Prezentujemy kolejne informacje dotyczące kontroli produktów, które nie są bezglutenowe mimo informacji na opakowaniach, że są odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej. Oprócz pisma od Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego z Krakowa przygotowaliśmy jego streszczenie. W związku z informacjami, które publikujemy poniżej, ostrzegamy osoby na diecie bezglutenowej przed kupowaniem produktów firmy FPH “ANIA” oznaczonymi jako bezglutenowe.
Dla przypomnienia wyniki badań produktów FPH “ANIA” (VIII tura naszych badań):
Chrupki kukurydziane bezcukrowe otrębowo –orzechowe, zawartość glutenu w ppm: 130,2 ± 51,0
Linia gryczano-ryżowa błyskawiczna, zawartość glutenu w ppm: 45,7 ± 17,9
Streszczenie
W związku z pismem od Głównego Inspektora Sanitarnego (efekt VIII tury naszych badań produktów) Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny z Krakowa przeprowadził kontrolę w firmie FPH “ANIA”. Pobrano próbki do badań na zawartość glutenu z dwóch rodzajów produktów:
• Chrupek kukurydzianych bezcukrowo otrębowo –orzechowych”(o dacie minimalnej trwałości 06.2015, w magazynie było 26 sztuk)
• Linii gryczano-ryżowej błyskawicznej” (o dacie minimalnej trwałości do 11.2015, w magazynie było 150 sztuk).
Pozostałą ilość obu partii produktów objęto postanowieniem zarządzenia zabezpieczenia, do momentu uzyskania wyników badań.
Natomiast nie stwierdzono w magazynie poprzedniej partii produktów stanowiących przedmiot badań Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej tj. 05.2015.
Wyniki badań przeprowadzonych w laboratorium Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie:
„LINIA GRYCZANO-RYŻOWA BŁYSKAWICZNA – 52,58 mg/kg czyli 52,58 ppm glutenu,
„CHRUPKI KUKURYDZIANE BEZCUKROWE OTRĘBOWO-ORZECHOWE” – 9,65 mg/kg czyli 9,65 ppm glutenu – tu nie ma przekroczenia
W związku z tymi wynikami Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krakowie wydał decyzję zakazującą wprowadzania do obrotu handlowego środka spożywczego pn. „LINIA GRYCZANO-RYŻOWA BŁYSKAWICZNA” 100 g, opatrzonego datą minimalnej trwałości: 11.2015, oznakowanego, jako produkt wyprodukowany z cyt. „naturalnych ekologicznych surowców, nie posiadających glutenu”, oraz cyt. „wskazany dla diabetyków, bezglutenowców oraz osób pragnących zachować zdrową i szczupłą sylwetkę” wraz z nakazem wycofania z obrotu handlowego środka spożywczego pn. „LINIA GRYCZANO-RYŻOWA BŁYSKAWICZNA” 100g, opatrzonym datą minimalnej trwałości: 11.2015.
W trakcie kontroli przeprowadzonej w dniu 12 grudnia 2014 r. w zakładzie produkcyjnym zlokalizowanym przy ul. Niepokalanej Panny Marii 103, przedstawiciele kontrolowanego zakładu podjęli decyzję o zniszczeniu 18 sztuk produktu pn. „LINIA GRYCZANO-RYŻOWA BŁYSKAWICZNA” 100g, opatrzonego datą minimalnej trwałości: 11.2015, który znajdował się na stanie magazynowym.
(A miało być zabezpieczonych do czasu wyników badań 150 sztuk… Dlaczego zniknęły pozostałe 132 sztuki produktu???)
15 grudnia 2014 r. przedstawiciel firmy przedłożył dokumentację, z której wynikało, iż nie stwierdzono w obrocie handlowym tj. w ośmiu punktach sprzedaży, produktu pn. „LINIA GRYCZANO-RYŻOWA BŁYSKAWICZNA” 100g, opatrzonego datą minimalnej trwałości: 11.2015. Został sprzedany. Niemniej Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krakowie powiadomił pismami z dnia 12 grudnia 2014 r. właściwych w miejscu Inspektorów Sanitarnych (Bochnia, Płońsk, Zduńska Wola, Świnoujście, Strzyżów, Nowy Targ, Jelenia Góra) o konieczności wycofania z obrotu handlowego wskazanego wyżej kwestionowanego produktu.
W trakcie przeprowadzonej w dniu 20 listopada 2014 r. kontroli stwierdzono także, że zakład produkcyjny zlokalizowany przy ul. Niepokalanej Panny Marii 103 w Krakowie produkuje także inne produkty, opisane na etykiecie jako bezglutenowe tj. CHRUPKI „KULKI CZEKOLADOWE”, „BEZCUKROWE CHRUPKI KUKURYDZIANE Z PAPRYKĄ”, oraz CHRUPKI „KULKI NATURALNE”. Producent nie przedłożył badań na zawartość glutenu tych produktów.
Natomiast produkty „LINIA GRYCZANO-RYŻOWA BŁYSKAWICZNA” oraz „LINIA GRYCZANA” I „LINIA GRYCZANO-KUKURYDZIANA”, na opakowaniach których również deklarowana jest nieobecność glutenu, produkowane są dla Firmy Produkcyjno-Handlowej „ANIA” i mają badania na zawartość glutenu z roku 2006 (!). Wynika z nich, iż poziom glutenu w tych produktach kształtował się poniżej granicy wykrywalności (<5,0mg/kg).
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny nakazał firmie FPH „ANIA” przedłożenie w terminie do 31 stycznia 2015 r. wyników badań laboratoryjnych dot. glutenu w produktach pn.: „LINIA GRYCZANA”, „LINIA GRYCZANO-KUKURYDZIANA”, CHRUPKI „KULKI CZEKOLADOWE”, „BEZCUKROWE CHRUPKI KUKURYDZIANE Z PAPRYKĄ” oraz CHRUPKI „KULKI NATURALNE”.
Na końcu listu jest ostrzeżenie: zarówno zakład produkcyjny z Krakowa, jak i zakład produkcyjny zlokalizowany na Słowacji, wykorzystują do produkcji żywności zarówno surowce alergenne tj. zawierające gluten, jak i te naturalnie wolne od glutenu (mąka gryczana, ryżowa, kukurydziana).
http://www.celiakia.pl/kontrola-w-firmi ... #more-7783
Kontrola w firmie “ANIA” – ważne informacje
Moderator: Moderatorzy
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Kontrola w firmie “ANIA” – ważne informacje
Szybko sprzątnęli przed kontrolą.
Badania z 2006 roku Na nich jechali? Przerażające
Badania z 2006 roku Na nich jechali? Przerażające
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Kontrola w firmie “ANIA” – ważne informacje
A jak jest maksymalna dopuszczalna ilość glutenu w produkcie . żeby był bezlutenowy?
Re: Kontrola w firmie “ANIA” – ważne informacje
Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg) i oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.
więcej:
http://www.celiakia.pl/produkty-dozwolone/
więcej:
http://www.celiakia.pl/produkty-dozwolone/