odstawienie glutenu a efekt u mojej corki
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
odstawienie glutenu a efekt u mojej corki
Witam. Dotarlam na forum po problemie mojej 14 miesięcznej córki z nieprzespanymi nocami. Moje dziecko ma obciążony wywiad, ciężki porod 35hbd, ciężką zamartwica, wady wrodzone układu moczowo płciowego, perforacja i zrosty na jelitach. Gluten zaczęła wprowadzać jak miała 7-8 miesięcy wszystko było w porządku ale od poltorej miesiąca moja córka notorycznie budzi się mniej więcej o tej samej porze w nocy. Nie jest głodna nic jej nie boli, chce spać ale nie potrafi i tak od godziny do trzech. Wzbudzając się zazwyczaj oddawała gazy i nie raz przy tym zaplakala dodatkowo cuchnace. Nie wiele tych objawów oprócz okropnych nocy. Nie raz już myslalam że coś jej w jedzeniu nie odpowiada i z tej rozpaczy odstawilam jej cały gluten. Dokładnie od czwartku wieczora nie dostała nic z glutenem. Czwartkowa noc była straszna ale po kolejnym dniu bez glutenu mała przespała całą noc. I to się utrzymuje. Czy możliwe że reakcja byłaby natychmiastowa po odstawieniu?
-
- Nowicjusz
Re: odstawienie glutenu a efekt u mojej corki
Dodam jeszcze, że w wieku 6-7 miesięcy przesypia już cale noce, problem zaczął się po wakacjach jak miała 11-12 miesięcy.
Reakcja na odstawienie glutenu moze byc natychmiastowa, mnie np. od razu na drugi dzien przestala glowa bolec. Czasem podroz, antybiotyki etc potrafia 'obudzic' celiakie.( Narazie nie wiadomo czy to celiakia, moze tez byc alergia, nietolerancja, lub zadne z tych.)
Jak sie jest na diecie bg, to nie mozna bedzie jej zdiagnozowac pozniej.
Jak sie jest na diecie bg, to nie mozna bedzie jej zdiagnozowac pozniej.
pozdrawiam 

-
- Nowicjusz
Dziekuje za odpowiedź. Teraz małej wychodzi ząb i dziś w nocy się obudziła. Była to zupełnie inną pobudka niż przedtem. Więc ufam dalej intuicji gdyż każdy przedtem mi wmawial że to od zebow.
-
- Aktywny Forumowicz
ja powiem tak. Jak prowokowałam (w 10 m.cu) swojego synka glutenem - to reakcja była niemalże natychmiastowa. Robił się agresywny wręcz od tego że dostał coś glutenowego, wrzeszczał, gryzł itp. oprócz tego jeszcze nie może w ogóle krowy. W między czasie genetyka, która wyszła pozytywna więc jest bezglutenowy i bezmleczny, choć na polecenie Pani Gastrolog mamy go zacząć prowokować znów żytem, bo jak robili badania był na diecie i nie wyszły mu przeciwciała.
Ale jeszcze 2 - 3 tyg. temu jak był u mojej siostry w odwiedzinach i zjadł nie wiem (2-3) ciasteczka kruche domowej roboty, "a nic mu nie będzie" - wg mojej siostry, to jak wrócił do domu to wręcz wył przez 1- 2 godz. i nie dawał się uspokoić, kupa, sen i znów normalne dziecko. więc moim zdaniem u dzieci ta reakcja może być natychmiastowa.
I ja od razu wiem, jak mój synek (2lata) jest na wypadzie z ciociami i coś zje, to wiem czy dostał coś niedozwolonego, bo później mam popołudnie albo wieczór z głowy ;P
Ale jeszcze 2 - 3 tyg. temu jak był u mojej siostry w odwiedzinach i zjadł nie wiem (2-3) ciasteczka kruche domowej roboty, "a nic mu nie będzie" - wg mojej siostry, to jak wrócił do domu to wręcz wył przez 1- 2 godz. i nie dawał się uspokoić, kupa, sen i znów normalne dziecko. więc moim zdaniem u dzieci ta reakcja może być natychmiastowa.
I ja od razu wiem, jak mój synek (2lata) jest na wypadzie z ciociami i coś zje, to wiem czy dostał coś niedozwolonego, bo później mam popołudnie albo wieczór z głowy ;P
-
- Nowicjusz
Dziekuje
u nas nie raz myslalam że coś jest nie tak z jej jedzeniem ale tu wyszedł ząb tu coś i nie było niczego nadzwyczaj podejrzanego. Po ostatnim szczepieniu po którym był NOP wszystko się zaczęło.