Już od 14 lat w ramach akcji konsumenckiej 2 razy w roku badamy ogólnodostępne produkty oznaczone jako bezglutenowe lub takie, na etykiecie których nie mają ostrzeżeń o glutenie. Chcemy wiedzieć, czy faktycznie są one bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. Tym razem zbadaliśmy ich 21.
Wybrane przez nas produkty są odpowiedzią na propozycje osób obserwujących Stowarzyszenie w mediach społecznościowych. Zbadaliśmy m.in. popularne słodycze, mąki bezglutenowe, przyprawy, frytki z popularnej sieciówki, bakalie i przetworzone rośliny strączkowe, a także makaron kukurydziany oraz jogurt z dodatkami i lody!
Produkty zostały zbadane w dwóch niezależnych akredytowanych laboratoriach metodą ELISA R5 Mendez.
Jakie są wyniki?
https://celiakia.pl/wyniki-badan-na-zaw ... cien-2024/
Wyniki badań na zawartość glutenu – kwiecień 2024
Moderator: Moderatorzy