Komunia bezglutenowa - jest opłatek!!!!!!!!
Moderator: Moderatorzy
- Magdalaena
- -#Moderator
A ja muszę przyznać, że nie cieszę się jakoś specjalnie. Bo dla mnie najtrudniejsze jest pójście do księdza przed mszą i tłumaczenie co i jak. To, że nie mogę po prostu iść do komunii z marszu w dowolnym kościele.
I dlatego tak sobie cenię komunię u paulinów.
A chyba nawet wolę postać wina niż komunikanty bg.
I dlatego tak sobie cenię komunię u paulinów.
A chyba nawet wolę postać wina niż komunikanty bg.
- Małgorzata
- -#Moderator
- Anna Frączek
- Forumowicz
Małgorzato, kiedy będzie dostępne oficjalne pismo Episkopatu? Dzisiaj po raz kolejny rozmawiałam z proboszczem i jak tak dalej pójdzie, to Ola nie dostanie niskoglutenowej komunii... Ksiądz tłumaczy się nieznajomością tematu, niewiedzą skąd wziąć takie hostie...A mnie już ręce opadają. Jeśli będę miała czarno na białym jakieś pismo, to być może zmusi to księdza do działania, bo według pierwszego postu Małgorzaty rodzice nie mogą sami zakupić takiego opłatka.
- Małgorzata
- -#Moderator
Wystarczy jeden telefon proboszcza do kurii, najlepiej warszawskiej.
Tu masz pismo biskupa Zimowskiego, w którym pisze o niskoglutenowych hostiach.
http://www.celiakia.org/informacje/BGko ... yfikat.jpg
Wydrukuj mu te informacje.
Gdyby i tego było mało zadzwoń do piekarni Christiana, zostaw namiary na swojego księdza i poproś, żeby sami się z nim skontaktowali.
Niestety nie wiem kiedy ukaże się Anamnesis (chyba nie sądzisz, że mam jakieś "chody" w Episkopacie Polski?
), ale nie trzeba na to czekać, sprawa już jest ustalona i tylko od dobrej woli księdza wszystko zależy...
Tu masz pismo biskupa Zimowskiego, w którym pisze o niskoglutenowych hostiach.
http://www.celiakia.org/informacje/BGko ... yfikat.jpg
Wydrukuj mu te informacje.
Gdyby i tego było mało zadzwoń do piekarni Christiana, zostaw namiary na swojego księdza i poproś, żeby sami się z nim skontaktowali.
Niestety nie wiem kiedy ukaże się Anamnesis (chyba nie sądzisz, że mam jakieś "chody" w Episkopacie Polski?

W dodatku poznańskim do Rzeczypospolitej z 29 kwietnia jest artykuł poświęcony komunii bezglutenowej. W artykule jest informacja, że poznańska kuria rozesłała już do parafii pismo z informacją, gdzie kupić komunikanty bezglutenowe. Jest też notka, że piekarnia może sprzedawać komunikanty tylko parafiom.
Może wszystkie kurie zrobiły podobnie.
Anniu, powodzenia w przeprawie z księdzem.
Pozdrawiam
Agniesia
Może wszystkie kurie zrobiły podobnie.
Anniu, powodzenia w przeprawie z księdzem.
Pozdrawiam
Agniesia
- Anna Frączek
- Forumowicz
Pokazałam księdzu pismo biskupa Zimowskiego oraz zadzwoniłam do piekarni Christiana. Dowiedziałam się,że niskoglutenowe komunikanty można już zakupić w Kielcach, w Księgarni Katolickiej "Jedność". Ksiądz powiedział, że zakupi.
Ja również serdecznie dziękuję za skuteczne działania w sprawie bezglutenowej komunii

Ja również serdecznie dziękuję za skuteczne działania w sprawie bezglutenowej komunii
Ostatnio zmieniony czw 07 maja, 2009 16:41 przez Anna Frączek, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam wszystkich! Mam świetną wiadomość. Proboszcz parafii pw. św. Stanisława Kostki w Poznaniu ks. Michał Maciołka ma już komunikanty bezglutenowe
Zamówił na moją prośbę, więc wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszam do Kościoła na Boninie w Poznaniu. Można się skontaktowac z proboszczem, przedstawić swoją osobę, a potem to już tylko przed mszą się pokazać i sprawa załatwiona.

- Małgorzata
- -#Moderator
Mam zatem następującą propozycję - każdy kto ma to załatwione ze swoim proboszczem jest proszony o zgłoszenie na forum parafii gdzie można przyjmować komunię niskoglutenową. Jeśli będzie więcej tych informacji zrobimy odpowiednią bazę na stronie.
A już ideałem byłoby dogadanie się z księdzem co do godziny mszy, na którą celiacy mogliby przychodzić (i pokazywać się oczywiście wcześniej w zakrystii) - w grupie zawsze jest inaczej
A już ideałem byłoby dogadanie się z księdzem co do godziny mszy, na którą celiacy mogliby przychodzić (i pokazywać się oczywiście wcześniej w zakrystii) - w grupie zawsze jest inaczej

Dzięki Fredzia za wieści. Potwierdzam, byłam w zeszłym tygodniu, ksiądz zaproponował, że udzieli po mszy.Fredzia pisze:Witam wszystkich! Mam świetną wiadomość. Proboszcz parafii pw. św. Stanisława Kostki w Poznaniu ks. Michał Maciołka ma już komunikanty bezglutenowe
Jeśli chodzi o Suwałki, będzie można przyjmować u Franciszkanów - Kościół Bożego Ciała na ul. 11 Listopada 6, proboszcz chciał zamówić, ale podobno zabrakło komunikantów