Witajcie!
Niedawno zdiagnozowano u mnie celiakię. Teraz stawiam pierwsze kroki w diecie bezglutenowej. O ile jest mi łatwo wykluczyć z jadłospisu produkty zbożowe i zawierające w składzie gluten, to spory problem sprawiają mi takie, na których jest napisane ,,Może zawierać gluten..." itp albo nie mające glutenu w składzie, ale też nie zawierające pewnej informacji o braku glutenu. Problem ze mną jest że po spożyciu glutenu nie mam widocznych objawów. Obawiam się sytuacji, w której mogę jesć gluten nawet o tym nie wiedząc i nie czując tego natychmiastowo. Co w takim przypadku robić?
Poratujcie zagubionego Świeżaka, dobrzy ludzie
Pierwsze kroki w diecie - pomoc dla świeżaka
Moderator: Moderatorzy
Re: Pierwsze kroki w diecie - pomoc dla świeżaka
musisz być teraz bardzo czujna i wyuczyć nawyk czytania etykiet. ZAWSZE czytaj skład produktu i informacje na opakowaniu. Nie kupujemy produktów, które "mogą zawierać śladowe ilości"/"na terenie zakładu znajduje się gluten", bo często te śladowe ilości są więcej niż śladowe.
Jeśli w składzie nie ma nic podejrzanego i nie ma wzmianki o glutenie, zakładamy, że jest bezpieczny.
lomuri, bardzo polecam Ci przyłączyć się do naszego Stowarzyszenia- składka roczna to tylko 30zł, jak tylko wyślesz swoje zgłoszenie i składkę, otrzymasz wszystkie niezbędne materiały na początek diety- poradnik, ulotki, magazyn "Bez Glutenu" itd. tu masz wszystkie informacje:
http://www.celiakia.pl/jak-nam-pomoc/
Jeśli w składzie nie ma nic podejrzanego i nie ma wzmianki o glutenie, zakładamy, że jest bezpieczny.
lomuri, bardzo polecam Ci przyłączyć się do naszego Stowarzyszenia- składka roczna to tylko 30zł, jak tylko wyślesz swoje zgłoszenie i składkę, otrzymasz wszystkie niezbędne materiały na początek diety- poradnik, ulotki, magazyn "Bez Glutenu" itd. tu masz wszystkie informacje:
http://www.celiakia.pl/jak-nam-pomoc/
Re: Pierwsze kroki w diecie - pomoc dla świeżaka
Dzięki za info