Ankieta dla chorych na celiakię

Tu można umieszczać ogłoszenia drobne. Podlegają one wstępnej moderacji. Za ich treść Stowarzyszenie nie odpowiada.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
martus1208
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: śr 20 paź, 2010 11:27
Lokalizacja: Warszawa

Ankieta dla chorych na celiakię

Post autor: martus1208 »

Witam,
piszę pracę inżynierską na temat produktów bezglutenowych na polskim rynku. W pracy chciałabym przedstawić sytuację żywności bezglutenowej z punktu widzenia osób, dla których jest ona niezbędna, dlatego bardzo potrzebuję Waszej pomocy!

Poniżej zamieszczam link do mojej ankiety i bardzo proszę Was o jej wypełnienie!

http://moje-ankiety.pl/respond-2399/sec-cC5iIZJp.html

Z góry dziękuję i pozdrawiam! :)
Marta R.

Poprawiłam link do ankiety. Magdalaena
Ostatnio zmieniony śr 20 paź, 2010 23:27 przez martus1208, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1366
Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Magdalaena »

Weszłam, wypełniłam, ale stwierdziłam, że to nie jest dobra ankieta i w końcu jej nie wysłałam.
Poniżej masz moje uwagi:

Czy w Twoim osiedlowych sklepie spożywczym lub w tym, w którym najczęściej w Twojej okolicy kupuje się żywność są produkty bezglutenowe?
Nie piszesz, czy chodzi Ci o produkty naturalnie bezglutenowe (np. sok pomarańczowy) czy takie z przekreślonym kłosem.

Czy w sklepie w którym kupujesz najczęściej żywność bezglutenową codziennej potrzeby są specjalnie wydzielone- oznaczone stanowiska bądź miejsca dla żywności bezglutenowej?
Co powinnam zaznaczyć, jeśli to jest sklep wyłącznie z artykułami bg ?

Czy kupując żywność bezglutenową masz trudności w znalezieniu jej na półkach sklepowych?
Przy tym i wielu kolejnych pytania brakuje szerszej skali. Są do wyboru tylko odpowiedzi tak i nie. Nie ma „nie wiem”, „słabo”, „średnio”, „dobrze”.

Czy ceny produktów bezglutenowych w sklepie, w którym kupujesz najczęściej, są dużo wyższe niż produktów konwencjonalnych (spożywanych przez osoby zdrowe)?
Niby zwykle bg jest droższe, ale warto byłoby dać opcję „tańsze” i „tak samo”.

Czy musisz czasem zrezygnować z zakupu produktu bezglutenowego codziennej potrzeby ze względu na jego zbyt wysoką cenę?
Słowo musisz jest takie … narzucające. Tak jakbym nie mogła kupić chleba, bo wpadnę w debet na koncie. Ale faktycznie zdarza mi się popatrzeć na produkty Schara i powiedzieć, nie są warte tych pieniędzy, wolę je wydać na coś innego.

Czy wyjeżdżając musisz zabierać ze sobą zapasy żywności bezglutenowej?
Co to znaczy musisz ? Niby nie muszę, ale zabieram, bo tak mi jest wygodniej niż kupować na miejscu.

Czy na wyjeździe była możliwość zakupu żywności bezglutenowej?
Czy piszesz o jednym konkretnym wyjeździe, czy o całej gamie doświadczeń ? Zresztą co to znaczy żywność bezglutenowa - w najmniejszej dziurze w sklepie są produkty, które nie zawierają glutenu i na których można przetrwać kilka dni.

Czy lepiej oceniasz różnorodność asortymentu (jeśli był dostępny, jeśli nie to pomiń pytanie) produktów bezglutenowych za granicą?
Może zapytaj się o kraj, bo to jednak robi pewną różnicę … W Maroku bezglutenowe są tylko owoce i jajka ;-) a we Włoszech podobno co krok jest pizzeria bg.

Czy taniej jest upiec samemu wyroby w domu niż kupić gotowe produkty bezglutenowe? (np. chleb, bułki)
A odpowiedź „nie liczyłam” ?

Czy na rynku dostępny jest asortyment takich produktów bezglutenowych abyś mógł/ mogła mieć na stole typowe świąteczne dania w formie bezglutenowej w czasie Świąt(Boże Narodzenie, Wielkanoc) ?
(np. karp smażony, śledzie w śmietanie, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, makowiec oraz jaja w majonezie, mięso pieczone, sałatka jarzynowa, mazurek itp.)

Czy Ty w ogóle wiesz, na czym polega dieta bezglutenowa ? Jak sobie wyobrażasz jajko w majonezie zawierające gluten ? albo sałatkę jarzynową ? No chyba, żeby ktoś specjalnie dosypał bułki tartej ;-)

Reasumując - może zastanów się nad poprawieniem tej ankiety ?
Czy w ogóle czytałaś poprzednie tematy o ankietach i uwagi, jakie zgłaszaliśmy ? Problem tego, co to jest żywność bezglutenowa pojawia się prawie za każdym razem.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Post autor: Katarzyna35 »

Wypełniałam :)
Obrazek
martus1208
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: śr 20 paź, 2010 11:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martus1208 »

Magdalaena pisze:Weszłam, wypełniłam, ale stwierdziłam, że to nie jest dobra ankieta i w końcu jej nie wysłałam.
Poniżej masz moje uwagi:

Czy w Twoim osiedlowych sklepie spożywczym lub w tym, w którym najczęściej w Twojej okolicy kupuje się żywność są produkty bezglutenowe?
Nie piszesz, czy chodzi Ci o produkty naturalnie bezglutenowe (np. sok pomarańczowy) czy takie z przekreślonym kłosem.

Czy w sklepie w którym kupujesz najczęściej żywność bezglutenową codziennej potrzeby są specjalnie wydzielone- oznaczone stanowiska bądź miejsca dla żywności bezglutenowej?
Co powinnam zaznaczyć, jeśli to jest sklep wyłącznie z artykułami bg ?

Czy kupując żywność bezglutenową masz trudności w znalezieniu jej na półkach sklepowych?
Przy tym i wielu kolejnych pytania brakuje szerszej skali. Są do wyboru tylko odpowiedzi tak i nie. Nie ma „nie wiem”, „słabo”, „średnio”, „dobrze”.

Czy ceny produktów bezglutenowych w sklepie, w którym kupujesz najczęściej, są dużo wyższe niż produktów konwencjonalnych (spożywanych przez osoby zdrowe)?
Niby zwykle bg jest droższe, ale warto byłoby dać opcję „tańsze” i „tak samo”.

Czy musisz czasem zrezygnować z zakupu produktu bezglutenowego codziennej potrzeby ze względu na jego zbyt wysoką cenę?
Słowo musisz jest takie … narzucające. Tak jakbym nie mogła kupić chleba, bo wpadnę w debet na koncie. Ale faktycznie zdarza mi się popatrzeć na produkty Schara i powiedzieć, nie są warte tych pieniędzy, wolę je wydać na coś innego.

Czy wyjeżdżając musisz zabierać ze sobą zapasy żywności bezglutenowej?
Co to znaczy musisz ? Niby nie muszę, ale zabieram, bo tak mi jest wygodniej niż kupować na miejscu.

Czy na wyjeździe była możliwość zakupu żywności bezglutenowej?
Czy piszesz o jednym konkretnym wyjeździe, czy o całej gamie doświadczeń ? Zresztą co to znaczy żywność bezglutenowa - w najmniejszej dziurze w sklepie są produkty, które nie zawierają glutenu i na których można przetrwać kilka dni.

Czy lepiej oceniasz różnorodność asortymentu (jeśli był dostępny, jeśli nie to pomiń pytanie) produktów bezglutenowych za granicą?
Może zapytaj się o kraj, bo to jednak robi pewną różnicę … W Maroku bezglutenowe są tylko owoce i jajka ;-) a we Włoszech podobno co krok jest pizzeria bg.

Czy taniej jest upiec samemu wyroby w domu niż kupić gotowe produkty bezglutenowe? (np. chleb, bułki)
A odpowiedź „nie liczyłam” ?

Czy na rynku dostępny jest asortyment takich produktów bezglutenowych abyś mógł/ mogła mieć na stole typowe świąteczne dania w formie bezglutenowej w czasie Świąt(Boże Narodzenie, Wielkanoc) ?
(np. karp smażony, śledzie w śmietanie, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, makowiec oraz jaja w majonezie, mięso pieczone, sałatka jarzynowa, mazurek itp.)

Czy Ty w ogóle wiesz, na czym polega dieta bezglutenowa ? Jak sobie wyobrażasz jajko w majonezie zawierające gluten ? albo sałatkę jarzynową ? No chyba, żeby ktoś specjalnie dosypał bułki tartej ;-)

Reasumując - może zastanów się nad poprawieniem tej ankiety ?
Czy w ogóle czytałaś poprzednie tematy o ankietach i uwagi, jakie zgłaszaliśmy ? Problem tego, co to jest żywność bezglutenowa pojawia się prawie za każdym razem.
Witam,
dziękuję za Twoje uwagi i za to, że tyle czasu poświęciłaś aby je wypisać ale ankieta tak miała wyglądać i pytania są celowe, gdyż właśnie takie informacje mnie interesują i będą mi potrzebne do pisania mojej pracy inżynierskiej. Postaram się wyjaśnić każdą Twoją wątpliwość:

1.Pyt. dotyczące osiedlowych sklepów- piszesz, że nie precyzuję czy chodzi o żywność z kłosem czy naturalnie bez glutenu- owszem nie precyzuję-ponieważ chodzi o dostępność generalnie żywności, którą mogą spożywać chorzy na celiakię na co dzień- czy jest ona w ich osiedlowych sklepach.

2. Z racji tego że większość sklepów osiedlowych czy okolicznych nie jest specjalistyczna (ukierunkowana na jakiś konkretny rodzaj żywności) jak w Twoim przypadku, pytanie odnosi się do większości tych spotykanych sklepów osiedlowych. Natomiast pytanie ma na celu uzyskać informację czy ułatwiony jest chorym dostęp do żywności bezglutenowej. Jeżeli masz w okolicy sklep specjalistyczny (czyli z żywnością bezglutenową) oznacza to że owo ułatwienie Cię spotkało, więc oczywiście należy zaznaczyć w takim przypadku "tak".

3. Takie było założenie ankiety aby respondent w wielu pytaniach musiał się konkretnie zdecydować- czy "tak" czy "nie". A co do pytania podanego przez Ciebie za przykład- albo się ma problem ze znalezieniem czegoś albo się go nie ma- raczej nie ma tu pośrednich określeń typu "średnio mam problem"- bo to oznacza, że ten problem jest.

4.Co do pytania o porównanie cen- zakłada ono już z góry, że produkty bezglutenowe są droższe (pyt."czy ceny są dużo wyższe")- gdyż tak podaje wiele źródeł naukowych- natomiast respondent ma zaznaczyć czy ceny produktów bezglutenowych są dużo wyższe (wtedy odp "tak") lub czy nie są dużo wyższe (wtedy odp "nie")

5. Z racji tego, że produkty bezglutenowe są jednak dużo droższe od konwencjonalnych nie każdego stać na normalne wyżywienie zwłaszcza gdy w rodzinie jest więcej osób chorych- Ty jak widzę masz to szczęście, że nie musisz się tym przejmować. Niektórzy jednak muszą. I nie chodzi w tym pytaniu o to, co podajesz później, "że wolisz wydać na coś innego" patrząc na najdroższe produkty bezglutenowe- ponieważ produkty codziennej potrzeby to produkty zaspokajające nasz głód i podstawowe zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Spożywamy je po to by normalnie funkcjonować. Więc chodzi tu o zakup produktów, które musimy kupić by nie chodzić "głodnymi" a nie takich by zrobić sobie przyjemność. Dlatego Tobie rozumiem taka sytuacja się nigdy nie zdarzyła, więc odpowiedź jest prosta- "nigdy mi się nie zdarzyło".

6. Tu nie rozumiem trochę Twojego dylematu- skoro nigdy nie musisz ze sobą zabierać żywności bezglutenowej- to zaznaczasz odp "nie".

7. Skoro nie jest sprecyzowane (bo to jest chyba oczywiste gdyż nie znam historii wyjazdów osób zapisanych do tego forum) oznacza, że masz ocenić czy generalnie są trudności z zakupem żywności bezglutenowej na wyjazdach czy nie. Chodzi natomiast o żywność codziennej potrzeby tak by normalnie jeść a nie tak jak piszesz "przetrwać kilka dni". Jeżeli bym chciała się zapytać o to czy chorzy na celiakię mogą jakoś przetrwać dni wyjazdu to pytanie byłoby inaczej sformułowane. Chodzi o normalne funkcjonowanie (pod względem diety) na wyjazdach.

8. Tutaj znów jakby nie takich informacji szukam, o których Ty piszesz. Gdybym chciała wiedzieć w jakim kraju jest asortyment żywności bezglutenowej to pytanie byłoby inne. W tym natomiast pytaniu chodziło o to, czy tam gdzie respondent był za granicą (i to nie jest przedmiotem mojego zainteresowania) asortyment produktów bezglutenowych, o ile był dostępny, to czy był lepszy od tego w kraju. (a to właśnie mnie interesuje). Czyli generalnie należy postarać się zebrać w całość swoje wyjazdy za granicę i ocenić czy tam dostępny asortyment był lepszy od tego w Polsce.

9. Co do pieczenia i czy to taniej wychodzi. Jeżeli nie liczyłaś, jak napisałaś, i nie chciałaś się nad tym zastanowić to była możliwość pominięcia pytania.

10. W tym pytaniu natomiast chodziło o uzyskanie informacji czy chorzy na celiakię mogą "normalnie" obchodzić święta. Tak się akurat składa, że studiuję Żywienie człowieka i nauki konsumenckie i trochę o produktach i o technologii ich wytwarzania wiem. Także nie tylko żywność , do której produkcji dodaje się zboża zawierające gluten są nim "zanieczyszczone". Wystarczy, że chociaż jedna z dróg w zakładzie produkcyjnym produkującym teoretycznie produkty nie zawierające glutenu skrzyżuje się z drogą produktów go zawierających, produkt ten nie jest już bezglutenowy. Dodatkowo przy produkcji różnego asortymentu żywności stosuje się np. skrobie, różnego pochodzenia zbożowego (często skrobi pszennej zawierającej gluten) jako zagęszczacze i związki strukturotwórcze. Dlatego okazuje się, że produkty teoretycznie bez glutenu jednak go zawierają. (Któryś z tych przypadków może dotyczyć np. majonezu) Stąd produktem pewnym dla chorego na celiakię jest produkt z przekreślonym kłosem. Wszystkie inne są pewnym "zagrożeniem". W pytaniu chodziło więc o zweryfikowanie czy istnieje taki asortyment "pewnej" żywności bezglutenowej, który pozwoli na przygotowanie bezglutenowych dań świątecznych.

Starałam się wyczerpująco odpowiedzieć na Twoje wątpliwości. Ankieta jest tak ułożona aby weryfikacja wyników przyniosła konkretne, potrzebne mi do pisania pracy, informacje.
Dlatego taka pozostanie:)

Pozdrawiam
martus1208
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: śr 20 paź, 2010 11:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martus1208 »

I oczywiście wszystkim osobom, które wypełniły ankietę bardzo dziękuję!!:)
Zachęcam też innych do jej wypełnienia- chyba nie jest aż taka straszna;)
Pozdrawiam!
M
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 87
Rejestracja: pt 15 maja, 2009 13:04
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: M »

Wypełniłam :)
Mama Ani zdiagnozowanej w 2008r.
gumaorbit
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: pn 18 paź, 2010 19:32
Lokalizacja: Przemysl

Post autor: gumaorbit »

wypełniłam ankietę i owsem zgadzam się z koleżanką ze nie jest to dobra ankieta. ale juz jak widziałam dostałaś bardzo dobre wskazówki. w pyt 21 zaznaczyłam byle jaka odpowiedz, ponieważ nie ma u mnie restauracji bezglutenowej a musiałam zaznaczyć op czy produkty sa drogie.

czekam na rewanż, niebawem jak przeprowadzać będę ankietę do pracy licencjackiej :D

pozdrawiam i owocnych badan. :) :)
polla2
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 68
Rejestracja: czw 30 paź, 2008 19:13
Lokalizacja: warszawa

Post autor: polla2 »

wypełniłam :568: , powodzenia przy pisaniu pracy inżynierskiej :D
Obrazek
ianua
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: sob 16 sie, 2008 00:33
Lokalizacja: Kraków

Post autor: ianua »

Marto, czy to ta sama ankieta, która była rozdawana na walnym? Tamtej nie oddałam i zastanawiam się teraz, czy można ją jeszcze przesłać np. pocztą. Chyba że to ta sama, co elektroniczna - tę już wypełniłam.
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Awatar użytkownika
Kukułka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: sob 04 wrz, 2010 17:29
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Kukułka »

Wypełniłam i zyczę powodzenia!
martus1208
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: śr 20 paź, 2010 11:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martus1208 »

Witam, bardzo dziękuję osobom, które wypełniły ankietę! Abym mogła ją wykorzystać w pracy inżynierskiej potrzebuję dość dużo respondentów dlatego każda osoba, która ją wypełni jest bardzo ważna. Pozostało już niezbyt dużo czasu.Chodzi o to, że wolałabym napisać pracę przedstawiającą Waszą prawdziwą sytuację,a nie jedynie bazować na artykułach naukowych czy z popularnych gazet. Chcę napisać o tym jak wygląda rynek produktów bezglutenowych w Polsce z punktu widzenia osoby chorej na celiakię, dla której dostępność produktów bezglutenowych jest niezbędna. Wiadomo błędy się zdarzają, jednak dziękuję za wszystkie uwagi. Możliwe, że na bazie mojej pracy będzie napisany artykuł do czasopisma branży spożywczej przy udziale mojej Pani Promotor! Stąd jeszcze raz bardzo zachęcam do wypełniania ankiety i jednocześnie dziękuję wszystkich tym, którzy już ją wypełnili:)

PS: Odp na pytanie: Moja ankieta jest dostępna tylko w wersji elektronicznej i nigdzie więcej nie była rozdawana. Dziękuję za wypełnienie:)

Pozdrawiam,

Marta
ODPOWIEDZ