Stan skóry na diecie bezglutenowej...

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sasinka
Nowicjusz
Nowicjusz

Stan skóry na diecie bezglutenowej...

Post autor: Sasinka »

Chciałam zapytać czy miał ktoś z was taki problem, że po przejściu na dietę bezglutenową dość zauważalnie pogorszył się jemu stan skóry na twarzy. Z powodu zdiagnozowanej celiakii jestem na diecie od kilku miesięcy. Wcześniej nie miałam problemów z wypryskami, teraz niestety się z tym zmagam...Mam wrażenie, że już wszystko działa na mnie zapychająco - łącznie z wodą :( Już sama nie wiem czy to organizm, w taki sposób się oczyszcza z tego całego glutenu czy może w czym innym tkwi problem? Dodam jeszcze, że choruję również na Hashimoto. Z góry dziękuję za cenne rady i spostrzeżenia :) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Stan skóry na diecie bezglutenowej...

Post autor: Leeloo »

Może być dokładnie tak jak wywnioskowałaś- organizm oczyszcza się z pokładów toksyn, zgromadzonych przez lata glutenowej diety. Sporo osób na początku diety bg ma podobne reakcje- możesz o tym poczytać w innych wątkach w tym dziale, polecam użycie lupki w górnym prawym rogu.
Ale mogą też tu wchodzić w grę problemy hormonalne, częste przy długo nieleczonej celiakii, ale jeszcze częstsze przy Hashimoto.

Badano Ci kiedy hormony płciowe, nadnerczowe? i jak wygląda teraz sytuacja z tarczycą?? jakie leki bierzesz? to wszystko wpływa na cerę.
ODPOWIEDZ