wzrastające pP-ciała IgA po odstawieniu glutenu
Moderator: Moderatorzy
wzrastające pP-ciała IgA po odstawieniu glutenu
witam,
U 10latka (3 centyl, bóle brzucha, stawów) zdiagnozowano 2 m-ce temu celiakie na podstawie badań krwi:
P-ciała p/tkankowej transglutaminazie IgA: Wartość indeksu 135 RU/ml
Przez 2 m-ce była dieta bezglutenowa i po diecie 2 m- ce wynik... 192 RU/ml.
Z innych odchyleń ma od lat podwyższone ASO 500-800, i % Eozynocytów 8,1 %.
Czy to możliwe aby po odstawieniu glutenu wyniki poszły w górę? oczekiwałem odwrotnych, zgodnie z zaleceniami lekarza.
Czy może to nie celiakia i mam szukać gdzie indziej?
dziękuję za komentarze.
U 10latka (3 centyl, bóle brzucha, stawów) zdiagnozowano 2 m-ce temu celiakie na podstawie badań krwi:
P-ciała p/tkankowej transglutaminazie IgA: Wartość indeksu 135 RU/ml
Przez 2 m-ce była dieta bezglutenowa i po diecie 2 m- ce wynik... 192 RU/ml.
Z innych odchyleń ma od lat podwyższone ASO 500-800, i % Eozynocytów 8,1 %.
Czy to możliwe aby po odstawieniu glutenu wyniki poszły w górę? oczekiwałem odwrotnych, zgodnie z zaleceniami lekarza.
Czy może to nie celiakia i mam szukać gdzie indziej?
dziękuję za komentarze.
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: wzrastające pP-ciała IgA po odstawieniu glutenu
Te przeciwciała są tylko przy celiakii.
Na początku popełnia się mnóstwo błędów, które człowiek z czasem wyplenia. Natomiast nie wiem po co lekarz zalecił tak szybko przeciwciała. Najczęściej pierwszą powtórkę zaleca się na pół roku diety albo nawet rok, dlatego że trzeba dać im czas na spadnięcie, a przy tym człowiek z czasem popełnia coraz mniej błędów.
Może być tak, że z nieświadomości gdzieś ten gluten jednak przemycacie.
Na początku popełnia się mnóstwo błędów, które człowiek z czasem wyplenia. Natomiast nie wiem po co lekarz zalecił tak szybko przeciwciała. Najczęściej pierwszą powtórkę zaleca się na pół roku diety albo nawet rok, dlatego że trzeba dać im czas na spadnięcie, a przy tym człowiek z czasem popełnia coraz mniej błędów.
Może być tak, że z nieświadomości gdzieś ten gluten jednak przemycacie.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
dziękuję,
więc jeśli 100% celiakia to nie ma sensu robić "wycinka jelita", ani testów DNA http://www.testdna.pl/celiakia ?
Czy można się z tego coś więcej dowiedzieć?
więc jeśli 100% celiakia to nie ma sensu robić "wycinka jelita", ani testów DNA http://www.testdna.pl/celiakia ?
Czy można się z tego coś więcej dowiedzieć?
- pleomorfa
Generalnie według aktualnych wytycznych można rozważyć odejście od biopsji gdy: przeciwciała przeciw transglutaminazie przekraczają 10x normę, są obecne przeciwciała przeciw endomysium mięśni gładkich i charakterystyczny zespół objawów oraz pozytywny wynik badania genetycznego. Oficjalnie.
Przy czym przeciwciała przeciw transglutaminazie są bardzo swoiste, więc to praktycznie na pewno celiakia. Biopsja daje informację w jakim stanie są jelita i często lekarze w przypadku nie spełnienia oficjalnych warunków robią ją, aby klepnąć diagnozę. Testów DNA już nie ma sensu robić, bo są przeciwciała, więc teoretycznie gen też powinien być
.
Przy czym przeciwciała przeciw transglutaminazie są bardzo swoiste, więc to praktycznie na pewno celiakia. Biopsja daje informację w jakim stanie są jelita i często lekarze w przypadku nie spełnienia oficjalnych warunków robią ją, aby klepnąć diagnozę. Testów DNA już nie ma sensu robić, bo są przeciwciała, więc teoretycznie gen też powinien być

Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
dziękuję.
Nie wykluczam, że gdzieś gluten się trafi.
Mimo wszystko po odstawieniu pieczywa, makaronów vs poprzednie obfite posiłki zaskakuje mnie wzrost. Bo redukcja glutenu na pewno była gigantyczna.
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie (100, 200, czy więcej RU/ml) .
i czy się waha, czy jest raczej stabilne.
Chyba u Michała Undry gdzieś słyszałem , że nawet mała ilość glutenu powoduje mocne reakcje, więc jak ktoś raz na m-c nawet coś przypadkowo zje z glutenem to cały wysiłek na "marne". Masz jakieś doświadczenia w tym temacie?
Nie wykluczam, że gdzieś gluten się trafi.
Mimo wszystko po odstawieniu pieczywa, makaronów vs poprzednie obfite posiłki zaskakuje mnie wzrost. Bo redukcja glutenu na pewno była gigantyczna.
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie (100, 200, czy więcej RU/ml) .
i czy się waha, czy jest raczej stabilne.
Chyba u Michała Undry gdzieś słyszałem , że nawet mała ilość glutenu powoduje mocne reakcje, więc jak ktoś raz na m-c nawet coś przypadkowo zje z glutenem to cały wysiłek na "marne". Masz jakieś doświadczenia w tym temacie?
Jeśli dieta trwa dopiero 2 miesiące to jeszcze normalne że przeciwciała będą wysokie, one dopiero teraz mają szansę zacząć spadać bo nie opadają z dnia na dzień a potrzebują wielu miesięcy, są zwykle adekwatne do uszkodzenia kosmitów a te regenerują się powoli. Swoją drogą przemyśl jeszcze czy nigdzie nie zakradł się gluten, ja robiłam wielkie oczy gdy znalazłam go w herbacie czy przyprawach
A czy drugie badanie było zrobione w tym samym laboratorium co pierwsze?
md573 pisze:A czy drugie badanie było zrobione w tym samym laboratorium co pierwsze?
dokładnie, jest to bardzo istotne. jeśli różne laboratoria, to nie ma wiarygodnego odniesienia.
@pleomorfa, swoistość testu nie mówi nam nic o wyniku prawdziwie dodatnim.pleomorfa pisze: Przy czym przeciwciała przeciw transglutaminazie są bardzo swoiste, więc to praktycznie na pewno celiakia.
Jeżeli badanie ma swoistość na poziomie 98%, pacjent przy ujemnym wyniku jest na 98% zdrowy. Tego dotyczy swoistość.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Swoisto%C ... ostycznego
- pleomorfa
Qrzysztof, dzięki za poprawkę. O specyficzność chodziło. Zmęczony człowiek nie powinien wchodzić na forum
.