Migracja glutenu z naczyń bio – duże ryzyko dla celiaków

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8202
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Migracja glutenu z naczyń bio – duże ryzyko dla celiaków

Post autor: Leeloo »

Nowe badania potwierdzają, że gluten może migrować z niektórych biodegradowalnych materiałów mających kontakt z żywnością (FCM, ang. food contact materials) do żywności bezglutenowej. To ogromne ryzyko dla osób z celiakią. ​​Badanie przeprowadzone przez Politechnikę Monachijską wykazało poziom glutenu sięgający 278 mg/l w wodzie, która miała kontakt z talerzem z otrąb pszennych. I nawet 1088 ppm glutenu w próbce lasagne bezglutenowej, która na takim talerzu leżała. A przepisów chroniących osoby na diecie bezglutenowej wciąż brak.
Cały raport: https://celiakia.pl/migracja-glutenu-z- ... -celiakow/
ODPOWIEDZ