LETROX- Tarczyca

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Goga
Nowicjusz
Nowicjusz

LETROX- Tarczyca

Post autor: Goga »

Witam Was,
nie wiem czy w dobrym miejscu zakładam wątek, jeżeli nie to z góry przepraszam.
Mam problem z tarczycą i w związku z tym endokrynolog zapisał mi Letrox, który stosuję od ponad roku. Przy kontrolnych badaniach czy dobrze stosuję dietę, wszystko ok.
Ostatnio spojrzałam na ulotkę Letroxu i coś mnie zaniepokoiło, a mianowicie w składzie występuje coś takiego jak "skrobi glikolan sodu (typ A).
Wyczytałam gdzieś, że ten składnik może pochodzić z rożnych źródeł, w tym również ze zbóż. Wcześniej z racji mojego braku doświadczenia w diecie bezglutenowej nie zwróciłam na to uwagi. Widziałam w innych wątkach, że osoby na diecie bg zażywają go, ale czy aby na pewno jest on bezpieczny? Może ktoś z Was wie coś więcej na ten temat?
Wiem, że mogę napisać do producenta, ale na odpowiedź będę pewnie czekać miesiąc :)
Z góry dzięki za pomoc.
Airam
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: LETROX- Tarczyca

Post autor: Airam »

Hej :-)
Ja zażywam letrox od kilku m-cy i nie widzę żadnych niedobrych objawów lekarz endokrynolog zapewniał że jest ok dla osób na diecie bezglutenowej a ja na takowej jestem oczywiście z powodu celiakii , no i letrox nie ma laktozy.

Ale pewnie na 100% dała by pewność odpowiedź producenta :-/
magdalenan
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: LETROX- Tarczyca

Post autor: magdalenan »

Oto odpowiedź którą uzyskałam od producenta

Zgodnie z posiadanymi informacjami preparat Letrox jest preparatem zaliczanym do preparatów niezawierających glutenu - tzw. gluten free
( definiowane jako preparaty, które nie mogą zawierać więcej niż 20 mg glutenu w 1 kg produktu). Normy unijne określone Commission Regulation (EC) No 41/2009 of 20 January 2009 concerning the composition and labelling of foodstuffs suitable for people intolerant to gluten.

Zawarte w preparatach(skład chemiczny identyczny dla wszystkich dawek) substancje pomocnicze:
Dekstryna - produkowana ze skrobi kukurydzianej,
karboksymetyloskrobia pochodzi z ziemniaków.

Niemniej jednak nie można wykluczyć śladowej zawartości glutenu w preparacie, pochodzącego z procesów produkcji,
z poważaniem,
ODPOWIEDZ