A wrażenie mówienia o głównie o celiakach-dzieciach było na tej konferencji nieuniknione - organizowaliśmy ją przecież wspólnie z towarzystwem gastroenterologii DZIECIĘCEJ, więc trudno wymagać od lekarzy, którzy całe życie leczą dzieci (jak wspomniany przez Ciebie prof. Socha), aby nagle równie wiele mówili o dorosłych celiakach.

Cieszymy się z tego, że to lekarze zaprosili nas do zorganizowania wspólnej konferencji. A że akurat pediatrzy? Musisz przyznać (i my wszyscy), że niektórzy gastroenterolodzy "dorośli" mają celiakię w znacznie mniejszym poważaniu (na razie, mam nadzieję) i nie traktują jej tak poważnie jak pediatrzy...
To pierwsza tego typu konferencja, mam nadzieję, że kiedyś do współpracy zaprosi nas towarzystwo gastroenterologii "dorosłych".
A my jak zawsze ten nasz kaganek niesiemy gdzie się da - jako Stowarzyszenie byliśmy w piątek na Gastro Update, ogromnej ogólnopolskiej konferencji dla gastroenterologów w Warszawie i mam nadzieję, że godnie zaznaczyliśmy naszą obecność.

Zatem - na fiestę zapraszamy w maju. Zwróćcie uwagę, że nasze działania już są na tyle rozbudowane, że nie sposób ich zmieścić w formule jednej imprezy