A gdzie można dostać i jakiego producenta - kaszę jaglaną bez śladowych ilości gluten? Bo ja się z taką nie spotkałem ale może jeszcze słabo szukałem (bo wszystkie mają wzmiankę o śladowych ilościach..)
Sam przepis bardzo fajny
Powinno się płukać pod zimną, ponieważ pod wpływem temperatury gluten "glucieje" i trudniej go zmyć. Ale racja płukanie generalnie działa i przebieranie .
Bezglutenowej kaszy generalnie nie ma. Na Kupcu bodajże nie jest napisane o śladowych ilościach, natomiast zdarza się znaleźć w nim obce ziarna, choć przyznaję, że akurat w jaglanej bardzo rzadko mi się to zdarza .
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Witam,uważajcie na kaszę gryczana niepaloną JANEX I SYMBIO ( uprawa ekologiczna ).Wczoraj kupiłam te kasze, na żadnym z opakowań nie było informacji, że kasza może zawierać gluten, pomimo to kiedy zaczęłam przebierać ziarna okazało się, że innych ziaren jest całkiem sporo.
Jeśli chodzi o firmę SYMBIO nabrałam się, na Mąkę z nasion amarantusa - z tyłu na opakowaniu jest napis: maka z nasion amarantusa jest produktem naturalnie bezglutenowym itd......
Dopiero w domu doczytałam że: na linii produkcyjnej odbywa się produkcja z użyciem glutenu, orzechów, soi.
Czy podanie informacji w taki sposób nie jest celowym wprowadzeniem klienta w błąd?
Przebieranie kaszy zostawiłam od jakiegoś czasu synowi ( wzrok bardzo mi się męczy i się irytuję)
Wczoraj przebierał 350 g kaszy gryczanej białej Sante oraz jakąś końcówkę kaszy gryczanej niepalonej Bio Vita natura i padł rekord 12 ziaren zbóż na jakieś 400-450 g kaszy
Która firma jest najbezpieczniejsza, jeśli chodzi o kaszę gryczaną, jaglaną i ryż brązowy? Czy takiej nie ma i trzeba przebierać? Szczerze to trochę przeraziłam się czytając o przebieraniu każdego z ziarenka osobno.
Jedyną, stabilną rzeczą w moim życiu jest moja niestabilność.
Ktorejkolwiek firmy kasze kupie to przebieram. To doslownie chwila
Do tej pory kupowalam Kupca, ale od kiedy zaczynaja pojawiac sie u nich napisy, ze moze zawierac gluten to tak naprawde przestalam przywiazywac wage do firmy
Abstrakcyjna przebieramy wysypując porcję kaszy na biały półmisek ( najlepiej wąski i długi). Bardzo szybko nabiera się wprawy. Kasza gryczana ma bardzo charakterystyczny kształt serduszek.
Przyznam się,że w jaglanej kaszy z Rossmana Bio energie ( czy cos koło tego) nigdy nie znalazłam nic i tylko przesypując do słoika wlepiam gały
Jeżeli jestem w błędzie z tą kaszą jaglaną to proszę mnie poprawić - slepa kura jestem może