Artykuł o glutenie

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
April
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 102
Rejestracja: pn 17 lut, 2014 17:40

Artykuł o glutenie

Post autor: April »

http://fitness.wp.pl/multimedia/galerie ... t1119.html
Co o tym sądzicie? A dokładnie mi chodzi o balsamy do ciała, szampony szminki itp zwracanie uwagę, żeby nie były zrobione z kiełków pszenicy? Czy kosmetyki mają jakikolwiek wpływ przy alergii na gluten?
Obrazek
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Artykuł o glutenie

Post autor: Leeloo »

jeśli masz problemy skórne od glutenu, to bankowo! jeśli nie wiesz od czego, to zapewne kosmetyki z pszenicą Ci nie pomagają. o pomadkach, szminkach nie wspomnę- na 100% coś się do buzi dostanie.
April
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 102
Rejestracja: pn 17 lut, 2014 17:40

Re: Artykuł o glutenie

Post autor: April »

Mam lekki trądzik, do tego często cała skóra ciała mnie swędzi. Czyli pasta do zębów też. Ale skąd mam wiedzieć który składnik zawiera pszenicę. Na wszystkich kosmetykach mam składy po angielsku.
Obrazek
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Artykuł o glutenie

Post autor: Leeloo »

tu masz najczestsze składniki zawierające lub mogące zawierać gluta:

Glutens: Hydrolyzed wheat gluten, Triticum vulgare (wheat) gluten

Flours: Avena sativa (oat) kernel flour, hydrolyzed oat flour, Secale cereale (rye) seed flour

Extracts and oils: Barley extract, fermented grain extract, hydrolyzed malt extract, phytosphingosine extract, Triticum vulgare (wheat) germ extract, Triticum vulgare (wheat) germ oil, yeast extract

Proteins: Hydrolyzed vegetable protein, hydrolyzed wheat protein, hydrolyzed wheat protein/PVP crosspolymer

Starches: Hydrolyzed wheat starch, Triticum vulgare (wheat) starch

Dextrins: Dextrin and maltodextrin (usually gluten-free because it’s derived from corn in the U.S., but not always), dextrin palmitate, and cyclodextrin

Vitamins: Vitamin E (may have wheat germ as the source)

Other: Samino peptide complex, sodium C8-16 isoalkylsuccinyl
April
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 102
Rejestracja: pn 17 lut, 2014 17:40

Re: Artykuł o glutenie

Post autor: April »

Dziękuje Ci bardzo:)
Obrazek
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Artykuł o glutenie

Post autor: Anula80 »

Nie rozumiem dlaczego, skoro do diaska, mieszkamy w Polsce, składy kosmetyków są po angielsku
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Artykuł o glutenie

Post autor: Leeloo »

odpowiedź w pytaniu- bo to Polska :D
Reynevan90
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: pt 04 kwie, 2014 13:30

Re: Artykuł o glutenie

Post autor: Reynevan90 »

Dokładnie, niejednokrotnie muszę ślęczeć po kilka kwadransów by znaleźć coś co może mi zaszkodzić... Wrrr! :D Ach ta Polska!
KubiakLaura
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: pt 18 kwie, 2014 15:56

Re: Artykuł o glutenie

Post autor: KubiakLaura »

No niestety ale sami sobie jestesmy winni. Kupujac te produkty wspieramy ich, dlaczego nikt z nas nie kupuje tylko produktów pochodzacych z ojczyzny? Nie tylko nie było by problemu z napisami ale jak bezrobocie by się zmniejszyło:)
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Artykuł o glutenie

Post autor: Anula80 »

Ziaja jest firmą polską. A składy kosmetyków po angielsku :kosci: więc wcale nie o to chodzi
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Brawurka81
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 15
Rejestracja: wt 28 cze, 2011 05:40
Lokalizacja: 3-miasto

Re: Artykuł o glutenie

Post autor: Brawurka81 »

Ja reaguje na wszelkie kosmetyki z glutenem, dlatego wszystkie musiałam wymienić, niestety na zagraniczne.
Polscy producenci często reagują na samo zapytanie o gluten w składzie z ogromnym zdziwieniem:-)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Artykuł o glutenie

Post autor: Leeloo »

artykuł i badania sugerujące związek między naszą mikroflorą jelitową, a zwiększoną zachorowalnością na celiakię. wszystko w powijakach. ale o naszych wewnętrznych bakteriach i ich znaczeniu będzie coraz głośniej (już jest całkiem donośnie ;) )


http://time.com/3511235/gluten-free-celiac-disease/
dębianka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: czw 30 paź, 2014 22:34

Re: Artykuł o glutenie

Post autor: dębianka »

Leeloo pisze:ale o naszych wewnętrznych bakteriach i ich znaczeniu będzie coraz głośniej (już jest całkiem donośnie ;)
Myślę, że badania w tym kierunku sporo dobrego mogą przynieść. :)
Prawidłowa flora bakteryjna nie tylko gwarantuje odpowiednie wchłanianie witamin czy chroni przed zakażeniami oportunistycznymi, ale cały czas stymuluje układ odpornościowy organizmu, który również „walczy” z prawidłową mikroflorą bakteryjną, trzymając w ryzach ilość tych bakterii. Właśnie m. in. dzięki ciągłej pracy układu odpornościowego (związanej z „dobrymi” bakteriami) organizm dużo lepiej sobie radzi z innymi, groźniejszymi patogenami.
Ale nie tylko porusza się temat nieprawidłowej flory bakteryjnej jako czynnika wyzwalającego różne choroby.
Ciekawy jest wpływ zakażeń pasożytniczych na układ odpornościowy. Wiadomo, że współczesne rozliczne alergie związane są właśnie z brakiem pasożytów w naszym życiu. Organizmy produkują IgE w odpowiedzi na pasożyty, jak ich nie ma, organizm nie ma z czym walczyć, to czasem bezsensu produkuje IgE w odpowiedzi na styczność z obojętnymi, nic nie znaczącymi pyłkami roślin czy innymi alergenami.
A co jeśli nie tylko bakterie, ale i pasożyty stanowiły kiedyś naszą prawidłową florę jelita?
ODPOWIEDZ