
Śladowe ilości glutenu
Moderator: Moderatorzy
Śladowe ilości glutenu
Cześć
jestem nowa na forum, ale na diecie bezglutenowej jestem od 10 lat. Z tym że czasami jem produkty, które mogą zawierać "śladowe ilości glutenu". Nigdy nie jem produktów zawierających w składzie gluten, ale teraz chcę przestać jeść też te które rzekomo mogą go zawierać. Czy możecie powiedzieć, czy jesli przez tyle lat jadłam produkty ze śladowymi ilościami glutenu, to mogę mieć tego konsekwencje zdrowotne takie jak rak jelita cienkiego itp?

Re: Śladowe ilości glutenu
To raczej zależy od predyspozycji organizmu i jego wrażliwości na takie podejście do diety - warto się przebadać i co jakiś czas monitorować.
Re: Śladowe ilości glutenu
Czy jeśli nie mam bolu brzucha ani innych objawów to znaczy ze te ewentualne sladowe ilosci mi nie szkodzą?
Re: Śladowe ilości glutenu
Nie, to absolutnie nie wyklucza czynnego procesu zapalnego - to potwierdzi biopsja podczas gastroskopii. I pytanie co z innymi układami, czy tam się coś po cichu nie dzieje - gluten wpływa nie tylko na szeroko pojęty brzuch.
Re: Śladowe ilości glutenu
Dzięki za odpowiedź. To myslisz, ze mogę mieć w przyszłości problemy ze zdrowiem albo nawet raka przez te sladowe ilosci glutenu?
Re: Śladowe ilości glutenu
To co ja myślę jest tu nieistotne, warto porozmawiać ze sobą (dlaczego świadomie jesz śladowe ilości glutenu) i lekarzem znającym się na celiakii (jakie jest realne ryzyko, co dalej, co zbadać i monitorować).