Badania produktów – wiosna 2017 cz. I

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Badania produktów – wiosna 2017 cz. I

Post autor: Leeloo »

W tej turze badań konsumenckich na zawartość glutenu lista produktów do badań została ułożona głównie na podstawie maili, jakie otrzymaliśmy z propozycjami od osób na diecie bezglutenowej. Wybraliśmy produkty, których nigdy nie sprawdzaliśmy i co do których można mieć wątpliwości, mając na uwadze wcześniejsze wyniki badań podobnych produktów.
Nie skierowaliśmy do badań zgłaszanych wielokrotnie produktów typu sól, cukier czy ocet. Według nas zupełnie nie stanowią zagrożenia w związku z ewentualnym zanieczyszczeniem glutenem. To wniosek wypływający z naszych kilkuletnich doświadczeń związanych ze sprawdzaniem surowców podczas audytów związanych z licencjami na znak Przekreślonego Kłosa.

Do badań w akredytowanym laboratorium wysłaliśmy:

- Różne rodzaje mąk naturalnie bezglutenowych, m.in. mąkę gryczaną, kukurydzianą, jaglaną, dyniową, owsianą bezglutenową, z tapioki, z amarantusa, z quinoa. Większość z nich miała na etykiecie deklarację , że jest to produkt bezglutenowy.
- Powtórzyliśmy też badanie mąki gryczanej z firmy Denver Food, gdyż poprzednie badanie (lipiec 2016) wykazało przekroczenie zawartości glutenu (powyżej 50 ppm).
- Chleb Bonta’di Pane, senza glutine – sprowadzony w tym celu specjalnie z Włoch jako nowość na rynku – chleb pieczony ze specjalnej “odglutenowionej” pszenicy. Byliśmy ciekawi czy faktycznie produkt wytworzony z pszenicy (nie ze skrobi pszennej bezglutenowej) wyjdzie dobrze w badaniach. Dla zainteresowanych – informacje na ten temat:
http://www.frumentodeglutinato.com/?lang=en. .
Produkt nie jest dostępny na polskim rynku, na razie dostępny we Włoszech.

- Dwa dania gotowe – zupę z cieciorki i fasolkę po bretońsku – produkty bez ostrzeżenia o glutenie na etykiecie.

- Szprota w sosie pomidorowym, który ma na etykiecie ostrzeżenie o śladowych ilościach i jednocześnie jakiś inny, nielicencjonowany znak kłosa. Poprzednie badania tej firmy dawały wyniki na pograniczu „bezglutenowości”. Wymienialiśmy pisma w tej sprawie z Inspekcją Handlową.


Wyniki badań:
http://www.celiakia.pl/wp-content/uploa ... strone.pdf

Wyniki są bardzo dobre.
Jedynie jedna mąka gryczana pochodząca z Czech ma graniczny poziom glutenu. Wygląda na to, że świadomość producentów i wybór bezpiecznych mąk bezglutenowych jest coraz większy. I że jeśli na etykiecie jest napis “produkt bezglutenowy”, możemy zaufać, że jest tak w rzeczywistości.
Choć z drugiej strony wciąż musimy pamiętać, że są to jedynie jednostkowe wyniki badania konkretnej partii produktów i nie dają nam gwarancji, że następna partia też będzie wolna od glutenu – to już zależy od producenta.
Przy produktach objętych naszą polską i międzynarodową licencją na znak Przekreślonego Kłosa producent zobowiązuje się, że przez cały czas obowiązywania umowy jego produkt będzie bezglutenowy. To zobowiązanie oraz nasz audyt w zakładzie produkcyjnym i regularne badania dopiero oznaczają bezpieczny dla nas produkt. I takie produkty jako Stowarzyszenie polecamy. Warto je kupować w pierwszej kolejności.

Badania produktów na zawartość glutenu są finansowane z wpłat z tytułu 1% podatku. Dziękujemy i polecamy się także w tym roku. A jeszcze w kwietniu przedstawimy wyniki II części badań – następnych 15 produktów.

Anna Marczewska
Zarząd Stowarzyszenia
ODPOWIEDZ