Glutaminian monosodowy
Moderator: Moderatorzy
Glutaminian monosodowy
Proszę o odpowiedz czy glutaminian monosodowy to gluten? Szukam odpowiedzi na to pytanie i spotykam się z różnymi opiniami.
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: Glutaminian monosodowy
Glutaminian to całkowicie co innego niż gluten.
Glutaminian to sól kwasu glutaminowego - aminokwasu endogennego.

Glutaminian to sól kwasu glutaminowego - aminokwasu endogennego.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Tzn źe jak nie mogę jeść glutenu to produkty z glutaminianem np chipsy mogę zjeść?
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Tak, choć sam w sobie specjalnie zdrowy nie jest, ale można je jeść.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Dziękuję
a ja czytałam gdzieś, że glutaminian pozyskuje się głównie z pszenicy, w związku z czym może być w nim gluten.
I jak to jest ze słodem jęczmiennym, syropem glukozowo-fruktozowym (podobno z kukurydzy) i kwaskiem cytrynowym?
I jak to jest ze słodem jęczmiennym, syropem glukozowo-fruktozowym (podobno z kukurydzy) i kwaskiem cytrynowym?
Wątek dotyczy glutaminianu sodu. W prawym górnym rogu forum masz wyszukiwarkę słowną, gdzie znajdziesz interesujące Cię zagadnienia- jeśli nie, to utwórz nowy konkretny wątek.
Wg obecnych rozporządzeń dot. składu na opakowaniach, jeśli jakąkolwiek substancję pozyskano ze zbóż glutenowych i istnieje ryzyko obecności glutenu, musi być to wyszczególnione- podany surowiec.
Wg obecnych rozporządzeń dot. składu na opakowaniach, jeśli jakąkolwiek substancję pozyskano ze zbóż glutenowych i istnieje ryzyko obecności glutenu, musi być to wyszczególnione- podany surowiec.