŻ - Mniej Żryj. Tycie ma różne podłoża - zazwyczaj chorobowe. Wystarczy rozstrojona tarczyca i żadna szeroko popularna dieta odchudzająca nie przyniesie żadnych efektów.

A cukier dobrze jest ograniczyć nawet z powodów problemów z grzybicą - odchudzanie to nie jedyny powód ograniczenia cukru jak i te Twoje wystrzały insuliny...
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 351
Rejestracja: sob 23 kwie, 2011 09:27
Lokalizacja: W-wa Ursynów

Re: Czym zastąpić cukier

Post autor: Nalewka »

Michale, o odchudzaniu wiem sporo, o chorobach odkleszczowych, chorobach tarczycy i metabolicznych (insulinooporność) jeszcze więcej, naprawdę wiem co mówię (piszę) :)
Nie oceniaj ludzi pochopnie, bo się możesz pomylić...
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 360
Rejestracja: śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: Czym zastąpić cukier

Post autor: michal_mg »

Nalewka pisze:Nie oceniaj ludzi pochopnie, bo się możesz pomylić...
Ale takie same teksty mówią i dietetycy, którzy również twierdzą, że znają swój fach :)
Powiedz dietetykowi, że jedząc miód (słoik na tydzień), kasze zalewaną oliwą z warzywami, bądź jaglaną na maśle klarowanym, jedząc winogrona i rodzynki - z wyrzutem, że nie możesz schudnąć to zobaczysz co powie... A Ty co byś powiedziała, uwierzysz, że na tym jedzeniu MOŻNA schudnąć, tylko szczerze?
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 351
Rejestracja: sob 23 kwie, 2011 09:27
Lokalizacja: W-wa Ursynów

Re: Czym zastąpić cukier

Post autor: Nalewka »

Można, zależy ile, o jakich porach dnia, co z czym, no i jaki jest stan organizmu.
Ja nie chudnę na podobnej diecie, ale za to nie tyję :) a to już dużo... ale ja mam kilka powodów obniżonego metabolizmu i dla mnie np.kasza jaglana jest be, bo ma za wysokie IG... za to dynia jest cacy, bo ma niski ŁG... Oj, długo by pisać...
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 360
Rejestracja: śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: Czym zastąpić cukier

Post autor: michal_mg »

Nalewka pisze:Można, zależy ile, o jakich porach dnia, co z czym, no i jaki jest stan organizmu.
Moja żonka raczej je po przyjściu z pracy-czyli po 19-tej, a miodzik to i w nocy idzie - czyli wszystko wywrócone do góry nogami. Nie zwracała uwagi ani na porę, ani na IG, a waga poleciała. Jedzenie wyłącznie według diety eliminacyjnej bez jakichkolwiek innych ram czasowych/IG/cz cokolwiek.
No ale na Haszimoto się nie znam.
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 285
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: Czym zastąpić cukier

Post autor: violla »

Nalewka pisze:A właściwie to po co chcecie zastępować czymś cukier?
Nie chcemy, tylko musimy. Mamy kandydoze. Na co dzień nie używamy cukru w ogóle, jemy także produkty z niskim IG. Jednak w sytuacjach gdy idziemy w gościnę, zapraszamy do siebie np, na urodziny, piekę coś. Wiem, że inni będą mieli ciasta z mega duzą ilością cukru (dla nas niedozwolona!!!). Dlatego przynoszę swoje ciasto bezcukrowe aby nie siedzieć jak ten kołek i tylko się gapić. Już mi się bananowiec przejadł (jedyne ciasto bez odrobinki czegokolwiek słodkiego). Dlatego mam opcje by dodać choćby odrobinę ksylitolu lub stewii. To jedyne dozwolone od czasu do czasu słodycze.

"A czy to słodkie z takim czy innym słodkim, to wszystko jedno..." - otóż nie wszystko jedno!!! Ksylitol to jedyny cukier, który nie dociera do jelit. Zostaje strawiony zanim tam dotrze, czyli dla candidy koczującej w jelitach, jest najlepszym rozwiązaniem. Podobnie stewia w małych ilościach, znika zanim całe pozostałe jedzenie zostanie strawione i trafi do jelita grubego. Czyli nie wszystko jedno jaki cukier.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 360
Rejestracja: śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: Czym zastąpić cukier

Post autor: michal_mg »

violla pisze:Ksylitol to jedyny cukier, który nie dociera do jelit. Zostaje strawiony zanim tam dotrze, czyli dla candidy koczującej w jelitach, jest najlepszym rozwiązaniem. Podobnie stewia w małych ilościach,
Ksylitol to nie cukier, więc można go jeść przy grzybicy aż do porzygania - tak samo stewia. Stewia również jest dozwolona bez ograniczeń, bo grzyby nie potrafią tego przetworzyć - bo to nie cukier i nie ulega fermentacji. Czyli gdybyś chciała zrobić wino dosładzając stewią a nie cukrem to nastaw Ci się zepsuje, bo drożdże też nie przetwarzają tego.
cytat z wiki na temat ksylitolu:
"Jego spożycie może sprzyjać likwidacji płytki nazębnej jak również np. pomagać w leczeniu zakażenia jamy ustnej drożdżakowcami z rodzaju Candida (w przeciwieństwie do cukrów takich jak sacharoza, glukoza czy galaktoza)."
a to na temat stewi:
"Stewia posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze."

Będąc na odkażaniu się od Candidy MOŻNA jeść stewie i ksylitol w każdej ilości, bo są to produkty zbędne dla grzybków - nie wiem czemu nie dogadzacie sobie tym i pościcie w tak skrajny sposób :)
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 285
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: Czym zastąpić cukier

Post autor: violla »

Nie w każdej. Ksylitol można jeść do 50 gr dziennie, większe spożycie moze powodować u niektórych osób biegunki, problemy żołądkowe.
Wyraziłam się źle nazywając ksylitol i stewie cukrem, ale chodziło mi właśnie o to co napisałeś. Dzieki za sprostowanie.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Czym zastąpić cukier

Post autor: Leeloo »

violla pisze: Ksylitol można jeść do 50 gr dziennie, większe spożycie moze powodować u niektórych osób biegunki, problemy żołądkowe.
może, nie musi, to są bardzo uogólnione wartości..
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 285
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: Czym zastąpić cukier

Post autor: violla »

Toć napisałam, że "moze" ;) i "u niektórych" :) .
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Czym zastąpić cukier

Post autor: Leeloo »

ok, ok, ale zaznaczmy, żeby nie popaść w paranoje. każdy sam wyczuje swoje granice, dosłownie ;)
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 351
Rejestracja: sob 23 kwie, 2011 09:27
Lokalizacja: W-wa Ursynów

Re: Czym zastąpić cukier

Post autor: Nalewka »

violla pisze: Już mi się bananowiec przejadł (jedyne ciasto bez odrobinki czegokolwiek słodkiego).
O ile wiem, to banany zawierają bardzo dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów czyli cukrów (fruktoza, glukoza ale i skrobia). Czyli ciasto bananowe ma "coś słodkiego".

Banany
(w 100g produktu bez skórki[9])
Białka 1,1 g
Węglowodany 23 g
Tłuszcze 0,3 g
Błonnik 2,6 g
- http://pl.wikipedia.org/wiki/Banan

Jeśli naprawdę masz problemy z grzybicą, to samą dietą tego nie wyleczysz, niestety.
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 360
Rejestracja: śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: Czym zastąpić cukier

Post autor: michal_mg »

Z drugiej strony kiedy walczy się z grzybkami zaleca się wycofanie z żarcia owoców na okres przynajmniej 6 tygodni, a im więcej tym lepiej. 6 tygodni bez żadnych skoków w bok, ograniczenie węglowodanów i IG - zależnie od nasilenia zagrzybienia. A w czasie tych 6 tygodni stewia i ksylitol jest dopuszczalny.
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
ODPOWIEDZ