Witam, ostatnio zacząłem eksperymentować z naleśnikami, robiłem z mąki gryczanej (te pożerały mi dużo oleju), mąki ryżowej (wyszły najlepsze), mąki kukurydzianej+ryżowej (za gęste mi wyszły, z czego zrobiły się bardziej omlety...)
Problem pojawia się w tym, że nie wiem jak zaradzić temu, żeby się te naleśniki nie rozwalały, nie łamały (jak z popularnej pszennej)... Bardzo mi na tym zależy, bo chciałbym sobie robić naleśniki a'la tortilla ale przy próbie złożenia, rozwalają się
Naleśniki
Moderator: Moderatorzy
Re: Naleśniki
Dzisiaj robiłam te z tego przepisu - były idealne - lekko chrupiące i co najważniejsze nie rozpadały się (przepis z mąki kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej)
http://www.kwestiasmaku.com/desery/nale ... zepis.html
Myślę że warto spróbować!;)
http://www.kwestiasmaku.com/desery/nale ... zepis.html
Myślę że warto spróbować!;)
Re: Naleśniki
Ja robię zawsze tylko z mąki kukurydzianej i wychodzą ok, nie rozwalają się nie łamią i smak jest w porządku.
Początkowo robiłam z tych gotowych mąk do ciasta naleśnikowego ale ludzie pisali, że nie są za zdrowe
Początkowo robiłam z tych gotowych mąk do ciasta naleśnikowego ale ludzie pisali, że nie są za zdrowe
Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem.
-
- Nowicjusz
- Posty: 34
- Rejestracja: pn 16 maja, 2016 23:50
Re: Naleśniki
Mikus20 ..nie nie nie.
Najlepsze naleśniki wychodzą z mąki mix schar lub firmy glutenex tez mix mąk, ja nigdy nie robię z innych mąk ( a przynajmniej nie skupiam się tylko na jednoskładnikowej) a naleśniki tak cieniutkie i chrupkie że do złożenia formują się same, polecam bez dwóch zdań.
Pamiętaj że ciasto na naleśniki to wbrew opiniom rzecz nie prosta można szybko ciasto popsuć a powinno być specyficzne ale za dużo by tego pisać. Ale eksperymentuj a wierzę że ci się uda i potem wszyscy z forum wpadniemy do ciebie na cuda naleśnikowe po których będziemy skakać po suficie... mmm już czuję zapach naleśnika..
Najlepsze naleśniki wychodzą z mąki mix schar lub firmy glutenex tez mix mąk, ja nigdy nie robię z innych mąk ( a przynajmniej nie skupiam się tylko na jednoskładnikowej) a naleśniki tak cieniutkie i chrupkie że do złożenia formują się same, polecam bez dwóch zdań.
Pamiętaj że ciasto na naleśniki to wbrew opiniom rzecz nie prosta można szybko ciasto popsuć a powinno być specyficzne ale za dużo by tego pisać. Ale eksperymentuj a wierzę że ci się uda i potem wszyscy z forum wpadniemy do ciebie na cuda naleśnikowe po których będziemy skakać po suficie... mmm już czuję zapach naleśnika..