Może mi ktoś doradzić...

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ikunia
Nowicjusz
Nowicjusz

Może mi ktoś doradzić...

Post autor: ikunia »

Witam mój przebieg choroby zaczął się rok temu manowicie miałam ostre bóle głowy że żaden lek mi nie pomagał i do tego strasznie stawy mnie w kolanach bolaly i czasem mnie wzdymalo. Lekarz stwierdził że mam nerwice i stad te bóle głowy a kolana pewnie mnie bolą bo jakiś uraz miałam i nawet o tym nie wiedziałam. Zmieniłam lekarza z bólem głowy lecze się u neurologa inny lekarz rodzinny przepisał mi badania profilaktyczne. Wzzystko w normie. Ale od niedawna mnie boli kręgosłup, kolana, brzuch i do tego doszlo wypadanie włosów i zanik okresu. A już nie wspomne o wypróżnieniu z którym mam problem :/ czy mam może jakieś konkretne badania zrobić wskazujące na celiakie??
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Może mi ktoś doradzić...

Post autor: Leeloo »

badania profilaktyczne, czyli co dokładnie?
zbadano Ci np.: ft4, ft3, TSH, ferrytynę, RF, kwas moczowy, enzymy, OB, CRP, witaminę B12, witaminę D, żelazo, mocz, kał, hormony płciowe?

zanik okresu od kiedy? ile masz lat?

jakie leki przyjmujesz?

jakie masz BMI?

badałaś alergie i nietolerancje pokamrowe?

czy są i jakie jeśli tak choroby w rodzinie?

co się wydarzyło, kiedy te bóle głowy się pojawiły?

konkretne badania na celiakię-> tu przeczytaj:
http://www.celiakia.pl/diagnoza/
ikunia
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Może mi ktoś doradzić...

Post autor: ikunia »

Badania miałam ogólne krwi poziomu cukru i w kierunku tarczycy oraz na własną kieszeń robiłam badanie OB. Co do okresu to juz nie mam 4 miesiąc oraz mam 25 lat. BMI nie wiem jakie mam bo żaden lekarz jeszcze mi nie wyliczal ale zawsze słyszałam że mam lekką niedowagę. Mam 168cm a ważę 50 kg bo 5kg schudłam. Nigdy nie byłam alergikiem i w mojej rodzinie dużo jest chorób. U mojego syna stwierdzono nie dawno celiakie i gastrolog właśnie powiedział że to dziedziczne. A moje bóle głowy się pojawiły nagle przez to jestem strasznie drażliwa i mam zmienne nastroje.
ODPOWIEDZ