Wyniki badań na zawartość glutenu – listopad 2024

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8255
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Wyniki badań na zawartość glutenu – listopad 2024

Post autor: Leeloo »

W październiku zapytaliśmy osoby obserwujące nas w social mediach, jakie produkty spożywcze chciałyby zgłosić do naszych badań na zawartość glutenu. To nasza sztandarowa akcja konsumencka, którą kontynuujemy niezmiennie od 14 lat. Działania te są możliwe dzięki wsparciu z 1,5% podatku, który corocznie wpływa od osób wspierających działania Stowarzyszenia. I uwaga – w aktualnej turze badań wykryliśmy rekordowe przekroczenie!

Zbadaliśmy 20 produktów, m.in. makaron, kaszę, płatki śniadaniowe, desery, serek homogenizowany, napój owsiany, wędlinę, słodycze i słone przekąski, a także kwas chlebowy na mące żytniej oznaczony przez producenta jako “gluten free”. Produkty zbadaliśmy w dwóch niezależnych akredytowanych laboratoriach metodą ELISA R5 Mendez.

Jakie są wyniki?

W 19 produktach z 20 przekroczenia zawartości glutenu nie stwierdzono. Natomiast w 1 produkcie gluten jest obecny i to w ogromnej ilości przekraczającej normę aż 200 razy! Ostrzegaliśmy o tym produkcie w oddzielnym wpisie tutaj. Jest to kwas chlebowy wytworzony z mąki żytniej, na miodzie, który został oznaczony przez firmę znakiem graficznym i opisem „gluten free”. Niezwłoczne zgłosiliśmy sprawę do odpowiednich służb.

Poniżej przedstawiamy wszystkie wyniki z obu laboratoriów:
https://celiakia.pl/wyniki-badan-na-zaw ... opad-2024/
ODPOWIEDZ