Badania a spożywanie glutenu?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Madeleine
Nowicjusz
Nowicjusz

Badania a spożywanie glutenu?

Post autor: Madeleine »

Witam, proszę Was o poradę w następującej kwestii. Od pół roku zmagam się z różnymi dolegliwościami m.in chroniczne zmęczenie, poddenerwowanie, zle sypianie, bóle brzucha w różnych miejscach, wzdęcia, bóle stawów BARDZO i bóle głowy. Chodziłam od lekarza do lekarza,, różne badania usg, tarczyca ok, krew, brak boleriozy itp. itd wszystko prawie w normie, ferrytyna na niskiej granicy normy i niskie leukocyty lekko poniżej normy. W końcu sama zaczęłam podejrzewać celiaklie/alergie na gluten lub pszenicę. Gastrolog zasugerował że skoro nie ma biegunek to nie problem z glutenem !? Kazał mi się leczyć na jelita biorąc leki Xifaxin + debretin czy jakoś tak, zero efektów
oraz stosowac dietę zero mleka i cukru, ja dorzuciłam jeszcze zero pszenicy i od miesiąca nie jadłam pszenicy. Ogólnie na poczatku zauważyłam dużą poprawę po odstawieniu pszenicy, mniejsze zmęczenie, bóle stawów zmniejszyły się, wróciła energia, bóle brzucha mniej dokuczliwe. Trafiłam do alergologa, testy skórne nie wykazały nic. Od kilku dni jem pszenicę ale wcześniej nie jadłam miesiąc, ostatnio tez nie jadłam w ogóle glutenu 5 dni ( w tamtym tygodniu)

Teraz przechodze do sedna sprawy;) : Dostałam skierowanie na 2 badania krwi:
1. 6 alergenów: mleko krowie,B laktoglobulina, a-laktoalbumina, kazeina, BSA, gluten
2. Celiaklia Iga, Celiaklia IgG

Moje pytanie: czy mogę na te badania iść już teraz przy czym przez miesiąc nie spożywałam mleka i jego produktów sporadycznie troszke masła, zero cukru przez miesiąc i ZERO PSZENICY (gluten jadłam ale w niedużych ilościach np 1 kromkę chleba żytniego na zakwasie+ często płatki owsiane na śniadanie )ale ale od 4 dni wróciłam do mleka i pszenicy i glutenu ogólnie bo miałam te testy skórne dzisiaj i sama stwierdziłam że lepiej wprowadze te produkty.

Czy może lepiej odczekać jakiś czas ( ALE JAKI???) i jeść gluten, w tym pszenicę i mleko na potęgę ;) ????

Poradźcie proszę :)
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Badania a spożywanie glutenu?

Post autor: pleomorfa »

Pierwsza i najważniejsza rzecz, żeby się na coś badać trzeba to jeść.

Skoro jadłaś gluten, a nie była to po prostu pszenica to pojadłabym z tydzień wszystko i poszła na badania.
Pewnie nie zwracałaś uwagi na śladowe ilości, czystość w kuchni itp, więc nie powinno to robić większego problemu skoro jadłaś normalną owsiankę codziennie prawie i do tego chleb żytni.

Co się kryje pod celiakią IgA i celiakią IgG - bo to nie są nazwy badań, a pakietów.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Madeleine
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuję Ci za odpowiedź. Już precyzuję jakie badania krwi mam zlecone:

1.Mleko plus gluten, 6 alergenów: mleko krowie, a-lactoalbumina, B-laktoglobulina, kazeina, BSA, gluten
2. Badania autoimmunologiczne:
a) celiaklia IgA, Antygeny: DGP IgA (deamid, peptyd gliadyny), tTg IgA (transglutaminaza tkankowa)
b) celiaklia IgG, Antygeny: DGP (deamid. peptyd gliadyny), tTg IgG (transglutaminaza tkankowa), czynnik wewn. (Instrinsic Factor)

I z tego co czytam e necie powinnam wykonać do tego badanie IgE całkowite, zgadza się? czy nie jest to konieczne?

No i od razu zapytam czy bez biegunek ( przez brak których gastrolog wykluczył celiaklie bez badań ) może to też być celiaklia?
Awatar użytkownika
pleomorfa

Całkiem sensowne pakiety :)
IgA całkowite :). Ponieważ przy niedoborze IgA wszystkie badania w tej klasie wyjdą ujemnie.
No i od razu zapytam czy bez biegunek ( przez brak których gastrolog wykluczył celiaklie bez badań ) może to też być celiaklia?
Część ludzi skarży się na zaparcia, inni na zaparcia przeplatane z biegunkami. Biegunki są generalnie w klasycznej postaci, u osób dorosłych przeważa postać atypowa, gdzie może mieć mnóstwo objawów. Mnie mówili, ze nie jestem wychudzona to na pewno nie mam ;).
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
magda_90
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: magda_90 »

Madeleine pisze:No i od razu zapytam czy bez biegunek ( przez brak których gastrolog wykluczył celiaklie bez badań ) może to też być celiaklia?
Ja biegunki miałam tylko i wyłącznie po kiepskim jedzeniu na mieście. A tak to całe życie zaparcia i w marcu tego roku zdiagnozowano u mnie celiakię (dodatnie przeciwciała i skala Marsha 3b/3c). A gastrolog - no cóż. Prawie jak mój: "Nie ma Pani celiakii tylko nietolerancje glutenu. Kilka miesięcy diety (takiej nieścisłej) i wszystko będzie ok. Będzie można wrócić do normalnego jedzenia." Też uważa, że celiakia = biegunki :/
Na diecie bezglutenowej od 29.03.2016
Anula80

Post autor: Anula80 »

Mój syn miał zaparcia, nigdy biegunek. Celiakia potwierdzona badaniami
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Madeleine
Nowicjusz
Nowicjusz

Ja właśnie teraz jak ponownie zaczęłam jeść gluten żeby się przebadać to mam zaparcia :( i wróciły okropne bóle stawów + zmęczenie.
Madeleine
Nowicjusz
Nowicjusz

Odebrałam wyniki badań i tak alergia na mleko i gluten brak( <0.15 ), a Transglutaminaza IgA 0,1 U/ml przy czym wynik ujemny <10, wynik dodatni > 10, Transglutaminaza IgG 1,0 U/ml, wynik ujemny <10, wynik dodatni >10.

No i teraz nie znam się bo myślałam że osobno będzie podany DGP IgA (deamid, peptyd gliadyny)i czynnik wewnętrzny a babka w laboratorium mówi, że to jest jednoznaczne ?!

Do tego zrobiłam alergię na pszenicę ale wynik za ponad tydzień.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Moment moment. Deamidowana gliadyna to całkowicie inne badanie. Jak nie ma na wyniku to ja bym się kłóciła, że w końcu za nie płaciłam.
Ostatnio zmieniony sob 30 lip, 2016 15:57 przez pleomorfa, łącznie zmieniany 1 raz.
Madeleine
Nowicjusz
Nowicjusz

No właśnie też mi się tak wydawało, rozmawiałam z nią telefonicznie, muszę w poniedziałek tam podjechać w takim razie, dzięki bardzo.
Madeleine
Nowicjusz
Nowicjusz

Byłam dzisiaj w laboratorium, Panie zdezorientowane, dzwoniły do szefowej i kręciły się na maxa, ale stanęło na tym, że oni na miejscu nie robią badań na gliadynę ! ( a jednak to nie to samo badanie hhh kompetencja Pań), no i mogą wysłać moją krew na badanie na przeciwciała przeciwko gliadynie ale z tego co zrozumiałam to nie do końca to samo badanie co miałam zlecone!?? Mam rację? A ten czynnik wewnętrzny to w ogóle stwierdziły że się go nie robi!?? Więc moje pytanie iść tam jutro niech wyślą na te przeciwciała czy dochodzić się dalej?
Awatar użytkownika
pleomorfa

Przypilnuj żeby wysłali na demiadowaną gliadynę (DGP) a nie gliadynę AGA. Bo gliadyna AGA to po pierwsze aktualnie mało sensowne badanie, a po drugie dużo tańsze niż DGP.
Madeleine
Nowicjusz
Nowicjusz

Po moich interwencjach Pani stwierdziła, że zrobią mi ta zleconą DGP, wynik po 20 sierpnia- zobaczymy. Dzisiaj odebrałam wynik na pszenicę wyszło mi < 0,1 kU/l a zakres jest < 0,35 natomiast IgA całkowite mam 3,48 a norma 0.7- 4.0

No i już zgłupiałam :( jak tą pszenice interpretować??
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

brak reakcji na pszenicę.

IgA w normie, więc przeciwciała badane w klasie IgA są wiarygodne.
ODPOWIEDZ