BADANIA PRODUKTÓW - akcja konsumencka Stowarzyszenia

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Małgorzata »

"poważny" nie zawsze stoi w opozycji do "śmieszny", a aluzji żadnej tu nie widzę.

Poprosiłam o przeanalizownie tego co już przebadaliśmy i zastanowienie się przed podaniem swoich propozycji, tylko tyle ;) Jak ktoś podaje coś co już badaliśmy (kaszkę Kupca dwukrotnie!) to znaczy, ze tego nie zrobił.

Wracam do tematu:
Badania są drogie, więc musimy wybrać produkty powszechnie dostępne dla wszystkich, a jednocześnie w jakiś sposób "podejrzane".

Jakie są propozycje innych osób?
Obrazek
Awatar użytkownika
mamakubusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: mamakubusia »

Masz racje kaszka była przebadana 2 razy mój błąd.
Mam nadzieje ze wybierzecie ciekawe produkty-takie które kazdemu sie przydadza w codziennej diecie:-)))
czekam na wyniki.
Ostatnio zmieniony śr 01 lut, 2012 22:18 przez mamakubusia, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje Małe Niebo:-)
klug
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: klug »

proponuję przebadać jakiś z chlebów "bezglutenowych" Balviten oraz kaszki jaglane - Kupca i Sante
aniadyrek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: aniadyrek »

m&msy czekoladowe, parówki konspol, jakiś chleb balviten, merci
Rodzina bezglutków ja brat i wujek :) zapraszamy do Chełmca :)
Obrazek
aniadyrek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: aniadyrek »

aha może jeszcze firmy Balviten Pizza MIX do domowego wypieku bezglutenowa 500g i jakiś słodycz z ich firmy
Rodzina bezglutków ja brat i wujek :) zapraszamy do Chełmca :)
Obrazek
gosia.p
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: gosia.p »

Ja mam propozycję, zeby zbadać np coś z produktów Morliny np parówki, lub salami.
I serek Danio ponieważ jest dostepny wszędzie i dla każdego ;)
Jajciarz
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Jajciarz »

Jak dla mnie badanie produktów firm bezglutenowych jest tylko stratą pieniędzy ... raczej powinno się przebadać takie produkty co są dostępne dla wszystkich a jest o nich dużo dyskusji np. Kakao , dalej nie wiem jakie mogę dodawać do ciasta ;/
Awatar użytkownika
mamadwójki
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: mamadwójki »

ja bym prosiła o przebadanie parówek morliny, może dr Oetker kisiel Słodka chwila, podobno do herbat dodają glutenu (jeśli to prawda) to może Tetley lub Lipton, chlebki popkornowe Good Food, kakao dobry pomysł, może więcej produktów Krakusa lub Morlin - kabanosy, żywiecka itp.....
Asia
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

mamadwójki pisze:chlebki popkornowe Good Food,
One mają przekreślony kłos.

Popieram pomysł z kakao - np. wedlowskim.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: Justyna1982 »

Ja też jestem za kakao i takim słodkim i gorzkim, serek topiony (np. sertop), ser żółty (mlekpol lub mlekowita - w sumie wszędzie dostępne), kisiel i budyń dr oetker taki do gotowania lub te do kubka (jeśli były te produkty a przeoczyłam to proszę o wyrozumiałość)
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
sia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: sia »

Proponuję przebadać przyprawy - cynamon, pieprz, czosnek, oregano. Firma, która najprawdopodobniej ma produkty niezanieczyszczone, to Dary Natury, ale dostawca ich składników importowanych nie wiedział, co to jest gluten! (dzwoniłam do nich dziś i pani nie potrafiła nawet nazwy powtórzyć...)
Kolejne moje propozycje to jakieś naturalne kakao (choćby celiko) i kisiel truskawkowy.

Słodkie kakao - TagaCao ma przekreślony kłos.

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr 08 lut, 2012 12:56 przez sia, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

sia pisze:Proponuję przebadać przyprawy - cynamon, pieprz, czosnek, oregano. Firma, która najprawdopodobniej ma produkty niezanieczyszczone, to Dary Natury, ale dostawca ich składników importowanych nie wiedział, co to jest gluten! (dzwoniłam do nich dziś i pani nie potrafiła nawet nazwy powtórzyć...)
Dlaczego akurat te przyprawy są Twoim zdaniem bezpieczne, a inne nie?
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
sia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Inne firmy, których opakowania analizowałam, piszą o glutenie w zakładzie, więc dziecko (4 mce na diecie - alergia m.in. na gluten) z przypraw dostaje tylko sól i ewentualnie świeże zioła.
Dary Natury takiej informacji nie podają, więc dzwoniłam (nie tylko do nich). Na terenie zakładu glutenu nie mają, polskie zioła mają z własnej uprawy, a importowane kupują w innej firmie. Dzwoniłam do ich dostawcy, który się skompromitował w kwestii alergenów, ale z rozmowy wynika, że akurat glutenem przypraw nie zanieczyszczają.
Niemniej jednak po lekturze wyników badań przeprowadzonych przez Stowarzyszenie prawdopodobieństwo czystości produktu to dla mnie za mało, żeby podać go córce.

Moje obawy o czystośc przypraw wynikają z tego, że na halach produkcyjnych dużych zakładów jest montowana wentylacja odpylająca, której działanie powoduje zanieczyszczenie glutenem wszystkiego wokół, więc info o glutenie za terenie zakładu dla mnie produkt skreśla :(

pozdrawiam
Magda
sia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Głupio odpowiadać sobie, ale chciałam zmodyfikować swoją sugestię - kisiel truskawkowy Celiko jest czysty (informację umieściłam w odpowiednim dziale), więc wycofuję się z tej propozycji.

Kakao Celiko konfekcjonowane jest w zakładzie, w którym pakuje sie również kawę inkę :( Producent deklaruje, że jest ono w znikomym stopniu zagrożone, więc jeśli decyzja dotycząca badania tego typu produktu będzie na Tak, to proponowałabym badanie jednak Celiko, nie Wedla, Deco Morreno czy innych, którzy wprost piszą o glutenie.
Awatar użytkownika
mamadwójki
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: mamadwójki »

Magdalaena pisze:
mamadwójki pisze:chlebki popkornowe Good Food,
One mają przekreślony kłos.
rzeczywiście - mój błąd
Asia
ODPOWIEDZ