naco zwracac uwage przy etykietach
Moderator: Moderatorzy
naco zwracac uwage przy etykietach
witam to moj pierwszy post, jestem poczatkujaca i to moj 2 tydzien na diecie
mam pytanie, czy moglby ktos w jednym poscie lub podac link , chodzi mi oto naco nalezy zwracac uwage przy czytaniu etykiet(skladu) ,. niemam pewnosci czy cos jest dozwolone i zaczynam czytac sklad, czy moglby ktos wymienic wszystko co jest zabronione jesli w skladzie bedzie..
wiem ze jest zabronione gdy w skladzie jest:
-dekstroza
-melodekstryna
-skrobia(oprucz kukurydzianej i ziemniaczanej)
-peptyd glutaminowy
-syrop glukozowo-fruktozowy
co jeszcze? szukalam ale nigdzie konkretnie niepisze, tylko rozsypane wszedzie , jedni potwierdzaja drudzy zaprzeczaja .
mam pytanie, czy moglby ktos w jednym poscie lub podac link , chodzi mi oto naco nalezy zwracac uwage przy czytaniu etykiet(skladu) ,. niemam pewnosci czy cos jest dozwolone i zaczynam czytac sklad, czy moglby ktos wymienic wszystko co jest zabronione jesli w skladzie bedzie..
wiem ze jest zabronione gdy w skladzie jest:
-dekstroza
-melodekstryna
-skrobia(oprucz kukurydzianej i ziemniaczanej)
-peptyd glutaminowy
-syrop glukozowo-fruktozowy
co jeszcze? szukalam ale nigdzie konkretnie niepisze, tylko rozsypane wszedzie , jedni potwierdzaja drudzy zaprzeczaja .
-
- Aktywny Nowicjusz
Re: naco zwracac uwage przy etykietach
Syrop glukozowo - fruktozowy jest zabroniony jeżeli jest przy nim dopisek, że jest z pszenicy. Inaczej może być przez nas używany, choć oczywiście zdrowiej jest unikać 

-
- Aktywny Nowicjusz
Nie używam też produktów, które mają opis "skrobia modyfikowana" i nie podają dokładnie jaka.
-
- Aktywny Nowicjusz
Wpisałam też sobie "dekstroza" w okienko wyszukiwarki i patrząc na wyniki - przeróżne dyskusje na temat jej glutenowości - jest tak jak piszesz. Zdania są podzielone, powinno byc tak, ze jezeli jest z pszenicy, to jest to oznaczone, i pozostaje kwestia zaufania... lub jeszcze głębszej dociekliwości. Na pewno jest bezpieczna, jeżeli wchodzi w skład firmowych produktów Schear'a czy innego Bezglutenu itp.
-
- Aktywny Nowicjusz
I ostatnia myśl
(piszę takimi skokami, bo dopiero po chwili coś jeszcze mi się przypomina
)
Na początku diety najlepiej trzymać się produktów certyfikowanych, ze znaczkiem, lub ze specjalistycznych firm - jak Glutenex, Bezgluten, Celiko, Schar, itp. A pozostałe produkty, jak nie jesteś pewna składu, wpisz w wyszukiwarkę tegoż forum i zobacz, co inni na ich temat mówią, czy polecają, czy pytali producenta o skład, sama też możesz pisać/dzwonić do producentów. Powodzenia

Na początku diety najlepiej trzymać się produktów certyfikowanych, ze znaczkiem, lub ze specjalistycznych firm - jak Glutenex, Bezgluten, Celiko, Schar, itp. A pozostałe produkty, jak nie jesteś pewna składu, wpisz w wyszukiwarkę tegoż forum i zobacz, co inni na ich temat mówią, czy polecają, czy pytali producenta o skład, sama też możesz pisać/dzwonić do producentów. Powodzenia

- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Gdy skrobia modyfikowana nie ma podanego z czego jest zrobiona to w domyśle jest bezglutenowa.
Co do skokowego pisania to można edytować napisanego posta.
Co do skokowego pisania to można edytować napisanego posta.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
zacytuje by wszystko miec w jednym temacie
"Gluten znajduje się dosłownie w każdym produkcie spożywczym: w chlebie, ciastach, ciastkach, płatkach śniadaniowych, ale także w wielu sosach, zupach, gotowych daniach, jogurtach owocowych i innych deserach, w których skrobia jest środkiem zagęszczającym. Można go także znaleźć w wielu lekach i szminkach. Na liście składników ukrywa się pod wieloma nazwami. Mogą to być: słód, skrobia (z pszenicy, żyta itp.), hydrolizowane białko roślinne oraz upostaciowane białko roślinne.
Tekst pochodzi ze strony https://www.pocztazdrowia.pl/artykuly/g ... e-toleruje © Poczta Zdrowia sp. z o.o.
"Gluten znajduje się dosłownie w każdym produkcie spożywczym: w chlebie, ciastach, ciastkach, płatkach śniadaniowych, ale także w wielu sosach, zupach, gotowych daniach, jogurtach owocowych i innych deserach, w których skrobia jest środkiem zagęszczającym. Można go także znaleźć w wielu lekach i szminkach. Na liście składników ukrywa się pod wieloma nazwami. Mogą to być: słód, skrobia (z pszenicy, żyta itp.), hydrolizowane białko roślinne oraz upostaciowane białko roślinne.
Tekst pochodzi ze strony https://www.pocztazdrowia.pl/artykuly/g ... e-toleruje © Poczta Zdrowia sp. z o.o.