Nietolerancje pokarmowe
Moderator: Moderatorzy
Nietolerancje pokarmowe
Witajcie
Odebrałem dzisiaj wyniki testu przesiewowego w kierunku nietolerancji pokarmowych.
Wyszło że jestem uczulony na pszenicę, kukurydzę, rośliny strączkowe i drożdże.
Chyba przejdę się z tym do dietetyka, aby ułożył mi dietę, ale to dopiero za miesiąc / dwa. Mielibyście dla mnie wskazówki co powinienem teraz jeść a czego unikać? Bo ww składniki są dodawane do prawie wszystkiego... Podobno nawet w sosie sojowym jest pszenica i drożdże...
Zmagam się z problemami z układem pokarmowym od kilku lat i w tym czasie jadłem duży rzeczy zawierających te alergeny. Doszło do tego że mam przewlekłe zapalenie żołądka i np nie trawię surowych owoców, roślin, ziaren / orzechów. Po ciemnym pieczywie też jest słabo. Więc te rzeczy odpadają. Do głowy przychodzi mi tylko ryż i ziemniaki, ale to jest obiad, a kolacja / śniadanie ??
Na glutem uczulony nie jestem - w przesiewowym wyszedł ujemnie, a rok temu miałem badanie na przeciwciała występujące w celiakii i też wyszło ujemnie...
Odebrałem dzisiaj wyniki testu przesiewowego w kierunku nietolerancji pokarmowych.
Wyszło że jestem uczulony na pszenicę, kukurydzę, rośliny strączkowe i drożdże.
Chyba przejdę się z tym do dietetyka, aby ułożył mi dietę, ale to dopiero za miesiąc / dwa. Mielibyście dla mnie wskazówki co powinienem teraz jeść a czego unikać? Bo ww składniki są dodawane do prawie wszystkiego... Podobno nawet w sosie sojowym jest pszenica i drożdże...
Zmagam się z problemami z układem pokarmowym od kilku lat i w tym czasie jadłem duży rzeczy zawierających te alergeny. Doszło do tego że mam przewlekłe zapalenie żołądka i np nie trawię surowych owoców, roślin, ziaren / orzechów. Po ciemnym pieczywie też jest słabo. Więc te rzeczy odpadają. Do głowy przychodzi mi tylko ryż i ziemniaki, ale to jest obiad, a kolacja / śniadanie ??
Na glutem uczulony nie jestem - w przesiewowym wyszedł ujemnie, a rok temu miałem badanie na przeciwciała występujące w celiakii i też wyszło ujemnie...
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 448
- Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
- Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Można znaleźć piekarnię która piecze chleb tylko z mąki żytniej.Oczywiście trzeba upewnić się czy nie ma domieszki mąki pszennej, musi być oczywiście na zakwasie [bez drożdży].
Możesz kupić mąkę żytnią i samemu upiec taki chleb.Przepisy są w necie.Mąkę pszenną można zastąpić mąką z amarantusa lub z owsa. Dobrze by było żebyś polubił owsiankę.Można kupić błyskawiczne.Idzie się przyzwyczaić do smaku.
Możesz kupić mąkę żytnią i samemu upiec taki chleb.Przepisy są w necie.Mąkę pszenną można zastąpić mąką z amarantusa lub z owsa. Dobrze by było żebyś polubił owsiankę.Można kupić błyskawiczne.Idzie się przyzwyczaić do smaku.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
- Bartek1555
- Nowicjusz
- Posty: 21
- Rejestracja: ndz 19 sie, 2012 12:30
- Lokalizacja: Kostrzy nad Odrą
pszenicę, kukurydzę, rośliny strączkowe i drożdże.
Wywalić musisz wszystko co ma w składzie mąkę pszenną: mąki pszenne, pizza, biszkopty, bułki, chleb na bazie pszenicy, unikałbym też skrobi pszennej nawet bezglutenowej.
Kukurydza wiadomo: płatki kukurydziane, wafle kukurydziane, kukurydzę, popcorn, chrupki kukurydziane
Rośliny strączkowe: orzeszki ziemne - tak orzeszki ziemne to roślina strączkowa a nie orzechy!!!, fasola, bób, groszek, ciecierzyca, soczewica, soja
Drożdze: piwa często, drożdzowe ciasto, produkty na bazie drożdzy, drożdże piekarskie, trzeba sprawdzać czy produkty nie mają w składzie ekstraktu słodowego
Tak to raczej wszystko możesz jeść, ja i tak na twoim miejscu wywaliłbym nabiał bo to największy syf jaki można pić, powoduje najwięcej alergii pokarmowych na świecie
Wywalić musisz wszystko co ma w składzie mąkę pszenną: mąki pszenne, pizza, biszkopty, bułki, chleb na bazie pszenicy, unikałbym też skrobi pszennej nawet bezglutenowej.
Kukurydza wiadomo: płatki kukurydziane, wafle kukurydziane, kukurydzę, popcorn, chrupki kukurydziane
Rośliny strączkowe: orzeszki ziemne - tak orzeszki ziemne to roślina strączkowa a nie orzechy!!!, fasola, bób, groszek, ciecierzyca, soczewica, soja
Drożdze: piwa często, drożdzowe ciasto, produkty na bazie drożdzy, drożdże piekarskie, trzeba sprawdzać czy produkty nie mają w składzie ekstraktu słodowego
Tak to raczej wszystko możesz jeść, ja i tak na twoim miejscu wywaliłbym nabiał bo to największy syf jaki można pić, powoduje najwięcej alergii pokarmowych na świecie
A nawet nie "nawet", tylko jak najbardziej. Celiacy tolerują skrobię pszenną bezglutenową, ale uczulenie na pszenicę to co innego, niż celiacza nietolerancja glutenu i przy alergii na pszenicę CAŁA pszenica odpada.Bartek1555 pisze:unikałbym też skrobi pszennej nawet bezglutenowej.
Uważałabym też na pszeniczną wódkę w takiej sytuacji.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski