BADANIA PRODUKTÓW - akcja konsumencka Stowarzyszenia
Moderator: Moderatorzy
Producenci mają obowiązek zbadania produktu, który chcą sprzedawać jako bezglutenowy tylko i wyłącznie wprowadzając go na rynek. Badania przeprowadzone kilka lat temu przez dr Gregorek z CZD wykazały, że produkty wyprodukowane z surowców naturalnie bezglutenowych również mogą przekroczyć kilkakrotnie dopuszczalną ilość glutenu w produkcie bezglutenowym (zanieczyszczone surowce).
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Żeby się przekonać, czy to prawda. Dla mnie pomysł badania tych produktów jest bardzo sensowny, bo ufamy im na ślepo, a jednocześnie wyniki chleba SŻ odbieram jako bardzo niepokojące.gosia.p pisze:A ja sie zastanawiam po o badać produkty, które są już z przekreślonym kłosem typu chlep bezglutenowy, czy wafle ryżowe bezglutenowe ?
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
Otrzymaliśmy od Ultraeuropy wyniki badań trzech chlebów świeżych (tradycyjnego z ziarnem, ciemnego i białego), przeprowadzonych w lipcu 2010.
Wyniki są bardzo dobre, poniżej 5 ppm.
Będą w załączeniu jeśli uda mi się załączyć plik:)
Firma zapewnia nas, że pilnuje badań.
Natomiast mamy już wyniki części drugiej tury badań innych firm i produktów, całość zamieścimy w przyszłym tygodniu.
//oto wyniki przesłane przez firmę Ultraeuropa:
Wyniki są bardzo dobre, poniżej 5 ppm.
Będą w załączeniu jeśli uda mi się załączyć plik:)
Firma zapewnia nas, że pilnuje badań.
Natomiast mamy już wyniki części drugiej tury badań innych firm i produktów, całość zamieścimy w przyszłym tygodniu.
//oto wyniki przesłane przez firmę Ultraeuropa:
Ostatnio zmieniony śr 10 lis, 2010 14:13 przez Małgorzata, łącznie zmieniany 1 raz.
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
Tak, pozwólcie, że trochę dopowiem:Rafal_tata pisze:Przebadać można oczywiście bardzo wiele artykułów, ale każde badanie kosztuje, i to nie mało. Budżet mamy ograniczony. Jak pewnie wszyscy wiecie, Stowarzyszenie to NASZA WSPÓLNA inicjatywa - inicjatywa ludzi, którzy muszą borykać się z problemami diety bezglutenowej. Nie jesteśmy holdingiem, ani dobrze prosperującą firmą. Dlatego proszę o dwie rzeczy: bardzo ważny jest dla nas jeden procent - przekazanie go w formularzu PIT przy rozliczeniu rocznym. Namawiajcie do tego kogo się da! Proszę też, nie miejcie pretensji, że jakiegoś produktu nie przebadaliśmy, choć był proponowany - niestety, musimy wybierać, co zostanie przebadane
1. Jesteśmy niezależną organizacją konsumentów, ludzi chorych, Stowarzyszenie to WSPÓLNA SPRAWA ludzi, którzy chcą polepszyć jakość życia swoim bezglutenowym dzieciom i sobie. Po to powołaliśmy do życia Stowarzyszenie i wkładamy w nie nasze siły, czas i serce.
2. Badań produktów w Polsce nie robi żadna inspekcja, nie kontroluje tego żaden urząd, musieliśmy wziąć sprawy w swoje ręce. Niestety wychodzi na to, ze mieliśmy rację, że się bierzemy za badania, bo nie wszystkie wyniki są super, więc dla dobra nas wszystkich musimy i chcemy to robić nadal.
3. Prawdopodobnie narazimy się na sprzeciw kogoś komu się nie spodoba to, że chcemy wiedzieć czy produkty, które nie powinny zawierać glutenu zawierają go, często w dużych ilościach. Tu chodzi o zdrowie ludzi, nie tylko o wartość sprzedaży dla konkretnych firm, to są poważne sprawy. Chcemy, żeby wszyscy byli tego świadomi.
4. Te badania kosztują kilkaset złotych za jedną próbkę. Jeżeli chcecie, aby Stowarzyszenie nadal prowadziło tę akcję i badało wspólnie przez nas wszystkich wybrane produkty wspierajcie nas - namawiajcie wszystkich na przekazywanie nam 1% podatku, część z tych funduszy przeznaczymy na kontynuowanie akcji (resztę na inne projekty Stowarzyszenia - bezpłatne materiały dla chorych, funkcjonowanie Punktu Informacyjno-Konsultacyjnego itd).
Jeśli ktoś chce i może wspomóc finansowo akcję prosimy o przekazywanie darowizn na ten cel.
Przelewając dowolną sumę (np łącznie ze składką członkowską) należy dodać w tytule przelewu: "Darowizna na badania produktów". Będziemy stale informować o kwotach jakie na ten cel zgromadziliśmy i badać kolejne produkty.
Konto Stowarzyszenia:
nr konta: Bank PKO BP SA
36 1020 1169 0000 8502 0105 5615
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
- mamadwójki
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 356
- Rejestracja: śr 14 cze, 2006 15:18
- Lokalizacja: Poznań
dziękujemy za kolejne badania! Prawdę mówiąc te wyniki mnie przeraziły - syn często jadł pieczywo kukurydziane Chaber oraz produkty naturalnie bg ale pakowane przez "normalne" firmy (ryż, kasza, mąki...) - co jakiś czas miał objawy skórne, świąd skóry - obwiniałam o to różne alergeny... teraz wiem, że winny był raczej gluten.... jeszcze raz BARDZO dZiękuję!
Asia
- dorciap1975
- Forumowicz
- Posty: 164
- Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
- Lokalizacja: Biała Podlaska
Właśnie przeczytałam 2 turę badań,jakie przeprowadzono,normalnie jestem zaskoczona,a nawet zła ,jak można w produktach bezglutenowych może być tyle...niespodzianek.Czyżby napis,znaczek z przekreślonym kłosem nie chronił naszych pociech i nas samych od problemów?
Nie dość że Państwo specjalnie nam nie pomaga w tym temacie to jeszcze niektórzy producenci nas...dobijają;-{
I jak tu żyć...w zdrowiu i spokoju?
Jestem zaskoczona wynikiem mąki piekarz Mix domowy bezg.-Balviten-u,brak słów!
A też są interesujące badania w kierunku,produktów zawierających śladowe ilości glutenu....Zawsze zastanawiałam się czy kupować taki produkt,mam koleżankę która kupuje takie produkty,gdzie jest takie coś napisane i nic jej nie jest -jak mówi.
Ja przyznaję się,że namawiano mnie do kupna takich produktów gdzie pisało,że może zawierać śladowe ilościglutenu,i innych np.gorczycy,selera,ale nie kupiłam,bałam się że i to może zaskodzić dla syna,wcześniej czy pózniej!
Zdarza nam ostatnio kupować piueczywo Schara,jest smaczne,na zakwasach.Wogle mają dobre produkty,co prawda nie tanie,ale smak przewyższa np.Balviten-dla mnie;_}
Ja pisałam wcześniej,aby spróbować zbadać coś z Schara,pieczywo,może ciastka lub mąkę chociażby.Prosiłabym.
Wiem ,że badanie są dość drogie,dlatego popieram dobrowolną wpłatę na konto stowarzyszenia.Kto ile może a razem może uzbierać się wiele.A dzięki temu,są,będą prowadzone takie akcje jak chociażby ta,z badaniem produktów.Ja wiem,że żywienie bezglutenowe nie jest tanie,ale dzięki Stowarzyszeniu mamy pomoc,wiedzę,gdzie sklepowe półki i etykiety na produktach,tego nam nie dadzą!
Pozdrawiam wszystkich.
Nie dość że Państwo specjalnie nam nie pomaga w tym temacie to jeszcze niektórzy producenci nas...dobijają;-{
I jak tu żyć...w zdrowiu i spokoju?
Jestem zaskoczona wynikiem mąki piekarz Mix domowy bezg.-Balviten-u,brak słów!
A też są interesujące badania w kierunku,produktów zawierających śladowe ilości glutenu....Zawsze zastanawiałam się czy kupować taki produkt,mam koleżankę która kupuje takie produkty,gdzie jest takie coś napisane i nic jej nie jest -jak mówi.
Ja przyznaję się,że namawiano mnie do kupna takich produktów gdzie pisało,że może zawierać śladowe ilościglutenu,i innych np.gorczycy,selera,ale nie kupiłam,bałam się że i to może zaskodzić dla syna,wcześniej czy pózniej!
Zdarza nam ostatnio kupować piueczywo Schara,jest smaczne,na zakwasach.Wogle mają dobre produkty,co prawda nie tanie,ale smak przewyższa np.Balviten-dla mnie;_}
Ja pisałam wcześniej,aby spróbować zbadać coś z Schara,pieczywo,może ciastka lub mąkę chociażby.Prosiłabym.
Wiem ,że badanie są dość drogie,dlatego popieram dobrowolną wpłatę na konto stowarzyszenia.Kto ile może a razem może uzbierać się wiele.A dzięki temu,są,będą prowadzone takie akcje jak chociażby ta,z badaniem produktów.Ja wiem,że żywienie bezglutenowe nie jest tanie,ale dzięki Stowarzyszeniu mamy pomoc,wiedzę,gdzie sklepowe półki i etykiety na produktach,tego nam nie dadzą!
Pozdrawiam wszystkich.
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
- mamadwójki
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 356
- Rejestracja: śr 14 cze, 2006 15:18
- Lokalizacja: Poznań
no ja muszę przyznać że kupuję produkty, które mają napisane, iż mogą mieć śladową ilość glutenu... po badaniach pojawia mi się myśl, że pratycznie nic co jest produkowane w "normalnych" produkcjach nie nadają się dla naszych bezglutków.... zawsze może taki produkt być zanieczyszczony - niestety .
A skąd mam wiedzieć, czy produkty nie zawierające glutenu w składzie też nie są zanieczyszczone? podejrzanym dla mnie staje się kupowanie cokolwiek co nie jest wyprodukowane w Bezglutenie lub Glutenexie.... może popadam w paranoję....
A skąd mam wiedzieć, czy produkty nie zawierające glutenu w składzie też nie są zanieczyszczone? podejrzanym dla mnie staje się kupowanie cokolwiek co nie jest wyprodukowane w Bezglutenie lub Glutenexie.... może popadam w paranoję....
Ostatnio zmieniony pt 19 lis, 2010 18:41 przez mamadwójki, łącznie zmieniany 1 raz.
Asia
Postępowanie tych firm jest po prostu skandaliczne!!!
Z racji swej choroby stajemy się mistrzami czytania etykiet na opakowaniach- a tu prosze na opakowaniu jedno a zawartość zupełnie inna!!! Brak słów, żeby tak" żerować" na naszym zdrowiu! Przecież ta żywność to jedyne nasze lekarstwo, które w pełni finansujemy sobie z własnego portfela(państwo nic nam nie pomaga)więc możemy chociaż oczekiwać uczciwości od producentów!
Ciekawe jakie sensacje czekają nas w trzeciej turze badań...
Jak dobrze, że jest nasze Stowarzyszenie
Z racji swej choroby stajemy się mistrzami czytania etykiet na opakowaniach- a tu prosze na opakowaniu jedno a zawartość zupełnie inna!!! Brak słów, żeby tak" żerować" na naszym zdrowiu! Przecież ta żywność to jedyne nasze lekarstwo, które w pełni finansujemy sobie z własnego portfela(państwo nic nam nie pomaga)więc możemy chociaż oczekiwać uczciwości od producentów!
Ciekawe jakie sensacje czekają nas w trzeciej turze badań...
Jak dobrze, że jest nasze Stowarzyszenie
Po prostu brak słów. Po prezentacji Proveny na MDC uświadomiłam sobie jeszcze bardziej jak u nas wygląda zbiór kukurydzy czy też gryki - te same sprzęty, worki, itd. Na tak nadzorowaną produkcję - wyłącznie na kukurydzę czy grykę przyjdzie nam podejrzewam jeszcze długo czekać.
Stąd niestety zanieczyszczenia w produktach tego typu, do których zakupu zawsze podchodziłam sceptycznie - kasza kukurydziana czy coś z gryką.
Niemniej oburzający jest fakt, że producent bezglutenowy dopuszcza do sprzedaży produkt o takiej zawartości glutenu! Te wyniki są bardzo niepokojące. Nie dziwi fakt, że osoby które naczytały się tyle o cudownych efektach diety, zwłaszcza na początku gdy miewają jeszcze wiele wątpliwości i wpadek - nie są zachwycone rezultatem. No bo jak można mówić o ściśle bezglutenowej diecie, gdy produkt dedykowany dla nas jest po prostu szkodliwy.
Dlatego cieszę się z inicjatywy naszego Stowarzyszenia, gdyż wreszcie może producenci zaczną się z nami liczyć. Że kontrole produktów pozwolą nam wreszcie wymagać najwyższej jakości za produkty w takiej cenie... Bo wg mnie - produkt który zawiera śladowe ilości glutenu (szkoda że aż tak duże;/), ale jest na nim wzmianka do ew. decyzji kupującego - jakaś informacja jest.
O tyle należałoby się zastanowić nad jakimś odszkodowaniem czy inną formą zadośćuczynienia przez producenta specjalistycznej żywności który wprowadza konsumenta w błąd narażając jego zdrowie.
Dlatego przyłączam się do postulatu Małgorzaty o dofinansowanie Stowarzyszenia z przeznaczeniem dalszych badań produktów.
A drugi postulat dotyczy producentów - aby ich znak przekreślonego kłosa poparty był naprawdę badaniami i wiedzą, a nie tylko założeniami i chęcią zysku na chorych ludziach, którzy i tak muszą przecież coś jeść.
Stąd niestety zanieczyszczenia w produktach tego typu, do których zakupu zawsze podchodziłam sceptycznie - kasza kukurydziana czy coś z gryką.
Niemniej oburzający jest fakt, że producent bezglutenowy dopuszcza do sprzedaży produkt o takiej zawartości glutenu! Te wyniki są bardzo niepokojące. Nie dziwi fakt, że osoby które naczytały się tyle o cudownych efektach diety, zwłaszcza na początku gdy miewają jeszcze wiele wątpliwości i wpadek - nie są zachwycone rezultatem. No bo jak można mówić o ściśle bezglutenowej diecie, gdy produkt dedykowany dla nas jest po prostu szkodliwy.
Dlatego cieszę się z inicjatywy naszego Stowarzyszenia, gdyż wreszcie może producenci zaczną się z nami liczyć. Że kontrole produktów pozwolą nam wreszcie wymagać najwyższej jakości za produkty w takiej cenie... Bo wg mnie - produkt który zawiera śladowe ilości glutenu (szkoda że aż tak duże;/), ale jest na nim wzmianka do ew. decyzji kupującego - jakaś informacja jest.
O tyle należałoby się zastanowić nad jakimś odszkodowaniem czy inną formą zadośćuczynienia przez producenta specjalistycznej żywności który wprowadza konsumenta w błąd narażając jego zdrowie.
Dlatego przyłączam się do postulatu Małgorzaty o dofinansowanie Stowarzyszenia z przeznaczeniem dalszych badań produktów.
A drugi postulat dotyczy producentów - aby ich znak przekreślonego kłosa poparty był naprawdę badaniami i wiedzą, a nie tylko założeniami i chęcią zysku na chorych ludziach, którzy i tak muszą przecież coś jeść.
Ojej... a ja mąkę i kaszkę kukurydzianą Kupca jem regularnie odkąd jestem na diecie czyli cały czas się podtruwam, nieźle dobrze, że juz jakiś czas temu zrezygnowałam z Jedynek Indykpolu, ale też przez 'chwilę' je jadłam, po przeczytaniu deklaracji producenta jakoby były dla bezglutenowca OK. Smutna sprawa z tymi wynikami badań.
Hej, jestem nowa na forum i nowa jest dla mnie dieta bezglutenowa, dlatego jak narazie nie jem nic "podejrzanego". Uwazam ze Wasza inicjatywa badania produktow jest niesamowita i bardzo przydatna poniewaz jest bardzo ciezko znalezc cos biezpiecznego z normalnych produktow(nie oznaczonych przekreslonym klosem).
Z propozycji to chcialabym zaproponowac jakies batony np.snickers,bajka,pierot bo nigdy nic nie wiadomo, a bardzo mi brakuje tych slodyczy
Przylaczam sie tez do poprzednich propozycji o jakies konserwy:maklera,tunczyk itd.
A moze tez jakis alkohol by sie przydal(np.jakas wodka-czysta zoladkowa albo absolwent), poniewaz probowalam czytac temat na forum odnosnie alkoholi i zdania sa tam tak podzielone ze przydaloby sie cos pewnego.
pozdrawiam!
Z propozycji to chcialabym zaproponowac jakies batony np.snickers,bajka,pierot bo nigdy nic nie wiadomo, a bardzo mi brakuje tych slodyczy
Przylaczam sie tez do poprzednich propozycji o jakies konserwy:maklera,tunczyk itd.
A moze tez jakis alkohol by sie przydal(np.jakas wodka-czysta zoladkowa albo absolwent), poniewaz probowalam czytac temat na forum odnosnie alkoholi i zdania sa tam tak podzielone ze przydaloby sie cos pewnego.
pozdrawiam!
SKLEP LIDL - proponuję:
* parówki z serii Linessa
* jogurt Fruit Jumbo (z czekoladą, wiśniowe, truskawkowe)
* firma muller - jogurt jabłko - kiwi
NA TCH PRODUKTACH JEST INFORMACJA "NIE ZAWIERA GLUTENU"
POZDRAWIAM
* parówki z serii Linessa
* jogurt Fruit Jumbo (z czekoladą, wiśniowe, truskawkowe)
* firma muller - jogurt jabłko - kiwi
NA TCH PRODUKTACH JEST INFORMACJA "NIE ZAWIERA GLUTENU"
POZDRAWIAM
Ostatnio zmieniony wt 23 lis, 2010 14:44 przez KasiaM, łącznie zmieniany 1 raz.