Mam wyniki i nie wiem co dalej...
Moderator: Moderatorzy
Mam wyniki i nie wiem co dalej...
Będę ogromnie wdzięczna za wskazanie lekarza/lekarzy przyjmujących w Poznaniu, którzy mogliby mi pomóc w potwierdzeniu bądź wykluczeniu celiakii - lub zidentyfikowania przyczyn licznych dolegliwości, z którymi od kilku lat się borykam.
Dostałam zalecenie na wykonanie badań na obecność haplotypów hla-dqa i hla-dq8, które wyszły pozytywnie. Nie zostałam jednak skierowana na dalsze badania. Lekarz zasugerował wprowadzenie rygorystycznej diety bezglutenowej (jak w przypadku celiakii) i kontakt po 3 miesiącach.
Nie jestem do końca pewna czy taka "próba" bez potwierdzenia w 100% choroby jest dobra. Stąd ogromna prośba o wskazanie lekarza/y, którzy mogliby ewentualnie potwierdzić zalecenia lekarza lub pomóc w identyfikacji problemu.
Z góry dziękuję za pomoc.
Dostałam zalecenie na wykonanie badań na obecność haplotypów hla-dqa i hla-dq8, które wyszły pozytywnie. Nie zostałam jednak skierowana na dalsze badania. Lekarz zasugerował wprowadzenie rygorystycznej diety bezglutenowej (jak w przypadku celiakii) i kontakt po 3 miesiącach.
Nie jestem do końca pewna czy taka "próba" bez potwierdzenia w 100% choroby jest dobra. Stąd ogromna prośba o wskazanie lekarza/y, którzy mogliby ewentualnie potwierdzić zalecenia lekarza lub pomóc w identyfikacji problemu.
Z góry dziękuję za pomoc.
Re: Mam wyniki i nie wiem co dalej...
obecność tych haplotypów mocno predysponuje do celiakii, ALE nie oznacza, że ją masz/będziesz mieć. Dlatego dobrze, że nie podjęłaś tej "próby" bez dokonania dalszych badań, których sens wykonania jest tylko i wyłącznie wtedy, kiedy jest się na diecie glutenowej. a lekarza trzeba zmienić..
tu masz namiary na Stowarzyszeniowy oddział w Poznaniu:
http://www.celiakia.pl/poznan/
zadzwoń/napisz, mam nadzieję, że znają kogoś godnego polecenia.
tu masz namiary na Stowarzyszeniowy oddział w Poznaniu:
http://www.celiakia.pl/poznan/
zadzwoń/napisz, mam nadzieję, że znają kogoś godnego polecenia.
Leeloo dzięki za radę. Do Stowarzyszenia już dzwoniłam, pisałam też mail ale od kilku dni czekam na odpowiedź - jako, że nie dostałam informacji zwrotnej, zaczęłam szukać gdzie indziej.
Niestety co do diety, zdążyłam znaleźć się na bezglutenowej (tylko, nie restrykcyjnej - jem np. mąki ryżowe, gryczaną itp. nie oznaczone jako bezglutenowe). Kazano mi na nią przejść 4 miesiące temu, kiedy znalazłam się u innego lekarza (miałam wykluczyć nabiał, laktozę, gluten) tak też zrobiłam, ale na krótko bo obecny lekarz stwierdził, na początku, że tak wielu elementów diety nie muszę wyłączyć. W tej chwili ograniczam znacząco gluten i laktozę, niestety niewiele mi się poprawiło. Od roku, poza starymi dolegliwościami jelitowymi, stawowymi i innymi, pojawiły mi się uciążliwe bóle brzucha (prawie codziennie). Desperacja doprowadziła mnie tu, mimo że nigdy nie używałam forów i trochę się ich bałam, jako niepewnego źródła wiedzy.
Muszę przyznać, że jestem skołowana. Nie wiem czy włączyć gluten w całości, czy go zupełnie wykluczyć (jak sugeruje lekarz) - ta diagnoza kłóci się jednak z moimi doświadczeniami dlatego poszukuję dobrego specjalisty.
A czasami czuję się jakbym miała 70 lat ;/ a nie skończyłam jeszcze 30stki i wciąż nic nie wiadomo. Wszyscy dookoła patrzą i mówią - ale o co Tobie chodzi, przecież wyglądasz zdrowo - więc kiedy słyszę diagnozę "spróbujemy, poczekamy, zobaczymy" to nie wiem czy śmiać się czy płakać
.
Niestety co do diety, zdążyłam znaleźć się na bezglutenowej (tylko, nie restrykcyjnej - jem np. mąki ryżowe, gryczaną itp. nie oznaczone jako bezglutenowe). Kazano mi na nią przejść 4 miesiące temu, kiedy znalazłam się u innego lekarza (miałam wykluczyć nabiał, laktozę, gluten) tak też zrobiłam, ale na krótko bo obecny lekarz stwierdził, na początku, że tak wielu elementów diety nie muszę wyłączyć. W tej chwili ograniczam znacząco gluten i laktozę, niestety niewiele mi się poprawiło. Od roku, poza starymi dolegliwościami jelitowymi, stawowymi i innymi, pojawiły mi się uciążliwe bóle brzucha (prawie codziennie). Desperacja doprowadziła mnie tu, mimo że nigdy nie używałam forów i trochę się ich bałam, jako niepewnego źródła wiedzy.
Muszę przyznać, że jestem skołowana. Nie wiem czy włączyć gluten w całości, czy go zupełnie wykluczyć (jak sugeruje lekarz) - ta diagnoza kłóci się jednak z moimi doświadczeniami dlatego poszukuję dobrego specjalisty.
A czasami czuję się jakbym miała 70 lat ;/ a nie skończyłam jeszcze 30stki i wciąż nic nie wiadomo. Wszyscy dookoła patrzą i mówią - ale o co Tobie chodzi, przecież wyglądasz zdrowo - więc kiedy słyszę diagnozę "spróbujemy, poczekamy, zobaczymy" to nie wiem czy śmiać się czy płakać

- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Ewkaoo poszukaj przez wyszukiwarkę wątku o dobrych lekarzach, może tam znajdziesz jakiegoś z Twoich okolic.
Co do diety...przebadaj się może więcej (przeciwciała, ewentualnie biopsja) zanim minie dużo czasu, tym bardziej, że mimo diety nie czujesz zmian, a tak to jak wykluczysz to to można szukać dalej.
Przy badaniu przeciwciał trzeba jeść normalnie.
Przynajmniej ja bym tak zrobiła.
Co do diety...przebadaj się może więcej (przeciwciała, ewentualnie biopsja) zanim minie dużo czasu, tym bardziej, że mimo diety nie czujesz zmian, a tak to jak wykluczysz to to można szukać dalej.
Przy badaniu przeciwciał trzeba jeść normalnie.
Przynajmniej ja bym tak zrobiła.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
ewkaoo,
Stowarzyszenie ma teraz najgorętszy okres, wysyłka naszego magazynu, materiałów itd. przed Nowym Rokiem, także komputery stoją odłogiem, wszyscy skuleni nad paczkami, cierpliwości
.
biorąc pod uwagę terminy do lekarzy na NFZ...i liczbę jednostek ogarniających, myślę, że tak jak pisze pleomorfa- wzięłabym sprawy w swoje ręce- najpierw przeciwciała z krwi na normalnej diecie, a potem pomyślimy co i gdzie dalej.
Stowarzyszenie ma teraz najgorętszy okres, wysyłka naszego magazynu, materiałów itd. przed Nowym Rokiem, także komputery stoją odłogiem, wszyscy skuleni nad paczkami, cierpliwości

biorąc pod uwagę terminy do lekarzy na NFZ...i liczbę jednostek ogarniających, myślę, że tak jak pisze pleomorfa- wzięłabym sprawy w swoje ręce- najpierw przeciwciała z krwi na normalnej diecie, a potem pomyślimy co i gdzie dalej.
Bardzo Wam dziękuję za pomoc! A czy do badania przeciwciał nie trzeba jeść normalnie przez jakiś okres? Czyli musiałabym porzucić wszelkie ograniczenia dietetyczne!? Odnośnie lekarzy to na NFZ nawet już nie liczę. Po 7 latach zmagań z dolegliwościami niewiadomych przyczyn naprawdę chce coś więcej wiedzieć.
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Żeby zrobić przeciwciała trzeba jeść glutenowo przez min. 2 miesiące. To taki okres prowokacji.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
do wszystkich badań diagnostycznych w kierunku celiakii- oprócz badań genetycznych- należy być na diecie tradycyjnej, glutenowej.
Tutaj masz najlepiej opisaną drogę do pełnej diagnozy celiakii:
http://www.celiakia.pl/diagnoza/
ze świętą zasadą na końcu:
Tutaj masz najlepiej opisaną drogę do pełnej diagnozy celiakii:
http://www.celiakia.pl/diagnoza/
ze świętą zasadą na końcu:
Bardzo ważne – dużym błędem jest przechodzenie na dietę bezglutenową “na próbę”, bez wykonania dokładnych badań w kierunku celiakii. Błędem jest także wykonywanie diagnostyki podczas stosowania przez pacjenta diety bezglutenowej.
Ok. Wszystko już wiem. Czekam na informację ze Stowarzyszenia na temat jakiś specjalistów i działam dalej, poprzez przeglądanie internetu i szukanie na forum znalazłam dwie osoby. Jeśli ktoś by szukał to dr Paweł Klincewicz i dr Iwona Krela-Kaźmierczak. Wspominano jeszcze o dr Iwonie Ignyś. Mam nadzieję, że coś się w końcu ruszy.
Dziękuję po raz kolejny!
Dziękuję po raz kolejny!
Powinnas mieć zaraz odpowiedź na mejlu 

Dostałam! 

daj znać po wizycie/badaniach