Mialem pobrany wycinek podczas gastroskopii na moje zyczenie w kierunku celiakii - oto wynik:
Duodenitis chronica minoris gradus.
- fragmenty blony sluzowej dwunastnicy o prawidlowej architektonice, z V:C = 4-5 : 1
- liczba limfocytów wewnatrznablonkowych CD3+ w granicach normy: IEL = 11/100 enterocytów.
Czy to oznacza że nie mam celiakii "jedynie" zapalenie dwunastnicy. Czy jakoś to się leczy czy ten wynik jest w miarę OK? Dzieki
Pytanie co to moze byc - wynik hist/pat - ktos odcżyta?
Moderator: Moderatorzy
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: Pytanie co to moze byc - wynik hist/pat - ktos odcżyta?
Masz wyniki przeciwciał?
Nie oznacza to, że celiakii nie ma, a nie ma zmian w jelicie. Tyle, że skoro pobrano wycinek - a powinno się pobierać 4, to też nie ma całkowitej pewności.
Przy negatywnych wynikach przeciwciał można stwierdzić, że celiakii nie ma.
No masz zapalenie stopnia średniego, czy trzeba to leczyć warto zapytać lekarza. Ja taki miałam przy skróceniu kosmków i w sumie leczyłam tylko dietą...ale to trochę inny przypadek.
Nie oznacza to, że celiakii nie ma, a nie ma zmian w jelicie. Tyle, że skoro pobrano wycinek - a powinno się pobierać 4, to też nie ma całkowitej pewności.
Przy negatywnych wynikach przeciwciał można stwierdzić, że celiakii nie ma.
No masz zapalenie stopnia średniego, czy trzeba to leczyć warto zapytać lekarza. Ja taki miałam przy skróceniu kosmków i w sumie leczyłam tylko dietą...ale to trochę inny przypadek.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee