Jak sobie poradzić z dietą?
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
odrobaczanie
Moja Pani prof opiekująca się dzieckiem na pierwszej wizycie zapisała małej bg i reszcie pyrantelum. Zanim podałam zrobiłam jeszcze rozmaz krwi manualnie i miała podwyższone kwasochłonne "cośtam" co świadczy o alergii lub pasożytach. No i miała podwyższone tj. 10 (norma do 5). Po podaniu leków spadło po 3 tyg do 4. A zaznaczam, że wielokrotnie wcześniej robiłam Badania: kał na pasożyty i przeciwciała na lamblie i zawsze były ujemne. I jeszcze jedno moja mała (3 lata) jest strasznym niejadkiem, Jadłowstręt zaawansowany i też ma niesamowite problemy z zębami. Szare szkliwo, ukruszone i powoli zajęte próchnicą, choć nigdy nie miała słodyczy w ustach i w ogóle nie je sacharozy (nietolerancja). Czy podajecie coś dzieciakom na wzmocnienie szkliwa np rexorubia???Okalina pisze:Mój Krzyś też jest w trzeciej klasie. Syn zawsze był niejadkiem, okropnym, po zdiagnozowaniu w marcu było jeszcze gorzej, bo wszystko co bezglutenowe uchodziło w jego oczach za niejadalne. Schudł jeszcze bardziej. W końcu pogodził się z chorobą, a właściwie to postanowił, ze wynajdzie na nią lek
, a do tego czasu będzie na diecie. Zaczęło mi wychodzić gotowanie, a Krzyś zaczął więcej jeść.
I wszystko byłoby dobrze, gdyby nie bóle brzucha. Test na nietolerancję laktozy wyszedł ujemnie. Zrobiliśmy testy alergiczne, wyszło uczulenie na seler. Wyeliminowaliśmy, ale nic to nie pomogło:(.
Mnie również martwi ukryty gluten, bo oprócz ew.niego glutenu u nas w domu niet. Wszyscy na diecie, a mały na pewno nie podjada.
A lekarze na Działdowskiej nie wiedzą, nic nie proponują, o wszystko proszę sama. Kolejna umówiona wizyta za 2 m-ce, prawie 4 m-ce po ostatniej.
-
- Nowicjusz
dzięki
No to szkoda, a może coś innego znacie?
-
- Nowicjusz
problem z etykietami
Ponieważ jestem nowa (6 m-cy) w temacie to wciąż nurtuje mnie problem dotyczący etykiet. Jeżeli w składzie przykładowo kabanosów jednej z wiodących firm w składzie nie ma nic glutenowego, ale poniżej jest uwaga, że na terenie zakładu używa się gluten to jak to traktujecie. Jecie czy nie? I drugi produkt: kasza gryczana producenci piszą: naturalnie bezglutenowa, to mogę wierzyć że jest z upraw izolowanych od innych gatunków zbóż i nie ma w niej niedozwolonych samosiejek.
-
- Nowicjusz
- Magdalaena
- -#Moderator
Re: problem z etykietami
Jem. Producent ma obowiązek napisać o ewentualnej zawartości alergenów w tym glutenu, a nie o tym co się dzieje w fabryce. Nie pisze - znaczy jego zdaniem glutenu nie ma.mama Marta pisze:Jeżeli w składzie przykładowo kabanosów jednej z wiodących firm w składzie nie ma nic glutenowego, ale poniżej jest uwaga, że na terenie zakładu używa się gluten to jak to traktujecie. Jecie czy nie?
Nie. Jeśli piszą naturalnie bezglutenowa, to oznacza, że z zasady kasza gryczana jest bg a oni nic glutenowego nie dodają. Jem zwykłą kaszę zazwyczaj firmy Kupiec.mama Marta pisze: I drugi produkt: kasza gryczana producenci piszą: naturalnie bezglutenowa, to mogę wierzyć że jest z upraw izolowanych od innych gatunków zbóż i nie ma w niej niedozwolonych samosiejek.
- Magdalaena
- -#Moderator
No to niestety czeka Cię sporo pracy. IMHO żaden lekarz ani dietetyk nie ułoży Ci porządnej diety bezglutenowej, bo albo się pomyli albo wyjdzie z tego coś jak jadłospis w szpitalu. Ty sam musisz stać się ekspertem od diety bezglutenowej i możesz liczyć głównie na wsparcie od innych chorych.Adam1987 pisze:Nie jestem pewien czy to pytanie już było ale.. Czy ktoś robi bądź pomaga w zrobieniu diety? Jestem nowy i nie wiem co dokładnie mogę a czego nie mogę jeść.. Podchodzę bardzo poważnie do diety
Na początek dobrze jest wprowadzić dietę lekkostrawną przyjazną dla żołądka, ale generalnie - dieta bezglutenowa to dieta eliminacyjna, można jeść wszystko, co nie zawiera glutenu.
Bierzesz więc pod lupę zawartość swojej lodówki i oceniasz na zasadzie:
- jajka +
- chleb - zamieniamy na bezglutenowy
- wędlina ??? sprawdzamy skład
- masło niby + , ale sprawdzamy, czy rodzina nie zostawiła glutenowych okruszków.
Jak masz wątpliwości - używasz funkcji szukaj na forum.
Zakupiłem :Magdalaena pisze:No to niestety czeka Cię sporo pracy. IMHO żaden lekarz ani dietetyk nie ułoży Ci porządnej diety bezglutenowej, bo albo się pomyli albo wyjdzie z tego coś jak jadłospis w szpitalu. Ty sam musisz stać się ekspertem od diety bezglutenowej i możesz liczyć głównie na wsparcie od innych chorych.Adam1987 pisze:Nie jestem pewien czy to pytanie już było ale.. Czy ktoś robi bądź pomaga w zrobieniu diety? Jestem nowy i nie wiem co dokładnie mogę a czego nie mogę jeść.. Podchodzę bardzo poważnie do diety
Na początek dobrze jest wprowadzić dietę lekkostrawną przyjazną dla żołądka, ale generalnie - dieta bezglutenowa to dieta eliminacyjna, można jeść wszystko, co nie zawiera glutenu.
Bierzesz więc pod lupę zawartość swojej lodówki i oceniasz na zasadzie:
- jajka +
- chleb - zamieniamy na bezglutenowy
- wędlina ??? sprawdzamy skład
- masło niby + , ale sprawdzamy, czy rodzina nie zostawiła glutenowych okruszków.
Jak masz wątpliwości - używasz funkcji szukaj na forum.
Chleb bezglutenowy, makaron bezglutenowy, wedliny firmy Konspol i Żywiec bezglutenowe, jogurty Olma bezglutenowe, wafle ryżowe firmy Sonko i ryż + kasza no i to co zawsze jadłem czyli jajka,warzywa(pomidor,ogorki,papryka,cebula)+owoce(banany,winogrono) a na koncu moj ukochany ser żółty

Odstawiłem :
Oliwe z oliwek,jogurty gorszych firm,chleb zwykły,wypieki cukiernicze,gume do rzucia,piwo,wiekszosc szynek,mąke,bułke tartą,płatki sniadaniowe nesquik.
To chyba na tyle

-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Czemu odstawiłeś oliwę z oliwek?
Ser żółty zawiera podejrzane substancje niezależnie od tego, czy się jest bg, czy nie:) Hochland twierdzi, że jest "odpowiedni dla wegetarian', czyli na jakiejś sztucznej podpuszczce, jakiś parszywy granulat;)
Jest takie zalecenie, żeby odstawić mleko na początku nowej diety, bo to pomaga w regeneracji kosmków - poczytaj opinie na ten temat na forum.
Ser żółty zawiera podejrzane substancje niezależnie od tego, czy się jest bg, czy nie:) Hochland twierdzi, że jest "odpowiedni dla wegetarian', czyli na jakiejś sztucznej podpuszczce, jakiś parszywy granulat;)
Jest takie zalecenie, żeby odstawić mleko na początku nowej diety, bo to pomaga w regeneracji kosmków - poczytaj opinie na ten temat na forum.
- Magdalaena
- -#Moderator
wszystko ok.Adam1987 pisze:Chleb bezglutenowy, makaron bezglutenowy, wedliny firmy Konspol i Żywiec bezglutenowe, jogurty Olma bezglutenowe, wafle ryżowe firmy Sonko i ryż + kasza no i to co zawsze jadłem czyli jajka,warzywa(pomidor,ogorki,papryka,cebula)+owoce(banany,winogrono)
Dlaczego ? chyba nie widziałam sera żółtego, który zawierałby gluten. Kupuję tylko takie paczkowane, żeby nie zostały zanieczyszczone glutenem w sklepie.Adam1987 pisze:a na koncu moj ukochany ser żółtyale mam pewne obawy
pakowany(plastry hochland) moze zawierac szkodliwe substancje?..
Co Ty czytasz ? skąd pomysł, że jest jakieś mleko zawierające gluten ? mleko jest ok.Adam1987 pisze:dokupiłem jeszcze kilka kartonow mleka(chociaz doszły mnie słuchy,że nie każde mleko jest dobre?! prawda czy falsz?),
dlaczego ? oliwa jest bg.Adam1987 pisze:Odstawiłem : Oliwe z oliwek
IMHO spora część jogurtów na rynku jest bezglutenowa trzeba tylko czytać etykiety. Ja kupuję produkty Zotta i np. jogurt bałkański.Adam1987 pisze:,jogurty gorszych firm,
Z tego tylko guma do żucia wydaje mi się bezpieczna.Adam1987 pisze:chleb zwykły,wypieki cukiernicze,gume do rzucia,piwo,wiekszosc szynek,mąke,bułke tartą,płatki sniadaniowe nesquik.
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz