Może znajde tu kogoś, kto mi pomoże? Celiakia?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Meggi1984
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Może znajde tu kogoś, kto mi pomoże? Celiakia?

Post autor: Meggi1984 »

A jak podbić masę ciała? Najpierw pewnie badanią gastro? I później zobaczymy co dalej, tak?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Najpierw zawsze pełna diagnostyka, choć to nie wyklucza zwiększenia ilości jedzenia, które Ci nie szkodzi. W dziale "porady żywieniowe" są wątki, które mogą Ci pomóc, pisałam tam co warto włączyć do diety na tzw. masę. Jeśli nie znajdziesz odpowiedzi na swoje wątpliwość, to pytaj.
Meggi1984
Nowicjusz
Nowicjusz

Ok dziękuję :-)
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Meggi1984 pisze:

FT3 - 2,3
FT4 - 1,14
.
Te wyniki chyba do końca dobrze nie wyglądają. Jakie masz normy na wyniku? Moim zdaniem ft4 być może jest w dolnej granicy, podobnie jak i Ft3 w dolnej granicy, o ile nie poniżej dolnej granicy normy. Każde laboratorium ma swoje normy, więc trudno powiedzieć, ale wydaje mi się, że dosyć niskawe te wyniki.

W czasie laktacji przysadka wydziela dużo prolaktyny, a ta hamuje pracę jajników i przysadki w zakresie FSH i LH. To oznacza, że FSH,LH , progesteron i estradiol nie będą " na swoim miejscu" w czasie laktacji.
Meggi1984
Nowicjusz
Nowicjusz

alva_alva pisze:
Meggi1984 pisze:

FT3 - 2,3
FT4 - 1,14
.
Te wyniki chyba do końca dobrze nie wyglądają. Jakie masz normy na wyniku? Moim zdaniem ft4 być może jest w dolnej granicy, podobnie jak i Ft3 w dolnej granicy, o ile nie poniżej dolnej granicy normy. Każde laboratorium ma swoje normy, więc trudno powiedzieć, ale wydaje mi się, że dosyć niskawe te wyniki.

W czasie laktacji przysadka wydziela dużo prolaktyny, a ta hamuje pracę jajników i przysadki w zakresie FSH i LH. To oznacza, że FSH,LH , progesteron i estradiol nie będą " na swoim miejscu" w czasie laktacji.

Ft3 od od 2-4.4
Ft4 od 0.98-1.44

Tzn z3 wyniki.nie są ok??
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Wyniki są w normie ja bym poszukala inny trop.

Na przytycie lekarze kazali mi robić szejki połowa mleka do tego połowa śmietanki i zmiksować banany takiego szejki mam pić najczęściej jak się da. Banany można zamienić na coś innego.
Co do zmęczenia, jakie masz ciśnienie krwi? Ja teraz przypadkowo podczas operacji dowiedziałam się czemu ciągle spać mi się chce i jestem zmęczona, jest mi zimno ciągle mam zimne stopy i ręce. Wszystkiemu winne jest za niskie ciśnienie mam 80/45(najwyżej)a po operacji miałam 60\30 i ciągle spałam. W życiu bym nie pomyślała, że to taki blachy powód.
pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
alva_alva

justek625 pisze:Wyniki są w normie ja bym poszukala inny trop.
a ja bym ft4 i ft3 za kilka tygodni powtórzyła, bo ft3 jest w dolnej granicy. Przy Hasi wyniki mocno się wahają, z niedoczynności w nadczynność i odwrotnie. Dlatego można przypadkiem trafić w " dobre" wyniki, które dobre są tylko przez chwilę. Powtórzyć nie zaszkodzi na wszelki wypadek.

justek625 pisze: Co do zmęczenia, jakie masz ciśnienie krwi? Ja teraz przypadkowo podczas operacji dowiedziałam się czemu ciągle spać mi się chce i jestem zmęczona, jest mi zimno ciągle mam zimne stopy i ręce. Wszystkiemu winne jest za niskie ciśnienie mam 80/45(najwyżej)a po operacji miałam 60\30 i ciągle spałam. W życiu bym nie pomyślała, że to taki blachy powód.
A ty Justek nie masz niedoczynności tarczycy? Albo jakiegoś Addisona? Ciśnienie 80 na 45 nie jest normalne. A co z Twoim toczniem?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

wyniki są w normie, ale niskie. procentowo wychodzi słabo, tu możesz sobie sama sprawdzić:
http://www.chorobytarczycy.eu/kalkulator

FT4 i FT3 powinny mieć zbliżoną wartość procentową i powinny być przynajmniej w połowie normy- zwłaszcza jeśli człowiek odczuwa problem i nie można znaleźć innego powodu.
Meggi1984
Nowicjusz
Nowicjusz

Czyli wyniki nie są dobre rozumiem? :/

Hashimoto chyba nie mam skoro Ige w normie?
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

U mnie ciśnienie jest takie bo zawsze było niskie, a przy utracie wagi jeszcze spadło, było to konsultowane z wieloma lekarzami, badania mam co roku i mam nie brać żadnych tabletek bo tylko przez nie sobie większej biedy narobie.

Zastanawiam się czy meggi nie ma podobnego problemu, bo i waga podobna.

Przy hashimoto to się raczej chyba tyje, moja mama ma i tyle przytyla..... Ciągle głodna jest i robi sobie drzemki.
.
pozdrawiam :D
Meggi1984
Nowicjusz
Nowicjusz

Dzis robił usg brzucha. Musze jutro powtórzyć bo pecherzyk byl jakiś skurczony i sciana 4mm

Nie wiem już sama.
We wtorek ma gastro z pobraniem wycinka
W poniedziałek mam endokrynolog
Jutro usg a w piątek krew na 190 alergenów
Zmęczona juz jestem :-( a ważę obecnie 45kg. Jezu :-/

A zmęczenie generalnie dużo mniejsze od kiedy ostatni posiłek zjadam 3 h przed snem. Nie mam już akcji padam na twarz. Raczej za dużo energii co charakterystyczne dla nadczynność bardziej.
Ponadto wystarczy ze zjem cokolwiek co zawiera pieprz czy paprykę ostra i umieram. Piecze w żołądku i boli i kuje w brzuchu. Okres biegunek za mną. Czyli teraz faza raczej zaparć. Czy rzadszych wyproznien. Długo by pisać. A trzeba szukać. ..
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Hashimoto to częściej tycie, ale są okresy chudnięcia, kiedy niszczona tarczyca wyrzuca za dużo hormonów. można być też chudym cały czas przy tej chorobie.

IgE nie ma absolutnie nic wspólnego z Hashimoto. to wskaźnik choć nie 100% alergii, obecności pasożytów itd. Hashimoto to obraz na USG i obecność, choć nie zawsze, przeciwciał antyTPO i antyTG.

Megi, zrozumiesz jak przeczytasz na spokojnie co podlinkowałam, tam masz wszystko w odnośnikach, nie będę kopiować i wklejać tutaj, jest to zbędne.
Awatar użytkownika
alva_alva

justek625 pisze:
Przy hashimoto to się raczej chyba tyje, moja mama ma i tyle przytyla..... Ciągle głodna jest i robi sobie drzemki.
.
Nieprawda niestety.Różnie z tym bywa, Takie stereotypy krążą też wśród lekarzy i świadczą o niedouczeniu, zagrażają zdrowiu pacjentów!
Ja mam Hasi, w momencie wykrycia Hasi ważyłam 43 kg, byłam po 10 kg spadku wagi w krótkim czasie, a na USG nie miałam prawie tarczycy- w bardzo dużym zaniku. Jak zaczęłam brać tyroksynę, to docelowo doszłam do 100 mg dziennie, żeby wyrównać.Do dziś taką dawkę biorę. Waga nadal niska i problemy z wagą, które wynikały z celiakii, ale znacznie bardziej z tocznia, o którym wtedy jeszcze nikt nie wiedział i z którym bez leczenia chodziłam 5 lat, bo wmawiano mi też różne bzdury.
Meggi1984
Nowicjusz
Nowicjusz

A jaki wynki mialas przy hashimoto?
Ft 3 Ft 4 i przeciwciała?
Awatar użytkownika
alva_alva

Meggi1984 pisze:A jaki wynki mialas przy hashimoto?
Ft 3 Ft 4 i przeciwciała?

To nie jest takie proste, bo tak jak już pisałam i Leloo, ale napiszę jeszcze raz nieco szerzej na czym to polega.
W Hasi mamy rzuty, w czasie których przeciwciała atakują tarczycę, wyniszczają ją i na skutek tego do krwiobiegu uwalnia się chwilowo nadmierna ilość hormonów tarczycowych, a to skutkuje podniesieniem się ft4 i Ft3. Bywa, że podniesieniem ponad normę, a TSH wtedy spada- jak w typowej nadczynności. To trwa ok dwóch do trzech tygodni, potem przeciwciała odpuszczają na chwilę, i tarczyca przestaje wyrzucać te ponad normę dawki hormonów, ale jest już podniszczona przez przeciwciała i coraz bardziej się pomniejsza, bo tkanka jest wyniszczana. To powoduje, że po okresie nadczynności w rzucie, przychodzi okres niedoczynności- po rzucie, bo podniszczona tarczyca nie jest w stanie już wyprodukować odpowiedniej ilości hormonów. Cykl się powtarza i mamy huśtawkę z jednego końca w drugi, wraz z wieloma objawami zarówno nadczynności jak i niedoczynności w danych okresach.Jak się zaczyna suplementować tyroksynę, to te huśtawki się wyciszają.
W związku z tym co opisałam, może być tak, że przypadkiem trafisz w normę z ft3 i ft4, bo akurat będziesz w trakcie spadku lub wzrostu hormonów, a jak się badanie powtórzy za 3 czy 4 tygodnie, to się może okazać, że ft4 i ft3 są w zupełnie innym miejscu niż miesiąc temu. Jeśli Twoje ft3 jest w dolnej granicy normy, to być może jest szansa jednak na to, że są takie okresy kiedy to ft3 spada poniżej normy. Ja się nie czuję dobrze gdy mam ft4 w dolnej granicy. Dobrze zaczynam się rzeczywiście czuć, gdy ft4 i ft3 przekroczą ponad 50 % normy. Teoretycznie nie masz niedoczynności, bo ft4 i ft3 są w normie, ale to jest taka norma różnie odczuwalna przez różne osoby. Bywa, że ktoś ma ft3 i ft4 w dolnej granicy, ma objawy lekkie i dostaje małą dawkę tyroksyny, żeby nieco podciągnąć wyniki - także do normy, ale tej wyższej normy i to zmienia komuś samopoczucie na lepsze.
Tarczyca w Hasi może być też powiększona na skutek zapalenia, choć częściej w USG jest chyba zanik.

U mnie sprawa jest mocno skomplikowana, bo ja mam niedoczynność przysadki jeszcze i moje TSH wynosi zawsze zero, mimo, iż Ft3 i ft4 były mocno poniżej normy. W chwili gdy tyroksynę zaczęłam brać to wyniki były dosyć mocno poniżej normy. Potem leżałam w szpitalu, odstawili mi tyroksynę całkiem żeby zobaczyć czy TSH pójdzie w górę, to ft4 spadło mi do wartości rzędu 3 z kawałkiem przy normie od 12 do 22. Przy tej wartości ft4 nie czekali na dalszy spadek, bo to można się przekręcić.Ale wtedy to czułam się naprawdę masakrycznie
ODPOWIEDZ