Proszę o pomoc w interpretacji badań

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adammm
Nowicjusz
Nowicjusz

Proszę o pomoc w interpretacji badań

Post autor: adammm »

Witam,

Mam objawy które mogą wskazywać m.in. na celiakie i lekarz gastrolog zlecił badania specyficznych przeciwciał obecnych w tej chorobie. Wykonałem badania w kierunku trzech rodzajów przeciwciał, wszystkie badania w klasach IgA i IgG. wyniki dla mnie są trochę niejednoznaczne wiec proszę o interpretacje.
Na razie otrzymałem tylko wyniki jednego rodzaju przeciwciał, oto one:

Transglutaminaza tkankowa (anty-tTG) w klasie IgA: wynik: 18,87 U/ml, komentarz: wynik ujemny.
Normy dla tego laboratorium: wynik <=50 - ujemny, wynik >50 dodatni.

Transglutaminaza tkankowa (anty-tTG) w klasie IgG: wynik: 32,00 U/ml, komentarz: wynik dodatni.
Normy dla tego laboratorium: wynik <=25 - ujemny, wynik >25 dodatni.

Tak wiec w klasie IgA mam wynik ujemny, a w IgG dodatni (lekko dodatni ??).

Ponieważ nie otrzymałem wyniku IgA calk. a wiec zakładam ze laboratorium prawdopodobnie nie wyznaczono IgA całkowitego i w związku z tym wynik klasie IgA mógł wyjść fałszywie ujemny ze względu na możliwy niedobór tych przeciwciał u mnie. (?)

Moje pytanie brzmi: czy przeciwciała w klasie IgG wyznacza sie tylko w przypadku niedoboru w klasie IgA ? Czy też można zrobić od razu w dwóch klasach (jak u mnie) i w przypadku wyniku dodatniego w jednej z tych dwóch klas zakłada sie ze pacjent ma przeciwciała anty-tTG bez względu na rodzaj klasy??

Drugie pytanie czy takie moim zdaniem niewielkie przekroczenie normy jak u mnie może być wynikiem np. błędu diagnostycznego ? Czy warto powtórzyć badanie w takim przypadku ? To pytania oczywiście przy założeniu, że inne przeciwciała na których wynik czekam wyjdą mi ujemnie.

Z góry dziękuje za odpowiedz.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Proszę o pomoc w interpretacji badań

Post autor: pleomorfa »

Można wykonać jak najbardziej w dwóch klasach. Generalnie jak cokolwiek wyjdzie pozytywnego to już jest bardzo duża informacja w procesie diagnostycznym. Również istnieje szansa, że możesz mieć niedobór IgA (jest to oddzielne badanie, które robi się dodatkowo, nie jest w pakiecie z przeciwciałami).
W przypadku wyniku pozytywnego jednego z przeciwciał uznaje się, że pacjent produkuje przeciwciała właśnie w tej klasie. Do diagnozy - celiakii nie jest potrzebny wynik pozytywny wszystkich przeciwciał.

Zawsze istnieje szansa błędu laboratorium, natomiast nie jest wskazaniem do tego niski wynik, tym bardziej, że masz specyficzne objawy. Powtórzyć można, pytanie czy jest sens. Jeżeli w biopsji wyszłoby wszystko ok to należy rozważyć błędny wynik (natomiast może byc też tak, że w jelitach nie zdążyło dojść do znaczących zmian).
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
adammm
Nowicjusz
Nowicjusz

Pleomorfa dziękuje bardzo za szybką odpowiedz.

Czekam zatem na wynik pozostałych przeciwciał EmA i GAF i dam znać tutaj, zostały one wysłane do innego lab. i jest spore opóźnienie (czekam już prawie miesiąc).

Wołałbym jednak, żeby to była pomyłka diagnostyczna, bo nie wyobrażam sobie tej diety bezglutenowej, dla mnie to jakaś masakra jest. ;(
Bardzo lubię białe pieczywo, czy w ogóle ten chleb bezglutenowy smakuje tak samo ?
Co z lekami na ta chorobę czy na pewno nie ma nic na horyzoncie? A co z tym octanem larazotydu ?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Chleb BG nie smakuje tak samo, niektóre przypominają w smaku białe pieczywo, jest spory wybór na rynku, każdy znajdzie coś dla siebie, ale trzeba cierpliwości i dobrego podejścia. I nie ma nic lepszego niż wypiek domowy :)

Nie ma leku na celiakię. To choroba autoimmunologiczna, a więc nieuleczalna, ale za to JEDYNA którą można w pełni kontrolować bez leków, jedynie dietą.
adammm
Nowicjusz
Nowicjusz

Leeloo dziękuje za odpowiedz.

Otrzymałem pozostałą cześć badań, oto one:

P. endomysium w klasie IgA: ujemne
P. endomysium w klasie IgG: ujemne
P. gliadynie (GAF -3X) w klasie IgA: ujemne
P. gliadynie (GAF -3X) w klasie IgG: graniczne

Plus poprzednio podane wyniki anty-tTG:

Transglutaminaza tkankowa (anty-tTG) w klasie IgA: wynik: 18,87 U/ml, komentarz: wynik ujemny.
Normy dla tego laboratorium: wynik <=50 - ujemny, wynik >50 dodatni.

Transglutaminaza tkankowa (anty-tTG) w klasie IgG: wynik: 32,00 U/ml, komentarz: wynik dodatni.
Normy dla tego laboratorium: wynik <=25 - ujemny, wynik >25 dodatni.

W endomysium i gliadynie nie podano żadnych norm ani jednostek ilościowych, a więc wyniki są tylko jakościowe(?)

Mam dwa pytania:

Co oznacza wynik: "graniczne" ?
Ja to sobie tłumacze, że było na granicy czyli za dużo żeby uznać ze ujemne, a za mało żeby uznać za dodatnie. Czy dobrze rozumuje ?

Czy z powyższych wyników serologicznych można wyciągnąć jakieś sensowne wnioski? Czy ewentualne testy DNA coś tu wniosą, czy też tak czy tak trzeba "iść pod rurę" i sprawdzić jelito cienkie ?
Awatar użytkownika
pleomorfa

Pozytywny wynik badań genetycznych świadczy o predyspozycji do choroby. Czyli można mieć gen i nigdy nie zachorować. Przy takim mianie przeciwciał jego pozytywny wynik nie zwolni Cię z biopsji. Jedynie co jeśli wyjdzie negatywny to można byłoby rozważyć błędy w badaniach przeciwciał, ale z racji że przy 2 masz "coś" to mała szansa raczej na błąd.

No wynik graniczny to tak jak sobie tłumaczysz, że jak norma jest do 20, to 20. Mniej więcej.
Natomiast w tym przypadku tTg i tak jest najwazniejsze.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
adammm
Nowicjusz
Nowicjusz

Dzięki za odp. !
adammm
Nowicjusz
Nowicjusz

Witam,

Zrobiłem gastroskopie z pobraniem wycinków z dwunastnicy. Oto wynik badania histopatologicznego:

Duodenitis chronica medicoris gradus et hyperplasia rectiva glandularum Brunneri
- wycinki drobne, V:C = około 4 : 1.
- liczba limfocytów wewnatrznabłonkowych w normie: IEL = 16/100 enterocytów.
TObraz nie wyklucza zmian serologicznych.

W związku z tym mam pytania:
co oznacza ten napis po łacinie, czy to coś poważnego co należy leczyć ?
- co oznacza ten stosunek V:C ? czy kosmki są OK ,czy może to oznacza ich zanik ?
Awatar użytkownika
pleomorfa

Zapalenie dwunastnicy średniego stopnia i hiperplazja (rectiva?) gruczołów Brunnera.
Czyli jest zapalenie i rozrost gruczołów, które alkalizują środowisko w dwunastnicy. Co znaczy rectiva nie jestem w stanie powiedzieć.

Nie wiem co oznacza V:C, ale sądząc po umiejscowieniu obok rozmiaru wycinków to może to też będzie coś w ten deseń. O kosmkach to tutaj nic nie widzę. Może ktoś inny na to wpadnie :)
adammm
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuje za odpowiedź.
pleomorfa pisze: O kosmkach to tutaj nic nie widzę.
No właśnie, a te wycinki były pobierane z dwunastnicy ze względu na podejrzenie celiakii. Tak więc w opisie wyników powinno coś być o kosmkach.
Widzę na forum, że zazwyczaj opis jest podawany w tzw. "skali Marsha" a u mnie nic takiego nie ma.

Gdzieś tam w Google znalazłem, że czasem podaje się stosunek wysokości kosmków do głębokości krypt. Może u mnie jest to podane jako V:C ?
adammm
Nowicjusz
Nowicjusz

podbijam temat , może ktoś spotkał się z wynikiem hist. wycinków z dwunastnicy podanym w formie "V:C ", co to oznacza ?
ODPOWIEDZ