Chcialabym sie dowiedziec czego mozna uzyc, aby sos wyszedl ciemny(Wiem, ze jasny wystarczy zagescic maka kukurydziana lub ziemniaczana)? Moze zna ktos dobry przepis na taki?
Dziekuje z gory i pozdrawiam
Alicja i chora Viki
Ja zagęszczam ciemne sosy mąką mleczną, są prawie identyczne jak te zaciągane tradycyjnie mąką pszenną no może bardziej aksamitne ale nie robią się przezroczyste jak przy mace ziemniaczanej.
Ja żeby uzyskać ciemny kolor sosu poprostu przypiekam mocno mięso, tzn jest na granicy przypalenia gdy dolewam wodę i wtedy jest ciemny na a później oczywiście go doprawiam i zagęszczam . Słyszałam też, że można mocno przysmażyć cebulę ale tego sposobu nigdy nie wypróbowałam.
Ciemny sos robi sie podczas smażenia mięsa i jego podlewania wodą. Np karkówkę najpierw nacierasz przyprawami potem obsmażasz ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu (jak się przyrumieni to samo odejdzie od spodu naczynia nie trzeba na siłę odrywać) potem podlewasz mięsko odrobina wody zamykasz naczynie i zaczyna sie proces duszenia. Co jakiś czas zaglądasz do mięska czy jeszcze ma płyn i obracasz na różne strony. Jak misko już będzie miękkie to je wyciągasz a powstałą zawiesinę zaciągasz. Jeśli jest jej zbyt mało to oczywiście możesz dolać wody tylko bez przesady bo może się za bardzo rozcieńczyć i zostanie sama woda bez smaku. :-)
Jest jeszcze sposób na osiągniecie bardziej ciemnego sosu przez zrobienie karmelu ale tego nigdy nie robiłam więc nie bardzo wiem jak to technicznie wygląda.
Ja znalazłem kiedyś przepis na sos chlebowy. Poprostu dodaje się parę kromek ciemnego chleba. Rozgotowany chleb pełni również funkcję zagęszczacza sosu.
Czy wie ktos z was jak zrobic jakikolwiek sos do ziemniakow albo ryzu, np jak robie kurczaka, to chce czyms potem polac, bo jest suchy, no a z torebek wszystkie sa z maka pszenna. Wiec moze macie jakies pomysly? :-)
moja mama robi czasem sos, i wtedy zwykle robi go z wody, wlanej na patelnię po kurczaku, ewentualnie z jakimis dodatkami, i zagęszcza się toto tapioką, całkiem niezłe wychodzi.
Właśnie! a napiszcie mi cosik więcej o tapioce, bo tego akurat nie uzywałam i nie bardzo wiem jak sie do tego zabrać, czytałam że się zagęszcza, ale jak, po prostu się wrzuca, rozcieńcza z wodą, czy jak? A ma toto jakieś witaminki?